В съответствие с договореностите от Протокола по чл. 12 от

...
В съответствие с договореностите от Протокола по чл. 12 от
Коментари Харесай

МВнР публикува Протокола от първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия от Договора за добросъседство между България и РСМ

В сходство с договореностите от Протокола по член 12 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие, подписан на 17 юли 2022 година, 

С подписания през 2019 година Протокол държавните управления на Република България и Република Северна Македония одобриха предложенията на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и просветителни въпроси за взаимно отбелязване на следните персони от общата за двете страни история: св. св. Кирил и Методий, св. Климент, св. Наум и цар Самуил, както и общите правила и бележки по наличието на учебниците за 5 клас в Република България и 6-то поделение в Република Северна Македония (Праистория и Стара история).

В Протокола по член 12 от юли 2022 година бе контрактувано, в период до един месец, двете страни да разгласяват публично всички резултати и рекомендации от досегашната работа на Съвместната комисия по исторически и просветителни въпроси.

Публикуването на предложенията от 2019г., утвърдени от държавните управления, е значима стъпка към запознаването на обществeността в двете страни с резултатите от работата на Комисията. Така се основава и нужната основа, с цел да се пристъпи към реализирането на процедура на друга договореност от Протокола по член 12 от юли 2022г. – координиране на календар от взаимни празнувания за интервала 2022 година – 2023 година за петте общи исторически персони.

Министерство на външните работи благодари за досегашната активност на Съвместната комисия по исторически и просветителни въпроси и ги окуражава да продължат по-интензивно със своите старания, за довеждане докрай на работата по всички интервали от общата история, в сходство с член 8 алинея 2 от Договора за другарство, добросъседство и съдействие.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР