В съседната стая детето на хазаите дава концерт - вокална

...
В съседната стая детето на хазаите дава концерт - вокална
Коментари Харесай

И наистина кое е по-важно, първото ли любовно писмо, или първият запор? ~ Димчо ДЕБЕЛЯНОВ

В прилежащата стая детето на хазаите дава концерт - вокална музика, финален вид.

В долния етаж свирят на мандолина и пеят " По трепя се бродя ази ". Майка ми плете край печката, а аз седнал съм до масата и мисля кое е по-голям акт в живота на индивида - първото любовно писмо ли, или първият запор върху заплатата. Мисълта ми остава безсилна над този въпрос и по остарял табиет, като вижда, че може и да го не позволи, отлита из пространствата.

И ето аз мисля: до момента в който аз седнал съм тук самичък, мъничък и незнаен, какви ли значими работи стават по света. Целият живот се занизва пред мене и мисълта ми лети по-бързо и от разбъркан нощен трен.

Един цар на малко царство гледа болните си от подагра крайници и мисли каква разходка да направи за богатството на народа си. Пиян колар се дави в някоя локва, близо до двореца, и псува кмета на града. Една свиня сънува сладостите, които на следващия ден ще й поднесат стопаните й, натъпкали се тая вечер с тлъстините на една нейна сестра. Един президент надълбоко спи. Селски кокалест псе обикаля затворените касапници, а един стихотворец си смучи пръстите. Ординарец пере оплесканите гащички на предстоящ офицер. Проститутка се изяснява във безконечна обич на един обущарски калфа, а двама калугери въздишат и се пощят. Една звезда намига на столичния градоначалник през прозореца и му спомня оназгодишната заповед за леките дами. Детето на един народен представител земледелец си играе с кръста на независимостта, като го окачва на котката. Една въшка плува в бозаджийски кюп и си мисли в чий корем да попадне.

Селски даскал си гризе ноктите и чете " От идеализма към материализма ". Един келнер сънува, че го сечат с секира за загубен бастон. Ученик счита мислено какъв брой би трябвало да получи, с цел да му излезе бележката 2 1/2. Един гостилничар пържи кюфтета, а сополя му преценява над кое кюфте да капне или право в маслото. Гладен уволнен служител брои в случай че би спестявал на месец по три лв., какъв брой би имал в националната банка. Ах да, националната банка!... И в действителност кое е по-важно, първото ли любовно писмо, или първият запор?

Майка ми клюма глава, задрямала. Концертът в прилежащата стая е престанал. Но това е може би единствено антракт. Да, той ще почне отново, убеден съм, той ще почне отново!

Портрет: bulgarianhistory.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР