В самия край на 2017 година, на 16 декември, се

...
В самия край на 2017 година, на 16 декември, се
Коментари Харесай

Златен ритон 2017 ще бъде открит със Сляпата Вайша и филма за Стефан Данаилов

В самия завършек на 2017 година, на 16 декември, се открива фестивала на българското писмено и анимационно кино Златен ритон в Пловдив.

Два кино лентата ще бъдат показани на формалната гала по откриването на фестивала. Първият от тях е анимационният Сляпата Вайша на българския аниматор Теодор Ушев, който беше номиниран за премиите Оскар за късометражен филм.

Вайша не е като другите момичета; лявото ѝ око вижда единствено предишното, а дясното – единствено бъдещето. Разногледите очи на Вайша ѝ пречат да живее в сегашното и тя се озовава сред две непримирими времеви плоскости.

На откриването на фестивала ще се състои и формалната премиера на документалния филм Монолог на Ема Константинова и Георги Тошев, отдаден на 75-годишнината на огромния артист Стефан Данаилов.

Монолог ни среща със Стефан Данаилов “отблизо” във всички смисли – оттатък паравана на актьорската суетност и в непосредствен проект. Стефан Данаилов се открива пред фена подобен, какъвто е.

Той приказва смешно, приказва тъжно, приказва със самоирония, приказва откровено за събитията и събитията, които са го формирали като артист и човек. Богатият архивен материал ни напомня някои от най-емблематичните му функции.

Като съпътстващо събитие на фестивала асоциация Академика 21 и Институт за проучване на изкуствата - Българска академия на науките ще провеждат кръгла маса на тематика настоящата тематика Хибридно кино.

В кръглата маса ще вземат участие проф. Мая Димитрова, д.н., доктор Йосиф Аструков, доцент доктор Марин Дамянов, проф. доктор Емилия Стоева, доцент Петя Александрова, д.н., доцент доктор Радостина Нейкова, проф. доктор Надежда Маринчевска, гл. ас доктор Теодора Дончева, проф. доктор Михаил Мелтев, гл. ас доктор Деян Статулов. Кръглата маса ще се организира на 17 декември от 10 ч. в зала Пловдив на Гранд Хотел Пловдив.

Фестивалът на българското писмено и анимационно кино Златен ритон 2017 ще продължи до 22 декември.

За повече информация: www.zlatenriton.bg.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР