В Съединените щати се наблюдава рязък скок на смъртните случаи,

...
В Съединените щати се наблюдава рязък скок на смъртните случаи,
Коментари Харесай

Близо 500 смъртни случая на ден заради прекомерно пиене на алкохол по време на COVID-19

В Съединените щати се следи внезапен скок на смъртните случаи, свързани с алкохола. През 2020-2021 година в разгара на пандемията от COVID-19 е имало приблизително към 488 смъртни случая дневно от несъразмерна приложимост на алкохол.

Това показва нов отчет на Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (ЦКПЗ) в Съединени американски щати. Алкохолът е посочен като водеща причина за предотвратима смъртност, разяснява Си Ен Ен, съобщи бТВ.

Средният брой на смъртните случаи, свързани с несъразмерната приложимост на алкохол, се е нараснал с повече от 29% от 2016-2017 година до 2020-2021 година В по-ранния интервал са регистрирани 137 927 смъртни случая, свързани с използването на алкохол, а в в годините на пандемията те са 178 307.

Прекомерното пиянство може да докара до смъртни случаи, директно свързани с алкохола, като алкохолна болест на черния дроб, алкохолно отравяне, самоубийство заради несъразмерна приложимост на алкохол, произшествия, рухвания, фетален алкохолен синдром, както и други. Хроничния хепатит и някои типове рак също могат да се дължат на това.

Увеличението на смъртните случаи, свързани с използването на алкохол, е засегнало всички възрасти и макар че смъртните случаи са били повече измежду мъжете, нарастването е било по-голямо при дамите.

При дамите смъртните случаи са се нараснали с към 35% в интервала от 2016-2017 година до 2020-2021 година, като най-висока е била смъртността от сърдечни болести и инсулт. При мъжете процентът е 27, като множеството от тези смъртни случаи са свързани с хронични болести, породени от алкохола.

Документираното в това изследване нарастване на смъртните случаи, свързани с прекалено пиянство, не е изолирана наклонност. През последните две десетилетия смъртните случаи, свързани с несъразмерна приложимост на алкохол, се усилват в Съединените щати.

Предишни изследвания са открили, че при започване на пандемията хората са купували повече алкохол - изключително корав алкохол и вино. През 2022 година пиенето на алкохол измежду възрастните - сред 35 и 50 години, е било по-високо от всяка друга година през последното десетилетие.

В новия отчет се загатва, че по-либералните политики, които разрешават доставката на алкохол и преместването на питиета по време на пандемията, са създали пиенето по-достъпно. Възможно е също по този начин някои хора да са отлагали приемането на помощ от доктор или болница заради страха си да не се заразят с COVID-19.

" Стресът, самотата и обществената изолираност, както и положението на психологичното здраве също може да са съдействали за увеличението на броя на смъртните случаи от несъразмерна приложимост на алкохол по време на пандемията COVID-19 ", се споделя в отчета.

Авторите на проучването оферират страните да обмислят основаването на политики, които да лимитират достъпа на хората до алкохол и да усилят цената му, да вземем за пример посредством увеличение на някои налози върху него.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР