В САЩ се засилват опасенията, че Китай ще използва силата

...
В САЩ се засилват опасенията, че Китай ще използва силата
Коментари Харесай

САЩ: Китай може да използва веригите за доставки като оръжие

В Съединени американски щати се ускоряват опасенията, че Китай ще употребява силата си в международните вериги за доставки като в допълнение оръжие за подсилване на своята политическа и военна мощност, демонстрира годишният отчет на американското разузнаване, съобщи Агенция Франс Прес.

В " Годишната оценка на заканите ", издадена от шефа на националното разузнаване, се споделя, че Китай към този момент употребява господстващото си състояние във веригата за доставки, с цел да принуждава задгранични компании и страни да му трансферират технологии и интелектуална благосъстоятелност.

Но разследващата общественост на Съединени американски щати вижда, че Пекин употребява тази икономическа мощност редом с военната мощ, с цел да си обезпечи районно и световно въздействие.

" Правителството на Китай е способно да употребява преобладаващите си позиции в основни международни вериги за доставки в опит да реализира задачите си, въпреки и евентуално не без обилни разноски за себе си ", се споделя в отчета.

Това би могло да съставлява особена заплаха, в случай че Китай успее да завладее Тайван, различен водещ снабдител на промишлени и софтуерни съставни елементи, се споделя в отчета.

Завземането на Тайван от Китай " евентуално ще има широкообхватни последствия, в това число нарушение на международните вериги за доставки на полупроводникови чипове, защото Тайван господства в производството на най-съвременни чипове ", се споделя в отчета.

Докладът " Годишна опасност " акцентира преобладаващата роля на Китай в софтуерните браншове, в това число полупроводниците, сериозните минерали, батериите, слънчевите панели и фармацевтичните артикули.

В него се показва речта на китайския президент Си Дзинпин от април 2020 година, в която той декларира, че Китай се стреми да усили контрола върху основни вериги за доставки, с цел да може " да употребява тези зависимости на веригите за доставки, с цел да заплашва и да прекъсва непознати страни по време на рецесия ".

" Доминирането на Китай на тези пазари би могло да съставлява забележителен риск за индустриалните и потребителските браншове на Съединени американски щати и Запада, в случай че държавното управление на Китай успее ловко да употребява господстващото си състояние за политическа или икономическа полза ", се споделя в отчета.

В отчета за заканите се показват и други съответни военни провокации от страна на Китай.

В него се споделя, че стандартният ракетен капацитет на Ракетните сили на Народноосвободителната войска " евентуално " към този момент съставлява сериозна опасност за американските сили и бази в Източна Азия.

В региона на космоса до 2030 година Китай евентуално ще бъде " на международно равнище " във всички области на технологиите, като се изключи няколко характерни.

Дотогава и комерсиалният галактически бранш на Китай ще бъде главен световен съперник, който може да подбие цените на западните противници, се споделя в отчета. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР