В съседна Румъния Ковид ситуацията се влошава. Само днес новозаразените ...

В съседна Румъния Ковид ситуацията се влошава. Само днес новозаразените

Кризата в Румъния: Над 16 000 нови случаи, болниците са препълнени

В прилежаща Румъния Ковид обстановката се утежнява. Само през днешния ден новозаразените са над 16 000, а умрелите-близо 450.

От понеделник за две седмици всички учебни заведения и университети затварят порти с вярата бройката на инфектираните да намалее.

На всеки две минути сирени на коли за спешна помощ раздират въздуха в Букурещ. А пред болничното заведение за незабавни случаи няма къде да паркират. Само през днешния ден тук са настанени 400 пациенти, които се нуждаят от О2. Много други заболели не получават късмет за лекуване.

" Налага се да пренасочваме болните към други лечебни заведения. Опитваме да се оправим, само че имаме и доста имунизирани лекари, които се заразяват. Страшното е, че 95% от пациентите са в тежко положение и не са имунизирани. А най-неуместното е, че тези, които изписваме споделят, че няма да си слагат ваксина. Повече се страхуват от имунизацията, в сравнение с от заболяването. Вярват на интернет ", съобщи д-р Дела – Мариа Молтеану, Университетска болница за незабавни случаи.

Даниел Щефан се връща на работа в моргата ден откакто му е изтекла карантината, тъй като тук не стигат водачите.

" Страшно е. Имахме случай в два поредни дни цяло семейство от Галаци да си замине от Ковид. Първо майката, на следващия ден и бащата. Аз съумях да се спася от вируса. Благодаря на Господ! ", добави Даниел Щефан.

Пети час пред болничното заведение чака Констанца Милку. Няма никаква информация за вуйна си.

" Цяла нощ, 4 часа чакахме да дойде колата за спешна помощ, с цел да я вземат. Тя е и с бъбречна непълнота. Не знам въобще по какъв начин е и къде е ", добави Констанца Милку.

А клисарят Джика Буга приготвя следващото заравяне в село Ойнаку.

" След толкоз доста гибел финалната седмица, към този момент съм податлив и аз да се имунизирам, всеки ден се апелирам да се отървем от тази пандемия, от тази полуда ", разяснява Джика Буга.

В близкото заведение на една маса са имунизираният Йосиф Юбий и приятелят му Андрей Скарлат, който е срещу имунизацията.

" По високите етажи на властта не са имунизирани-и лекари, и учители, дори служители на реда. Сега като опря ножът до гърлото търсят помощ от чужбина ", счита Андрей Скарлат.

" Трябва да се ваксинираш. Само в случай че си интелигентен ще се отървеш от Ковид ", сподели още Йосиф Юбий.

50 тежко заболели от Румъния към този момент се лекуват в Унгария. А Молдова, която е шеста в света по смъртност, е изпратила 30 свои медици да оказват помощ на Румъния в битката с вируса.

От понеделник носенето на маски навън също става наложително, санкцията за неспазване на мярката е 250 лв..

Репортер: Даниела Димитрова

Източник: bnt.bg