В САЩ са преминали успешно изпитанията на нова технология, която

...
В САЩ са преминали успешно изпитанията на нова технология, която
Коментари Харесай

Американец живее 17 месеца без сърце


В Съединени американски щати са минали сполучливо тестванията на нова технология, която разрешава на пациентите, които чакат трансплантация на сърце, да оцелеят дълго време без този жизненоважен орган.

Стан Ларкин (Stan Larkin) е живял 17 месеца, по време на които функционалността на неговото сърце изпълнявал уред, който се намирал в раницата му, оповестяват CNET и Lenta.ru.

Ларкин, който е на 25 години, и неговият по-голям брат още преди 10 години получили диагноза „ фамилна кардиомиопатия “ – наследствено заболяване на миокарда, при което от 10–20-годишна възраст сърцето последователно стартира да отхвърля. През декември 2014 година извадили сърцето на Ларкин и на негово място сложили изкуствено, а по-късно присъединили последното към устройство, наречено SynCardia Freedom Portable Driver – то тежи към 6 кг и поема задачата за изпомпването на кръвта по организма.

Уредът е очакван за пациенти, чието сърце е спряло изцяло. Той се носи в раница на гърба – това е първият преносим източник на сила за изпомпване на кръв (по-рано пациентите с изкуствено сърце са включвани към стационарни уреди, които тежат няколкостотин килограма).

SynCardia Freedom Portable Driver е минало всички клинични тествания през 2014 година. През същата година австралийски хирурзи за първи път в света трансплантираха „ мъртви “ сърца на трима пациенти.

Присаждането на сърце, което към този момент е престанало да бие, беше наречено епохално събитие – с помощта на нова технология се усилва броят на годните за трансплантация органи, което ще избавя живота на най-малко 30% повече хора.

Нуждата от органи за трансплантация съвсем постоянно надвишава предлагането. Само в Съединени американски щати в листата има 121 000души, а невъзможността оперативно да се реализира тази интервенция всеки ден лишава живота на 22-ма души.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР