В сградата на Министерството на образованието и науката се проведе

...
В сградата на Министерството на образованието и науката се проведе
Коментари Харесай

Над 85 000 студенти са участвали в проекта Студентски практики

В постройката на Министерството на образованието и науката се организира заключителната конференция по план „ Студентски практики - Фаза 1 “, изпълняван по Оперативна стратегия „ Наука и обучение за образован напредък “. Данните бяха изнесени от Соня Кръстанова, началник на плана и шеф на Дирекция „ Финанси “, съобщи кореспондент на Novini.bg.

,,Проектът започва в последните дни на месец март 2016 година. През това време срещнахме значително усложнения, само че успяхме да ги решим взаимно. Проектът разполага с бюджет от над 35 милиона лв. и обгръща студенти от всички ВУЗ-ове в страната. В тази връзка 48 висши учебни заведения взеха присъединяване в плана. Студентите, които участваха, бяха всички настоящи студенти и докторанти. Обучаващите организации бяха тези работодатели, които имат не по-малко от 6 месец регистрация в Търговския указател. Неслучайно имаше подобен аршин, с цел да бъдем сигурни, че не са се записали единствено поради проекта'', изясни Кръстанова.

,,Във всяко едно висше учебно заведение имаше екипи по програмата. Дейностите, които бяха заложени за осъществяване на плана бяха предварителни и организационни действия, по връзка и ръководство, както по информиране и гласност. Бяха направени самостоятелни бюджети за всяко от висшите учебни заведения, като бяха подписани и контракти за застраховки на студентите при положение на акцидент, само че популярност Богу такива нямаше'', показа още Кръстанова и добави, че по силата на контракта за външен мониторинг са осъществени над 2000 инспекции на място, като 160 са били по сигнал на МОН.

,,През тези три години и половина сме осъществили връзка с медиите, обществеността и най-много със студентите. Проведени са осведомителни срещи и над 300 медийни изявления. В програмата за студентски практики са се записали над 85 000, а присъединяване са взели 6000 учащи организации. Самите работни места са били над 177 000. Освен това над 11 000 ментора са наставлявали студентите, като са предали своя опит и познания и още над над 4500 университетски наставници са осъществявали контрол'', съобщи на конференцията пред публицисти Кръстанова.

По думите ѝ максимален % от студентите са били от Софийския университет, следвани от УНСС, Пловдивския университет, Югозападния университет в Благоевград и Великотърновския университет.

,,В анкетното изследване към края на програмата над 99% от взелите присъединяване студенти са декларирали, че са задоволени от практиката. Искам да загатна и това, че над 20% от тях са получили предложение за работа при работодателя, при който са били на образование. Не на всички може да се предложи работа, защото огромна част от студентите са били още в първи, втори или трети курс в университета, а тук приказваме за такива, които са били последна година'', приключи Кръстанова.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР