В САЩ опиоидите междувременно причиняват повече смърт, отколкото хероинът и

...
В САЩ опиоидите междувременно причиняват повече смърт, отколкото хероинът и
Коментари Харесай

Една смъртоносна епидемия от САЩ стигна до Европа

В Съединени американски щати опиоидите в това време предизвикват повече гибел, в сравнение с хероинът и кокаинът. Смъртоносната зараза към този момент доближава и Европа. Проблемът е, че в множеството случаи тези таблетки се изписват и продават изцяло легално, написа Анабел Ернандес в " Дойче веле ".

В края на август в един мотел в нюйоркския квартал Куинс бе открито безжизненото тяло на Андреа Цамперони - основен готвач на влиятелния италиански ресторант " Чиприани долчи " в Манхатън. Оказа се, че той е умрял в резултат на свръхдоза фентанил. Този случай притегли вниманието на италианците към опиоидната рецесия, от която Съединени американски щати страдат към този момент от години.

Консумацията на фентанил е повишена в международен мащаб - развиване, което е маркирано в тазгодишния Световен отчет за опиатите на Организация на обединените нации и което би трябвало да разтревожи цяла Европа.

По-смъртоносни от хероина и кокаина?

Все още по света се приказва най-много за заплахата, произлизаща от незаконната търговия с опиати като хероин, кокаин, метамфетамини. От 2016 година насам в Съединени американски щати обаче най-вече гибел заради предозиране предизвикват лекарства, които се продават напълно легално. Едно от тези медикаменти е необятно публикуваният синтетичен опиоид фентанил. Той се предписва за лекуване на мощна болежка. Други медикаменти от този вид са оксиконтин и хидрокодон.

Американската организация за битка с наркотрафика (DEA) показва стряскащи данни. През 2014 година 52 от общо 129 смъртни случая на ден, породени от свръхдоза, са се дължали на опиоиди. Това дава отговор на 18 980 жертви на опиоиди за цялата година. Само четири години по-късно, през 2018, към този момент става дума за приблизително 172 смъртни случая дневно в резултат на свръхдоза, като при 116 от тях става дума за опиоиди, отпускани по лекарско наставление. Това се равнява на 42 000 жертви за цялата година.

В последния си отчет DEA показва, че множеството хора, на които непозволено се изписват такива медикаменти, се оплакват от мощна физическа болежка. В ежедневната си процедура доста американски лекари прекомерно постоянно предписват опиоидни болкоуспокояващи, в това число и на деца със зъбобол. Опиоидите, отпускани по лекарско наставление, заемат второ място измежду най-често употребяваните опиати в Съединени американски щати. Преди тях се подрежда само марихуаната. Смята се, че 18 милиона американци използват канабис.

Междувременно болкоуспокояващият аналгетик фентанил е толкоз необятно публикуван в Съединени американски щати, че даже мексиканските наркокартели започнаха да го създават и продават - несъмнено, незаконно. Опаковката на фалшификата наподобява лъжливо същинска, само че продуктът нормално съдържа добавки от хероин, кокаин или метамфетамин, което прави потреблението му още по-опасна. В момента той се създава най-вече в Китай или Мексико.

Синтетичните опиоиди - към този момент и в Европа

Междувременно синтетичните опиоиди доближиха и Европа. Наскоро италианският вестник " Ла Стампа " заяви, че, съгласно италианския специалист Антонио Никазо и заключенията на италианските управляващи, калабрийската мафия Ндрангета е почнала да внася фентанил от Канада през 2017 година и да го популяризира на Стария континент. " В Европа всеки пети възрастен се оплаква от хронична болежка ", написа изданието и показва, че " през днешния ден в Италия опиоидни субстанции като фентанил се предписват четири пъти по-често, в сравнение с преди 10 години ".

" Синтетичните опиоиди съставляват сериозна опасност за здравето ", предизвестява тазгодишният отчет на Организация на обединените нации за опиатите. В него също по този начин се отбелязва, че незабавно би трябвало да се обърне по-голямо интернационално внимание на казуса.

В отчета се показва още, че в Западна и Централна Европа се конфискуват все по-големи количества фентанил. Докато през 2013 година конфискуваният фентанил е бил единствено 1 кг, то през 2017 към този момент са 17 кг. Според отчета на Организация на обединените нации, " по-голямата част от фентанила, търгуван на незаконния пазар, идва от изцяло законно произвеждане ". А това значи, че освен незаконните организации, които правят противозаконна търговия с опиати, би трябвало да бъдат преследвани от закона. И фирмите, които създават легално този аналгетик, би трябвало да бъдат подложени на доста по-строг надзор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР