В Северна Македония се провежда първият кръг на президенстките избори,

...
В Северна Македония се провежда първият кръг на президенстките избори,
Коментари Харесай

В Северна Македония избират президент на първи тур


В Северна Македония се организира първият кръг на президенстките избори, в които вземат участие общо 7 претенденти.

Проучванията преди вота дават максимален късмет за присъединяване във втория кръг на 7 май на досегашния държавен глава Стево Пендаровски, подсилен от ръководещата партия СДСМ и Гордана Силяновска - Давкова - претендент на Вътрешна македонска революционна организация - ДПМНЕ.

Двамата се изправиха един против различен и на предходните президентски избори през 2019 година

Основната тематика по време на акцията беше приемането на Северна Македония в Европейски Съюз и смяната в Конституцията на страната, като в нея бъде добавено българско малцинство.

В последните дни от акцията риториката и на двамата беше изострена до степен, че Пендаровски се оплака в комисията за отбрана от дискриминаицята, че съперничката му е говорила клюки по негов адрес и си е служела с тирада на омразата по време на свои предизборни събития.

Двама претенденти издигнаха и албанските партии в страната. Кандидат на най-голямата албанска групировка - Демократичния съюз за интеграция, е актуалният външен министър Буяр Османи.

Албанската съпротива, обединена под името " Заслужава си ", издигна кмета на Гостивар Арбен Таравари.

Очваканията са гласуването на първия тур на президентските избори да покаже и какво ще се случи на предварителните парламентарни избори, които ще се проведат дружно с балотажа след две седмици.

От 2017 година насам страната се ръководи от левоцентристки държавни управления на Социалдемократически юношески съюз на Македония (СДСМ). Опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ настояваше за оставки и нови избори от съвсем две години, само че едвам в края на предходната беше реализирано единодушие за това.

Дотогава отговорът на досегашните ръководещите беше постоянно еднакъв: избори ще има, при изискване, че опозицията поддържа законовите промени, които ще разрешат вписването на българското малцинство в Конституцията на страната. Това от своя страна е изискването на България Северна Македония да продължи пътя си към Европейски Съюз. Условието е залегнало в и преговорната рамка, утвърдена от Съюза.

За да не се губи време в търсене на поддръжка, която явно нямаше по какъв начин да бъде дадена, Пендаровски предложи конституционните промени да останат като една от главните задания пред идващия парламент при започване на лятото.

Промените в главния закон на страната се чака да са основен фактор и при образуването на ръководещо болшинство и на държавно управление след изборите.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР