В щабквартирата на НАТО в Брюксел днес бе издигнат националния

...
В щабквартирата на НАТО в Брюксел днес бе издигнат националния
Коментари Харесай

Швеция стана 32-ият член на НАТО

В щабквартирата на НАТО в Брюксел през днешния ден бе повдигнат националния байрак на Швеция и по този начин тя стана 32-ият член на пакта.

След съвсем 200 години неутралитет, вие се присъединявате към най-успешния и най-силния Алианс в историята, добре пристигнали – с тези думи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг се обърна към премиера на Швеция Улф Кристершон:

„ Швеция зае полагащото ѝ се място под отбраната на член 5 – цялостната гаранция за нашата независимост и сигурност – един за всички и всички за един. Присъединяването към НАТО е добре за Швеция, за стабилността на Север и за сигурността на целия Алианс. Швеция беше сътрудник дълго време, в този момент сте съдружник “.

Когато стартира мандатът ми през 2014-та година, знаех, че страни като Черна гора и Северна Македония аплайват за участие в НАТО, само че минимум чаках това да стане с Швеция и Финландия в неговите рамки, призна Столтенберг.

Никога сигурността в нашия район не е била толкоз застрашена след Втората международна война, сподели от своя страна министър председателят Кристершон. Запитан дали ще допусне разполагането на нуклеарни оръжия на шведска територия, той обаче отговори:

„ Наистина, не виждам нужда в Швеция да бъдат разполагани непрекъснати бази или нуклеарни оръжия в спокойно време. Това е решението на Швеция, което ще уважавам напълно “.

Столтенберг сподели от своя страна, че там не се планува и разполагането на бойни групи както в балтийските страни.

Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР