В серия от две предавания преди половин година ви разказахме

...
В серия от две предавания преди половин година ви разказахме
Коментари Харесай

bTV Репортерите: "Къщи без гости 3: Наказания“

В серия от две излъчвания преди половин година ви разказахме за къщи за посетители, направени от Европа, които са без посетители.

Собствениците им са и политици, кметове и техни родственици. След разкритията ни преди 6 месеца, в този момент кои ще връщат дотацията.

Европа даде на България над 200 милиона лв. за къщи за посетители, които да съживят стопанската система в селските райони. С тези пари са основани над 740 къщи.
bTV Репортерите: Къщи без посетители Брюксел отпусна за построяването им над 200 млн. лева, а Държавен фонд "Земеделие " утвърди над 740 плана
В село Дъбен къща за посетители, се оказа благосъстоятелност на компания, в която кметът на Луковит – Иван Грънчаров е съучастник.

Снимка: btvnovinite.bg

Субсидията е за малко над 209 хиляди лв. и е получена, когато Грънчаров към този момент е определен за втори мандат кмет от ГЕРБ. Къщата, която се популяризира в огромни туристически уеб сайтове има басейн, солна стая, сауна и фитнес.

" Нямам персонална къща, това е къща на компанията … Аз съм кмет на заплата, няма по какъв начин да стане. Ако ги няма компаниите, няма по какъв начин заплатата да ми стигне, не е допустимо..Сега сега е 3 000 лв., беше 4. Аз имам бизнес”, споделя пред камерата кметът на Луковит – Иван Грънчаров.

Снимка: btvnovinite.bg
Последваха няколко инспекции на къщата – на фонда, Национална агенция за приходите, икономическа полиция и прокуратурата. Резултатът – 31 000 лв. отчасти връщане на дотацията, поради несъблюдение на бизнес проекта. Междувременно Грънчаров беше избран отново за трети мандат като кмет на Луковит.

" В бизнес проекта са заложени 2400 нощувки, ние в границите на първата година нямаме, правихме спомагателни градежи, само че втората година 1700 нощувки са правени. Това е невероятно за осъществяване, което е в бизнес плана”, изяснява още Иван Грънчаров.

Снимка: btvnovinite.bg

Кметът апелира решението на Фонда и споделя, че в този момент не би кандидатствал по програмата.

От Фонд " Земеделие " отхвърлиха изявление. А документално дадоха отговор, че не са способената институция, която да даде мнение има ли спор на ползи кмет да има къща за посетители. Министърът на земеделието Десислава Танева също отхвърли изявление за bTV, открихме я на събитие.

Снимка: btvnovinite.bg
Според Десислава Танева, министър на земеделието и храните, няма възбрана кмет да взе участие в плана.

" Защо да не мине на кмет като няма никаква възбрана да взе участие, той си го декларира…няма възбрана. Каквото и да създадем за вас, не можем да ви убедим, че някой работи в публичния интерес ", съобщи министърът.

Снимка: btvnovinite.bg
Според Румен Драганов, член на Контролния съвет на Националния ръб по туризъм, би трябвало да се прави разлика сред закон и морал.

" Законно е да ги има тези къщи, те имат съвършени документи, нотариални актове, доста от нещата са изчистени, покрити, изпрани, само че те нямат морал, тъй че няма по какъв начин да ги засегнем на тематика морал, тъкмо тях ", разяснява Румен Драганов.
bTV Репортерите: Къщи без посетители (втора част) Европейският съюз дава над 25 000 лв. и за фотостудиото
В Сандански къща за посетители с минерален басейн, се оказа обвързвана със заместник-министъра на стопанската система Александър Манолев.

Снимка: btvnovinite.bg

Бенефициент по плана, получил оптималната дотация от близо 400 милиона лв., е компанията на Ана Димитрова, която се оказа щерка на детегледачката на Манолев. През април той подаде оставка, прокуратурата му повдигна обвиняване. Манолев отхвърли да застане пред камерата ни. Но за пръв път пред bTV приказва юристът му.

Снимка: btvnovinite.bg

Менко Менков - юрист на Александър Манолев, твърди, че той няма и в никакъв случай не е имал къща за посетители. " Г-н Манолев е упрекнат, че е подбудил друго лице да показа сведения пред Държавна фирма " Земеделие " и тези сведения са били неверни”, показва юристът.

Снимка: btvnovinite.bg

" В обвиняването на господин Манолев се твърди, че не е открита дата и не е открито място, на които е подбудил лицето Ана Димитрова да даде погрешни сведения. Звучи ли ви съществено сходно обвинение… ", показва юристът.

Справка в община Сандански демонстрира, че къщата има заплатен туристически налог за 1370 нощувки, последно за 16 нощувки през октомври. На мястото продължава да няма рекламна табела, че може да се отсяда в нея.

Снимка: btvnovinite.bg
" Поисках да се срещна с нещата, които са приложени към материалите по делото и несъмнено е открито, че десетки хиляди лв. са постъпленията всяка една година, за които отново удостоверявам, че са платени налози … ", изяснява юрист Менко Менков. Той обаче не може каже/уточни какъв брой туристи са минали през къщата.

Снимка: btvnovinite.bg

Атанас Стоянов, кмет на Сандански, отбелязва, че данъкът евентуално се заплаща от притежателя – това е едноличен търговец " Агротрейд " –Ана Димитрова. " Вероятно това е лицето, което внася тези такси ", споделя кметът.

След инспекцията на Фонда, компанията на Ана Димитрова би трябвало да върне цялата дотация по плана. Не успяхме да я открием за коментар.

Според юрист Менко Менков, Александър Манолев и Ана Димитрова евентуално се познават добре.

" Връзката сред тях двамата е, че сдружение, притежавано от господин Манолев, не господин Манолев, е отпуснало заемни средства на този едноличен търговец, регистриран на госпожата, която е кандидатствала за този план ", изяснява юристът.

Атанас Стоянов, кмет на Сандански, обаче твърди, че е социална загадка, това, че тази къща за посетители действително не действа като такава.

" В последна сметка, това ще го потвърди съда. Към сегашния миг това не е от къщите, която е, най-малко аз нямам такава информация да бъде посещавана. Но документите, която е преди мен, чисто официално явно са спазени условията ", показва кметът Атанас Стоянов.

Все още делото против Манолев не е почнало, съдии си дадоха отказ, поради колегиални връзки със сестра му.

Снимка: btvnovinite.bg
Финансирането на къщите за посетители не е напълно от Европа. Изисква се до 30% съфинансиране от бенефициента. Затова най-вече хора с благоприятни условия са кандидатствали по програмата, твърди Асоциацията на къщите за посетители.

" Самата стратегия даваше най-много 200 хиляди евро и казусът е, че тези пари трябваше да се намерят, да се вложат и след това към този момент да се възвръщат. Нито един елементарен човек не може да обезпечи тези 200 хиляди евро и забавно тези, които са ги построили, от къде са ги намерили ", изяснява Вероника Кънева, ръководител на Асоциацията на къщите за посетители.

Снимка: btvnovinite.bg

Според Румен Драганов, всички, които са получили финансиране не са инцидентни хора - т.е те са съумели да се доберат до цялата тази технология.

" Искат документи – ето документи, желаят фактури - ето фактури, желаят печати- ето печати. Накрая парите отиват при този, който е изработил всичките тези документи, вие не можете да ги съберете ", разяснява Драганов.

В село Хераково , единствено на няколко километра от София, план за пет къщи за посетители, е получил оптималната дотация от близо 400 хиляди лв..

Снимка: btvnovinite.bg

Днес постройките са заключени, още веднъж няма табела, че одобряват посетители. Платен е туристически налог за над 4 хиляди лв.. След инспекции е наложена глоба – връщане на цялата дотация. От компанията, бенефициент по плана са изпратили възражения до Фонда. Потърсихме ги за коментар. На седалището на компанията в Божурище, както и по телефона, не открихме никого.

Снимка: btvnovinite.bg
В село Караполци , още веднъж наоколо до столицата – има два европроекта за къщи за посетители. Единият е субсидиран с над 391 хиляди лв.. Сградата е въведена в употреба през септември 2015 година По закон тя би трябвало да работи 5 години. И през днешния ден при опитите ни да разгледаме къщата за посетители, никой не ни отваря.

Снимка: btvnovinite.bg
Другата къща за посетители се намира на прилежаща улица. Получила е евросубсидия от 335 хиляди лв.. И тук не може да открием притежателите.

И двете къщи са плащали туристически налог през годините, откогато са издигнати. Но в интернет няма реклами информация да одобряват посетители. " Собствениците си живеят в техните си къщи. Вие виждате, че тук има 2 къщи. В едната живее единият от притежателите, в другата е синът”, споделя Ангел Бонев, кметски наместник на село Караполци.

Снимка: btvnovinite.bg

Проверките на Фонд " Земеделие " са посочили, че и двете къщи би трябвало да връщат цялостната дотация. Те апелират пред Фонда. След информация в имотния указател преди 6 месеца установихме, че парцелите, върху които са издигнати къщите, са били благосъстоятелност на едно и също лице.

Санкциите идват откакто министърът на земеделието Десислава Танева разпореди на Фонд " Земеделие " да направи инспекция на къщите за посетители. Проверени са 288 плана за къщи за посетители, които са в мониторинг, т.е би трябвало да работят като туристически обекти. От тях единствено 25 са изрядни, останалите би трябвало да върнат общо 48 милиона лв.. 162 плана би трябвало да възстановят цялата дотация.

Снимка: btvnovinite.bg

" Не познавам друга инспекция, по други тематики, правена по сходна бистрота. Докладът, който изготвихме, беше доста подробен за всеки обект. На 100% всички обекти, в мониторинг бяха тествани ", безапелационна е Десислава Танева – министър на земеделието.

Най-честите нарушавания са свързани с несъблюдение на индикаторите на утвърждения бизнес проект. От Фонда разясниха документално, че глобите не са дефинитивни.

Общите суми на наложените наказания търпят промени, поради осъществяваната обработка на подадените от бенефициентите възражения и продължаващите от страна на Държавна фирма " Земеделие " инспекции.

За 458 плана за къщи за посетители към този момент е изминал наложителният 5-годишен интервал, в който би трябвало да работят като туристически обекти. Те към този момент не са обект на инспекция.

Снимка: btvnovinite.bg

Сред тях и къщите за посетители в Мухово , получили дотация от 219 хиляди лв. и които открихме в уебсайт, оповестени за продажба. И още веднъж ги откриваме заключени.

Стоян Георгиев, кметски наместник на село Мухово, отбелязва, че никой не идва от притежателите към този момент. " Имаше случаи предходната, поминалата година са се обаждали хора, само че отговорът е бил, че не се дават чартърен, не се дават ", споделя кметският наместник.

И този притежател не беше открит от екипа ни.

Снимка: btvnovinite.bg
За обектите, които са отвън мониторинг, министърът на земеделието показва, че за тях никакви дейности не могат да се подхващат.

" Всяка къща отвън мониторинг, с пуснат сигнал, беше тествана, без да имаме право за тях, някой не ни и позволиха. Всичко беше предадено на прокуратурата ", декларира Десислава Танева.
Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg Снимка: btvnovinite.bg
Сега единствено прокуратурата може да повдигне обвиняване за открити нарушавания на къщите отвън мониторинг. Оттам отхвърлиха коментар, с претекста, че следствието им за всички планове по програмата за селските региони продължава.

Въпреки че са отвън мониторинг, след сигнал на bTV, инспекция беше направена на къщите за посетители, на родственици на ръководителя на Движение за права и свободи – Мустафа Карадайъ в родното му Борино. След като изтича 5-годишният период за мониторин шуреят и балдъзата на Карадайъ в село Чала и местността Кастракли също получават къщи, финансирани с европари.

Снимка: btvnovinite.bg

Мустафа Карадайъ резервира безмълвие по тематиката. Проверките на Фонда откриха нарушавания, само че санкции няма, защото за плановете е изминал наложителният 5 –годишен период, в който би трябвало да работят по туристически обекти.
Къщите с европейски пари: Екип на bTV влезе в парцел на родственик на Мустафа Карадайъ Става въпрос за балдъзата на Карадайъ, която е и брачна половинка на кмета на Борино
" Бяха тествани и знаете ли, че във времето, в което тези планове бяха кандидатствали, одобрявани, сключвани, те бяха от други лица. Мисля, че една беше на последваш кмет. Имало е добросъвестно прекачване, след приключване на мониторинговия интервал ", изяснява министър Десислава Танева.

Според Вероника Кънева, ръководител на Асоциацията на къщите за посетители, инспекциите е трябвало да се извършат не откакто се е вдигнало звук в медиите, а преди този момент. " Всеки един план, когато стартира, би трябвало да предстои на инспекция и когато му свърши 5 годишният наложителен период за осъществяване – също ", споделя Кънева.

" Така наречените проверяващи основават съвършена документи, само че това е нещо като инспекциите за шума – работното време 8 до 24, а шумът се случва постоянно отвън това. Ако някой е желал да заобиколи закона, той може и ние виждаме с каква лекост са го заобикаляли министри, висши служители, близки, техни братя и сестри ", счита Румен Драганов.

Наложените наказания за милиони на еврокъщите към момента не са дефинитивни. Предстои да разберем, кои ще върнат дотацията и кои ще потвърдят, че са туристически обекти. Остава и въпросът дали към този момент построените ще сменят предназначението си, или въпреки всичко ще посрещат посетители.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР