В съответствие с издадена заповед от изпълнителния директор на Българска

...
В съответствие с издадена заповед от изпълнителния директор на Българска
Коментари Харесай

Областна епизоотична комисия прие мерки за превенция срещу Африканска чума по свинете

В сходство с издадена заповед от изпълнителния шеф на Българска организация по сигурност на храните доктор Светозар Патарински регионалният шеф Йорданка Костадинова свика и организира съвещание на Областната епизоотична комисия. Поводът за съвещанието бе след установените две огнища на болестта Африканска чума по свинете при домашни животни в област Пловдив и в осъществяване на заповедта на доктор Патарински, набелязване на ограничения за предварителна защита и недопускане на болестта в задни дворове.

Секретарят на Комисията и шеф на Областна дирекция по сигурност на храните – доктор Стелияна Генчева и доктор Славов показаха в резюме информация за силата на патогена на болестта, както и признаци на проявяване.

От началото на годината до месец март в страната са регистрирани позитивни проби при отстреляни диви свине на територията на областите Пазарджик, Смолян, Ямбол и Пловдив, показа доктор Славов и добави, че има регистрирани и две позитивни проби при отстреляни диви свине и в област Добрич – на териториите на общините Генерал Тошево и Тервел. Вземаните от време на време проби в индустриални ферми за прасета в региона до момента са негативни, показаха ветеринарните експерти.

С цел недопускане разпространяване на болестта на територията на региона в границите на съвещанието бяха признати ограничения за предварителна защита, а точно – осъществяване на инвентаризация на персоналните стопанства 3 пъти годишно, като две от инспекциите да се правят от локалните управляващи, а третата инспекция да е взаимно с ветеринарен лекар; да се извърши депопулация на задните дворове, които не са възстановени; един път годишно, само че не по-късно от 30.11.2024 година, да се вземат проби за изследвания; взаимно с Министерство на вътрешните работи да се правят периодически инспекции за превоз на животни; на тримесечие да се вършат клинични проучвания на животни в задните дворове; да се разпространят измежду популацията материали за болестта.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР