В съвместно изявление 35 западни държави, Япония и Южна Корея

...
В съвместно изявление 35 западни държави, Япония и Южна Корея
Коментари Харесай

35 страни искат Русия и Беларус да бъдат изключени от управлението на спортни федерации

В взаимно изказване 35 западни страни, Япония и Южна Корея повториха апела от 8 март в Русия и Беларус да не се организират интернационалните спортни събития и на техните жители да бъде неразрешено да вземат участие в интернационалните надпревари.

В нови рекомендации 35-те страни приканиха съветските и беларуските управителни органи да бъдат отстранени от интернационалните спортни федерации.

" Лица, които са тясно свързани с съветската и беларуската страна, в това число, само че освен, държавни чиновници, следва да бъдат отстранени от позициите с въздействие в интернационалните спортни федерации, като да вземем за пример управителни препоръки и организационни комитети ", се споделя в изказване на министрите на спорта и културата, оповестено от Държавния департамент на Съединени американски щати.

Те също по този начин приканиха уредниците на събитията да обмислят опцията за прекратяване на телевизионните предавания на спортните събития в Русия и Беларус.

Съединени американски щати и Европейският съюз водят акция против Русия с вярата да окажат напън върху президента Владимир Путин, който очевидно се гордее с семейството на Русия на Зимните олимпийски игри през 2014 година и Световното състезание по футбол през 2018 година

Световният футболен управителен орган ФИФА и водещият тенис шампионат Уимбълдън, наред с други, не разрешиха на руснаците да вземат участие в надпревари след съветската инвазия в Украйна.

Международният олимпийски комитет, който към този момент забрани на съветските спортисти да се състезават под негов байрак поради приложимост на допинг, предложи възбрана за присъединяване на съветски и беларуски спортисти.

Двама руснаци обаче остават в комитета - Елена Исинбаева, олимпийска медалистка в скока на дължина, близка до Путин, и ръководителят на съветския тенис Шамил Тарпишчев.

В новото взаимно изказване се приканва събитията, на които се позволява присъединяване на руснаци и беларуси, да показват категорично, че те не съставляват своите страни, и да забранят потреблението на техните флагове. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР