В САЩ завършва втората среща на високо равнище между САЩ

...
В САЩ завършва втората среща на високо равнище между САЩ
Коментари Харесай

Осем години по-късно. САЩ отстъпиха още един континент на Русия и Китай

В Съединени американски щати приключва втората среща на високо ниво сред Съединени американски щати и Африка, която има за цел да ускори въздействието на Вашингтон върху Черния континент. Русия и Китай обаче са се открили там задълго. Дали Белият дом има някакви шансове в този район.

Къде бяха американците в продължение на осем години?

Срещата на високо ниво САЩ-Африка се организира във Вашингтон на 13-15 декември. Това беше втората среща на такова равнище. Джо Байдън желае да възроди самодейността от времето на Барак Обама, който преди осем години реши да консолидира към себе си африканските страни в изискванията на обтегнати връзки с Русия. Съзнавайки, че Черният континент неизбежно ще се трансформира в нова сцена на борба сред суперсилите, в това число Китай, 44-ият президент на Съединени американски щати организира тридневна среща с африканските водачи.

Пет години по-късно Вашингтон изостави африканското измерение: наследникът на Обама, Доналд Тръмп, избра вътрешните работи пред външната политика. Междувременно през октомври 2019 година в Сочи се организира невиждана среща на високо ниво Русия-Африка. По отношение на броя на изявленията на държавните и държавните ръководители тя беше съпоставена със седмиците на високо ниво на Общото заседание на Организация на обединените нации. Както означиха анализаторите по това време, събитието е значима стъпка в завръщането на Москва в район, който има мощни исторически връзки с съветската страна.

Съединени американски щати обаче продължаваха да подценяват африканското измерение. Едва с идването на Байдън станаха известни опитите за обновяване на разговора.

Причини за безпокойствие

Повод за Вашингтон - и за груповия Запад като цяло - беше лятната обиколка на съветския външен министър Сергей Лавров в Африка, която сподели, че Москва има доста въздействие на континента. Това беше прието и от проправителствената американска преса.

Ясен знак за безпокойството на Запада беше неочакваното пътешестване на френския президент Еманюел Макрон до Африка, което съответства с визитата на Лавров. Френският водач обаче не беше посрещнат задушевно: континентът към момента има пресни мемоари от колониалното си минало. Изигра роля и скептицизмът по отношение на двойнственото отношение на Париж, който поддържа както демокрацията, по този начин и по-старите властнически управници. Например президента на Камерун Пол Бия, който управлява страната в продължение на четири десетилетия, а като министър-председател - още седем години.

В последна сметка обиколката на Макрон загуби медийно от пътуването на Лавров, което принуди Съединени американски щати да поемат нещата в свои ръце.

Изкушаващи вероятности

Байдън одобри 50 африкански водачи във Вашингтон, като им даде обещание доста привилегии.

В дневния ред бяха включени няколко съществени въпроса.

На първо място, евентуалното участие на Африканския съюз в Г-20. Тази неофициална организация, която даже няма общ правилник, сплотява някои от най-големите стопански системи в света, в които никоя африканска страна не може да влезе по справедливи критерии. Но е значимо Африка да бъде показана в интернационалните полемики.

Второ, става дума и за необятно обсъжданите промени на Организация на обединените нации, по-специално за включването на африканските страни в непрекъснатия състав на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.

Трето, значимо е Африка да стане по-силна в Индийско-тихоокеанския район.

Накрая има и общи разпореждания - поддръжка за демократичните институции, тъждество сред половете и впрочем.

Всички тези въпроси са свързани със срещата на върха през 2014 година

Какво са постигнали Съединени американски щати преди този момент

Преди осем години резултатите от срещата САЩ-Африка изглеждаха впечатляващи. Обама предложи да влага 20 милиарда $ в електричеството на континента и още седем милиарда $ в обществено финансиране, с цел да насърчи износа и вложенията на Съединени американски щати в Африка.

Подписа няколко механически документа, по-специално рамково съглашение с Икономическата общественост на западноафриканските страни, предвиждащо механизъм за съгласуваност в региона на търговията и вложенията.

Обама прикани Конгреса да разшири и усъвършенства " Закона за африканския напредък и благоприятни условия ", с който се дава безмитен достъп на артикули от някои африкански страни до Съединени американски щати. Той също по този начин възнамерява да изразходва 110 млн. $ годишно в продължение на три до пет години за образование на африкански бойци за битка с тероризма и бунтовничеството посредством партньорството за бързо реагиране.

Африка се възползва от тези начинания, макар че доста от тях по този начин и не бяха изцяло осъществени. Така да вземем за пример континенталният енергиен план трябваше да генерира 30 000 мегавата електрическа енергия, която да стигне за 590 милиона души. Досега са генерирани единствено 6501 мегавата за 165,4 милиона души.

Но някои от стратегиите са приключени. Сред тях са план за слънчева сила в Ангола и цех аза произвеждане на ваксини в Сенегал.

Американски анализатори обаче настояват, че Черният континент ще се възползва изборно от опциите, подбудени от конкуренцията сред Съединени американски щати, Китай и Русия. Надпреварата евентуално ще продължи десетилетия, като се има поради световното значение на Африка и метода, по който се държат другите играчи там.

Русия и Китай стават все по-силни

На страната на Москва е освен триумфалната обиколка на Лавров, само че и откритите стопански връзки. По руско време Африка получава артикули от Съюз на съветските социалистически републики и заплаща за тях с бартер. В подтекста на актуалните валутни ограничавания тази скица още веднъж е настояща.

Освен това руско-африканските контакти бяха засилени на равнище фрагменти. Политиката на другарство сред народите значи, че значими постове в Африка към момента се заемат от ученици на руски (руски) висши образователни заведения.

Третият фактор е научно-техническият капацитет на Русия. Африканските страни са богати на скъпи минерали, измежду които да вземем за пример литий. Разработването на залежи изисква освен финансиране, само че и познания и индустриален потенциал. Москва може да го обезпечи.

Що се отнася до Китай, Пекин също има задоволително преимущества на Черния континент. Подобно на американците, китайците са подготвени да влагат финансово. Но за разлика от Съединени американски щати, Китай не предлага на африканските страни статут на " полуколонии ", а предлага проект за основаване на цялостна индустриална верига: от добива до преработката на минерали, с работни места за популацията. Съединени американски щати, със своите политически заявления, към този момент могат да създадат малко, с цел да се опълчват на това.

Останал без зърно

Москва ще следи от близко срещата сред Съединени американски щати и Африка, съобщи преди ден заместник-министърът на външните работи Михаил Богданов. " Разбира се, ние се интересуваме от метода, по който ще провеждат тази среща- наличието всъщност, полемиките и окончателния документ ", сподели дипломатът и добави, че събитието надали ще попречи на връзките сред Русия и Африка.

Не в интерес на Вашингтон е и договорката за експорт на зърно от черноморските пристанища за бедните страни. Споразумението беше подписано под егидата на Организация на обединените нации, само че с директното присъединяване на Русия и Турция. Съединени американски щати нямат съвсем никаква роля в него. Освен това президентът Владимир Путин неведнъж е подчертавал нуждата да се подсигурява, че зърното ще стигне до нуждаещите се страни, а не да вземем за пример до Европа. А Байдън няма пояснение за африканските сътрудници за какво не получават храна.

Ето за какво срещата на високо ниво САЩ-Африка беше авансово обречена на неуспех. Черният континент чака съответни ограничения, а не повторение на декларациите отпреди осем години. Вашингтон, като се изключи старите приказки на Обама, няма с какво да се конкурира с методите на Москва или Пекин.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР