В сблъсък с елита на Давос, неправителствената организация Oxfam води

...
В сблъсък с елита на Давос, неправителствената организация Oxfam води
Коментари Харесай

Милиардерите и Oxfam. За да не се бунтуват един ден бедните...

„ В конфликт с елита на Давос, неправителствената организация Oxfam води акция за „ заличаване “ на милиардерите “, написа Le Figaro. В деня на откриването на форума в Давос на 16 януари Oxfam разгласява отчет, в който се показва, че „ всеки милиардер съставлява неуспех на публичната политика “. Както споделя Figaro, организацията организира акция за понижаване на половина на милиардерите в света до 2030 година, преди да ги „ отстрани “ по-нататък изцяло.

„ Икономическото неравноправие доближи извънредно и рисково равнище “, се споделя в отчета на Oxfam, чийто изпълнителен шеф Габриела Бухер (внимание!) е поканена на сегашния конгрес в Давос. Огромните благосъстояния набъбнаха през последните 10 години: от $100 новосъздадено благосъстояние, $54,4 отидоха в джобовете на „ най-хубавия “ 1%. Милиардерите удвоиха положението си, броят на милиардерите се усили.

Общо $42 трилиона ново благосъстояние е основано от 2020 година насам, от които $26 трилиона, или 63%, идват от супербогатия 1%. „ Изключителната централизация на благосъстояние подкопава икономическия напредък, корумпира политиците и медиите, разяжда демокрацията и ускорява поляризацията. “

Мерките, препоръчани от Oxfam, включват извънреден налог върху благосъстоянието, налог върху дивидентите и нарастване на налога върху трудовия и финансовия приход на най-горния 1%. Въпросът за свръхпечалбите също е на радара на Oxfam, който предлага по-високо данъчно облагане на свръхбогатите.

Трудно е да не се съгласим с разсъжденията на Oxfam, само че поражда въпросът: що за организация е толкоз разтревожена от казуса с острото обществено неравноправие в света, която от една страна се застъпва за по-високи налози за свръхбогатите, само че от друга - нейният началник е поканен на срещата на супербогатите в Давос?

Oxfam е интернационална асоциация от 17 организации, опериращи в над 90 страни. Официално заявената цел на сдружението е решение на проблемите с бедността. Организацията е учредена във Англия през 1942 година като Oxford Committee for FAMine Relief от група квакери, обществени деятели и учени.

Първата задача на Oxfam, заявява организацията, е била да убеди английското държавно управление да разреши даването на хранителна помощ на гладуващите жители на окупираната от нацистите Гърция макар съюзническата обсада на Гърция. През 1995 година е основана Oxfam International - асоциация на интернационалните неправителствени благотворителни организации, записана в Хага. Само Oxfam UK има към 6000 чиновници по целия свят. Главният офис на организацията се намира в Коули, съвременен регион на Оксфорд.

И в действителност Oxfam е просто реплика на битката с бедността, опит да се успокоят възмутените от непрекъснатото повишаване на общественото неравноправие в света. Това се потвърждава по-специално от голям брой кавги със чиновници на тази организация. В Чад през 2006 година чиновници на Oxfam проведоха празненства с проститутки; в Хаити след земетресението през 2010 година те участваха в оргии с малолетни.

Бившият основен изпълнителен шеф Марк Голдринг, като основен изпълнителен шеф на Oxfam, трябваше да се извини неведнъж за дейностите на своите чиновници, като се има поради, че до момента общо 26 отчета за тяхното неуместно държание са влезнали в Камарата на общините.

Проблемът обаче е доста по-широк от пиянските празненства на " филантропите " в Чад или Хаити. И не става въпрос единствено за Oxfam. На Запад има необятна система от благотворителни действия. С парите на Гейтс, Зукърбърг и други сходни се основават благотворителни фондации, които печелят пари, като влагат отпуснатите им средства в разнообразни планове.

Същата Oxfam има необятна мрежа от магазини по целия свят, които носят облага. Към 2010 година Oxfam имаше над 1200 магазина по целия свят, а в този момент има още повече. Преди няколко години New York Post направи огромен скандал, публикувайки данни за активността на фамозната благотворителна фондация ONE. Според тези данни едвам 1,2% от всички средства, с които разполага фондът, са достигнали до нуждаещите се от помощ. А 98,8% от средствата са отишли за обогатяване на чиновниците на самия фонд.

И това надалеч не е единственият случай. В днешния буржоазен свят пропастта сред богати и небогати продължава да се задълбочава. И организации като Oxfam съществуват единствено, с цел да не се бунтуват един ден бедните.

Превод: Европейски Съюз

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР