В сегашния си вид изкуственият интелект е лишен от творческите

...
В сегашния си вид изкуственият интелект е лишен от творческите
Коментари Харесай

Защо GPT не може да замени човека: 4 причини

В настоящия си тип изкуственият разсъдък е лишен от креативните качества на хората

“Креативността ” на изкуствения разсъдък е фундаментално друга от човешката
(снимка: CC0 Public Domain)

С бързото нахлуване на технологиите с изкуствен интелект в бизнеса и цифровото всекидневие нарастват опасенията, че AI може да направи непотребни хората в доста области. Основателни ли са сходни страхове?

Креативността постоянно се дефинира като дарба на хората да измислят нови, истински и скъпи хрумвания. Творчеството включва мислене отвън шаблона, основаване на непредвидени връзки и решения, които не са виждани до момента. В бизнеса това води до създаване на новаторски логаритми, основаване на неповторими маркетингови тактики, идентифициране на нови пазарни благоприятни условия или кардинално нови функционалности на продуктите.

GPT, най-популярният езиков модел, който е в основата на множеството всеобщи артикули с изкуствен интелект, към момента не може да размени индивида, когато става въпрос за креативна активност. Но да забележим първо хронологията в развиването на GPT.

Версии на GPT

GPT-1 (2018) . Това беше първият модел, който потвърди опцията за генериране на текст от невронна мрежа с доста по-голяма мащабируемост и успеваемост. GPT-1 сложи началото на AI бъдещето, което следим през днешния ден.

GPT-2 (2019) . Този модел надмина своя предходник 10 пъти във връзка с количеството учащи текстови данни и размера на самия модел, т.е. по броя на параметрите. В резултат на това моделът ненадейно и независимо усвои качествено нови умения – от писане на дълги есета със смисъл до решение на комплицирани пъзели, които изискват създаване на картина на света.

GPT-3 (2020) . Третата версия имаше 116 пъти повече параметри: 175 милиарда. В приключен тип тя възлизаше на невероятните 700 гигабайта. Наборът от данни за образование на GPT-3 също беше надграден, въпреки и не толкоз фрапантно – той се усили 10 пъти и доближи 420 гигабайта. В него влязоха доста разнообразни книги, страници от Уикипедия, уеб страници и други запаси. Моделът беше подготвен в превод от други езици, аритметика, главно програмиране, разсъждения малко по малко и други

GPT-3.5 (началото на 2022 г.) . Тази версия е усъвършенствана въз основа на противоположна връзка от живи хора. Моделът механически не стана по-голям или по-умен, само че се научи да настройва отговорите си, тъй че хората да извлекат максимума от тях.

GPT-4 (2023) . Последната итерация доста усъвършенства опциите на езиковия модел. Той към този момент е подготвен на по-голям набор от данни и има по-голям размер, което усъвършенства неговата продуктивност при необятен набор от задания. GPT-4 сподели обилни усъвършенствания в разбирането на подтекста, генерирайки поредни и контекстуално подобаващи отговори и по-задълбочено схващане на света.

Защо AI не може да се съпоставя с човешкото творчество

Докато GPT моделите и другите AI системи могат да генерират нови комбинации от хрумвания въз основа на модели, които виждат в данните за образование, тяхната така наречен креативност е фундаментално друга от човешката. Ето 4 аргумента за това изказване:

Разбиране . AI системите не могат в действителност да схванат наличието, което генерират. Те не схващат смисъла на думите и изреченията по метода, по който го схваща човек, не осъзнават света и нямат самочувствие. Това лимитира способността им да генерират истински и смислени хрумвания.

Контекст . AI не е в положение да разбере и вземе поради по-широкия подтекст, в който работи. Той не е осведомен с настоящи събития, културни трендове или характерни житейски условия на потребителя, с който взаимодейства, в случай че тази информация не му е категорично предоставена.

Целенасочено творчество . Човек постоянно демонстрира креативна интензивност, с цел да реализира цел или да извърши задача. AI системите, въпреки това, генерират наличие въз основа на статистически модели, без цел или посока.

Емоции и хармония . Много форми на човешката креативност са свързани с страст и хармония, а това са области, в които AI към момента е стеснен. Изкуственият разсъдък няма усеща и макар че може да бъде подготвен да генерира наличие, което човек намира за естетически прелестно, AI не има лично естетическо възприятие.

Несъмнено AI реализира впечатляващ прогрес в доста области и ще продължи да се усъвършенства през идващите години, само че е малко евентуално той да възпроизведе изцяло човешката креативност в обозримо бъдеще. Изкуственият разсъдък ще се трансформира в инструмент, който ще добави човешката креативност, само че няма да я размени.

Колко значима е AI грамотността

Дори в специалности, където AI грамотността не е основна, базовото схващане за изкуствения разсъдък към момента може да бъде потребно. Разбирането на основите на AI и машинното образование, в това число техните благоприятни условия и ограничавания, ще става все по-важно за доста специалности. Това не значи безусловно, че би трябвало да станете промишлен инженер, а по-скоро, че би трябвало да имате задоволително знания, с цел да употребявате дейно невронни мрежи и да работите продуктивно със експерти по AI.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР