В седмицата на четенето избрахме да ви покажем какво се

...
В седмицата на четенето избрахме да ви покажем какво се
Коментари Харесай

Тенденции в електронното четене - ще измести ли електронната книга хартиената?

В седмицата на четенето избрахме да ви покажем какво се случва с известността на електронните книги. Дигиталното четене бележи огромен взрив в интервала 2007-2012 година, само че по какъв начин е оценено през днешния ден? Изместиха ли електронните четци хартиените книги, какво демонстрират трендовете на книжния пазар, вижте...

Какво е сега съотношението в четенето на електронни и хартиени книги? Очакванията цифровите устройства, които са по-леки и комфортни, да изместят обичайните книги сякаш не се оправдават изцяло. Такава най-малко е констатацията на специалистите.

Георги Александров - издател и учител по " Учебно издателство - майсторски клас ": " Електронните книги имат пазарен спад, а печатните обратно- пазарен напредък.За страните от Европейския съюз пазарния дял на електронните книги за 2016- та е единствено 4 % и половина. "
Най-голям и разнороден пазар на електронни книги е този в Съединени американски щати. Разпространеното разбиране е, че цифровото четене е най-привлекателно за младите. Последните проучвания сочат, че това е надалеч от действителността.

Георги Александров - издател и учител по " Учебно издателство - майсторски клас ": " Клишето " Възрастни хора са привързани към печатна книга, а млади към електронна " се оказва също една заблуда и на процедура погрешен факт. "
Всъщност феноменът " цифрова отмалялост " накланя везните в интерес на обичайното четене. Дори и младите търсят метод да понижат времето, което прекарват пред всевъзможен тип екрани, в това число и този на електронната книга. И въпреки всичко цифровият вид има своите преимущества - нормално е по-лесно портативен и е по-екологичен. Но пък не може да подсигурява авторското право и е лесна цел на интелектуално пиратство.

Христо Блажев - заместител основен редактор на издателство " Сиела ": " В огромна степен не можеш да спреш лавинообразното разпространяване на едно пиратско заглавие, за нас казуса е, когато безусловно нови книги излизат броени дни откакто сме ги пуснали. "
Въпреки това към момента хартиената книга удържа на конкуренцията на електронната си версия по съвсем всички индикатори. Освен един- измежду феновете на четенето в градския превоз. Там решаващия критерии е, че електронния читател е доста по-лек и комфортен за носене в една дамска чанта, да вземем за пример.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР