В Шотландия заработи първата ветроелектростанция, която е издигната на голяма

...
В Шотландия заработи първата ветроелектростанция, която е издигната на голяма
Коментари Харесай

Първата ветростанция насред морето даде ток ВИДЕО

В Шотландия проработи първата ветроелектростанция, която е издигната на огромна дълбочина в морето, заяви Statoil.com. Централата има мощ 30 Мегавата и може да бъде конфигурирана на дълбочина до 1000 метра.

Новият обект се споделя Hywind Scotland и е покрай Абърдийншир. Тя ще дава електричество за 20 000 семейства. Уникалната оригиналност е, че сходни станции към този момент ще могат да се вършат в морето на дълбочина над 800 метра. Досега това беше невероятно.

Идеята да се строят кулите на ветрогенераторите напряко във водата идва от съображението да не се замърсява с непотребен звук сушата. Както е известно сходни централи основават противен звук и трептения във въздуха.

Кулата на ветрогенератора тук е висока 175 метра. Тя е сложена на специфични поплавъци, които се спускат на 78 метра под водата. Във всеки поплавък има баласт, който би трябвало да му обезпечи резистентност при мощно неспокойствие и вятър. Отделно те са захванати за няколко бетонни блока за дъното.

Това не е първата сходна ветростанция. През 2009 такава демонстрираха и в Норвегия, само че тя беща единствено демонстрационен модел и не произвеждаше електрическа сила. Другите ветрогенератори в морето се вършат в Испания и в щата Мейн. Компанията Statoil се стреми да снижи разноските по сходни уреди до 2030, тъй че те да създават ток на цена от 40 до 60 евро за МВт/ч. /Марица.бг

Редакция и превод Росен САРЪМОВ

тагове ветростанция море шотландия
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР