В Сагата за Херварар Ерик Анундсон е описан като могъщ

...
В Сагата за Херварар Ерик Анундсон е описан като могъщ
Коментари Харесай

Кралят, който загуби земите си, заради една шапка

В Сагата за Херварар Ерик Анундсон е разказан като всесилен крал, който е доста сполучлив в разширението на своето царство на изток. В Хеймскрингла, написана от Снори Стърласън през 13 век, воин, наименуван Торгни, споделя история за крал Ерик, където загатва, че кралят като млад върви на викингски нападения всяко лято и превзема районите на Финландия, Кирлаланд, Курланд, Естония и други източни страни. Той също по този начин загатва, че в тези региони, към момента има остатъци от здания, издигнати от цар Ерик, и че той е бил непретенциозен човек, който ще изслушва всеки от поданиците му.

Набезите и завоеванията на изток се появяват постоянно в историите за старите шведски крале, тъй че за какво Ерик се помни изключително като по-успешен в източните си акции от предшествениците си? Какво направи акцията му друга?

Отговорът на това откриваме в локална легенда от района на долината Млар в Швеция. Според тази легенда Ерик е бил толкоз сполучлив в набезите и акциите си, видите ли, поради магическата си шапка. Не знаем от кое място е придобил тази шапка, само че ни се споделя, че тя има вълшебен свойства. Когато Ерик носи тази шапка, той може да управлява ветровете и времето, като просто я завърти. Това, несъмнено, беше много потребно през епохата на викингите, когато главният метод за превоз е с транспортен съд, и когато неочакваните офанзиви по море могат да бъдат необикновено пагубни. Силите на шапката усилват престижа на краля и той към този момент няма да бъде именуван „ Ерик Анундсон “, а Ерик Шапката на Времето!

Минават години и Ерик става богат и мощен крал посредством грабежи и завладяване на земи на изток, най-много заради магията на неговата мощна шапка. С времето обаче по-ранното му примирение го напуща и той става доста упорит, а в този момент към този момент се пробва да ръководи и Запада. Той прави проекти да разшири доста Швеция като включи противоречивите райони в модерна западна Швеция и даже да завладее друга страна – Норвегия.

Харал Прекраснокосия

Амбицията му е да сътвори кралство толкоз огромно, колкото ръководеното от шведския крал Сигурд Ринг и неговия наследник Рагнар Лотброк. Освен западна Швеция, това значи и завземане на региона Викен в тогавашна Южна Норвегия. Тази земя се ръководи от цар Харал Прекраснокосия, който ще стане най-големият противник на Ерик.

Западната акция стартира добре и той съумява да покори няколко района на Западна Швеция и Южна Норвегия, даже стига до Викен, където принудждава доста от локалните да го одобряват за собствен стопанин. Новината за това, несъмнено, доближава до норвежкия крал, който в този миг се занимава с обединяването на цяла Норвегия на север. Харалд бързо се втурва на юг, санкционира тези, които са го предали, и в последна сметка съумява да вземе назад земите си от крал Ерик.

Ерик, въпреки това, е ангажиран с пиршества със своите почитатели в един от новозавоюваните райони, наименуван Вермланд. Но един ден към него се доближава един от най-богатите фермери в района, наименуван Еке, който го кани на гуляй. Това добре подхождаше на проектите на Ерик, защото по този начин или другояче това беше заниманието му сега. Еке обаче е поканил също и крал Харалд на същия празник.

За пира фермерът е построява нова къща, която е доста по-голяма от остарялата му – декорира я по-добре от остарялата с нови гоблени и красиви съдове, подобаващи за кралете и техните свити. Междувременно украсява остарелия си дом с износени гоблени и елементарни елементарни съдове, които въпреки всичко са красиви, само че са и доста износени.

Когато двамата царе идват, Еке кани крал Харалд в новата си къщурка, до момента в който дава на Ерик остарялата. След угощението Еке отидва при крал Харалд и му предложи сина си Убе като прислужник, което кралят на драго сърце приема и даже го показва за другар. Ерик, въпреки това, е афектиран, че Еке очевидно облагодетелства норвежкия крал за сметка на него – законният крал! Докато пътуват през гъста гора, той беседва с Еке и го попита за какво облагодетелства Харалд, когато в края на краищата Еке е зависещ на Ерик. Фермерът дава отговор, че предлага на Харалд новата къщата, тъй като Харалд е млад крал в разцвета на живота си, до момента в който Ерик е остарял. Той споделя също, че е толкоз зависим на шведския крал, колкото шведският крал е зависим на него.

Харалд прогонва Ерик от Върмланд и покорява района. Ерик се връща вкъщи, евентуално към момента сърдит на фермера Еке и младия норвежки крал, само че към момента убеден, че може да завоюва войната. Но от тук нататък нещата ще стават единствено по-лоши за в миналото могъщия крал Ерик Анундсон.

И по този начин, по какъв начин приключва тази история? За да намерим отговора, би трябвало да се върнем към локалната легенда. Според нея Ерик скрито е последван от мъжете на крал Харалд. Ерик, който, несъмнено, не подозира нищо, се усеща на несъмнено място, до момента в който е в сърцето на Швеция. Един ден обаче по някаква причина той пътува до дребен остров посред езерото Маларен. И до момента в който е на открито, наслаждавайки се на разходката си, норвежците вземат решение да работят.

Те се пробват да го заловен, само че Ерик ги вижда тъкмо в точния момент и съумя да избяга. Норвежците преследват краля на шведите, до момента в който стигат до висока и стръмна бездна на самия връх на острова. Крал Ерик в този момент е заобиколен от враговете си от всички страни, като се изключи стръмните скали зад него. Той има единствено два разновидността – или да бъде хванат, или да рискува всичко като скочи от скалите.

Естествено, към този момент без шапка, останалата част от войната не мина добре за крал Ерик Шапката на Времето, който още веднъж към този момент е елементарният крал Ерик Анундсон. Той губи цялата територия, която беше спечелил във войната, и по-голямата част от Западна Швеция. Умира към 882 – 895 година сл. Хр. и е завещан от неговия наследник, наименуван Бьорн, който ще ръководи като крал на шведите доста дълго време, до момента в който не му се ражда наследник, който кръщава на тогавашния си прочут татко. По-късно този наследник ще стане прочут като Ерик Победоносеца.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР