В саваната Лианос де Мохос, Боливия, от хеликоптер, на който

...
В саваната Лианос де Мохос, Боливия, от хеликоптер, на който
Коментари Харесай

Изгубените градове на Амазонка, открити с лидарни скенери

В саваната Лианос де Мохос, Боливия, от хеликоптер, на който е инсталирано сканиращо съоръжение са открити градове с пирамиди, тераси и канали. Мястото се е считало за необитаемо в древността.Предполага се, че тези структури са основани от индианските общности Казарабе сред 500 и 1400 година сл. Хр. Доскоро никой не подозира за съществуването им, защото са скрити под дърветата.Изследователи употребяват инсталирана на хеликоптер лидарна технология, наречена “небесни лазери “, с цел да прегледат земята през тропическите гори. Те откриват квадратни тераси, покриващи повърхност, равняваща се на 30 футболни стадиони, както и конични пирамиди с височина 21 метра.

 Вляво е елементарна фотография от височина, а вдясно е изображение на същото място благодарение на лидарните скенери
Вляво е елементарна фотография от височина, а вдясно е изображение на същото място благодарение на лидарните скенериОткритието демонстрира, че Амазонка е била интензивно застроявана от коренното население в продължение на най-малко едно хилядолетие.Хосе Ириарте от Университета в Ексетър споделя:
„ Отдавна подозирахме, че най-сложните предколумбови общества в целия басейн са се развили в тази част на боливийската Амазонка, само че доказателствата са скрити под горския балдахин и мъчно се доближават по суша.Нашата система Лидар откри построени тераси, язовири, огради на контролно-пропускателни пунктове и резервоари за вода. Има монументални структури единствено на 1,6 км един от различен, свързани с 966 км канали и язовири, свързващи обекти, резервоари и езера. “

 2 - Изгубените градове на Амазонка, открити с лидарни скенери
Скенерът предава почти 1,5 милиона лазерни импулса в секунда. След това цялата растителност се отстранява цифрово и се получава дигитален модел на повърхността на обекта, който може да бъде показан като 3D изображение. Така са открити две изненадващо огромни площи с изкуствени структури.

 3 1 - Изгубените градове на Амазонка, открити с лидарни скенери
До края на 20-ти век съществува теоретичен песимизъм, че може да има освен това от примитивна просвета на ловци-събирачи в района на Амазонка.Четете още: Загадката на подводните пирамиди с мистериозни символиРавнините Мохос, ситуирани в югозападния завършек на района на Амазонка, са наводнявани в продължение на няколко месеца в годината по време на дъждовния сезон, което ги прави несъответствуващи за непрекъснато заселване. Въпреки това, през последните десетилетия има доказателства за антични напоителни системи, земни работи, огромни градове, язовири и канали, които постоянно минават на километри по права линия през горите.Д-р Хайко Праймерс от Германския археологически институт, който взе участие в изследването, споделя: “Това демонстрира съществуването на относително гъсто обитаемо населено място в предиспанските времена. Нашата цел беше да проведем фундаментални проучвания там и да проверим селищата. ”

 4 1 - Изгубените градове на Амазонка, открити с лидарни скенери
Това проучване хвърля светлина върху величието и великолепието на откритите структури. Първоначалните рутинни изследвания демонстрират терасирана повърхност, стена на трап, ограждаща мястото и канали, само че гъстата растителност, под която са ситуирани тези селища, не разрешава на откривателите да видят структурните елементи на монументалните надгробни могили и покрайнините им.За да се научи повече се събира интернационален екип от откриватели от Германския археологически институт, Университета в Бон и Университета в Ексетър, които са пионери във въздушната лазерна технология Лидар в района на Амазонка.

 5 - Изгубените градове на Амазонка, открити с лидарни скенери
Все още не е допустимо да се реши какъв брой хора са живели там. Въпреки това, оформлението на селището допуска, че обектът е бил много гъсто обитаем.Изследователският екип допуска, че мащабът на труда и планирането, приложени към откритите структури, е невиждан в Амазонка и е съпоставим единствено с античните страни в централните Анди – култури на инките, Тиуанако, Наска, Мочика и др.Учените упорстват, че “тези градове са издигнати и ръководени не против природата, а с нея – благодарение на сполучливи тактики за резистентен живот, които предизвикват опазването на природата и поддържат богатото биоразнообразие на околния пейзаж “.
Източник: hiddentruth.site

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР