В Сърбия днес се провеждат избори 3 в 1 –

...
В Сърбия днес се провеждат избори 3 в 1 –
Коментари Харесай

Сърбия провежда избори 3 в 1 – за президент, парламент и местни власти

В Сърбия през днешния ден се организират избори 3 в 1 – за президент, парламент и локална власт. Изборите изправят настоящия президент Александър Вучич и неговата Сръбска прогресивна партия (SNS) против съпротива, обещаваща да се бори с корупцията и да усъвършенства опазването на околната среда.

Вучич се кандидатира за втори 5-годишен мандат с заричане за мир и непоклатимост. В конкуренцията за президентския пост той ще се изправи против други седем претенденти, като четирима от тях идват от националистическата част на политическия набор.

Основен конкурент на Вучич е Здравко Понош, претендент на проевропейската коалиция „ Алианс за победа “. Понош е някогашен шеф на армията. В предизборната си акция той даде обещание да изкорени корупцията и кадруването.

Според предварителните изследвания Вучич е на път да завоюва президентското място още в първия тур, което ще окаже въздействие и на парламентарните избори. Очаква се Сръбската прогресивна партия да завоюва 53,6%, а втора да е „ Алианс за победа “ с 13,7%. На трето място социологическите изследвания подреждат съдружният сътрудник на Вучич – Сръбската социалистическа партия, с 10,2%. Данни предвиждат и влизане в Народното събрание за зелената партия „ Морамо “ с избор от 4,7%.

На предходните избори предходната година опозицията значително бойкотира парламентарните избори, позволявайки на SNS и нейните сътрудници да си обезпечат 188 места в 250-местния парламент.

Изборите се организират на фона на съветската инвазия в Украйна, която сложи Сърбия под напън от Запада и я нарежда сред обичайните ѝ връзки с Москва и стремежите и за участие в Европейски Съюз. Руската инвазия в Украйна оказа огромно въздействие върху предизборната акцията в Сърбия, която към момента се възвръща от Югославските войни и изолацията от 90-те години.

Въпреки че Сърбия поддържа две резолюции на Организация на обединените нации, осъждащи съветската инвазия, тя отхвърли да наложи наказания против Москва.

Сърбия е съвсем напълно подвластна от съветския газ, а нейната войска поддържа връзки с съветските военни. Кремъл също по този начин поддържа Белград в позицията ѝ против независимостта на Косово – някогашна южна провинция на Сърбия с най-вече албанско население.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР