В събота вечерта на 28 август в центъра на София

В събота вечерта на 28 август в центъра на София ...

Бегачи от 11 държави се включиха в третото издание на Kaufland София полумаратон

В събота вечерта на 28 август в центъра на София се проведе третото издание на Kaufland София полумаратон и безплатното бягане за ученици RUN4EU. Въпреки нестабилното време през изминалия уикенд близо 1100 деца и възрастни взеха участие в спортните дисциплини в рамките на събитието.

Kaufland София полумаратон привлече интереса на бегачи от 11 държави – България, Белгия, Китай, Румъния, Германия, Италия, Ирландия, Испания, Великобритания, Украйна и Северна Македония. Стотици бегачи пристигнаха за старта в 20:00 часа, за да премерят сили в трите дисциплини – 5, 10 и 21 км., като близо 550 участници финишираха успешно. Трасето включваше част от центъра, стигаше до кварталите „Младост“ и „Студентски град“, а финалът беше на Националния стадион „Васил Левски“.Големият победител при мъжете е Георги Жеков, който измина полумаратонската дистанция (21 км.) за 1 час, 14 минути и 47 секунди. Втори финишира Деян Колев (1:26:45), а трети - Александър Владимиров (1:27:13). При жените най-бърза бе Боряна Попова – тя измина трасето за 1 час, 42 минути и 31 секунди. Второто място бе заето от Теодора Петкова, а третото – от Памела Найденова.

В 10-километровата дистанция победиха Ангел Ангелов и Тоня Тонева, съответно, при мъжете и жените. Най-късото трасе – 5 км, традиционно предизвика голям интерес, тъй като е подходящо както за опитни, така и за начинаещи бегачи. Първи при мъжете финишира Стефан Йорданов, а при жените - Маринела Цекова.В рамките на Kaufland София полумаратон и тази година се проведе безплатното ученическо състезание RUN4EU, което се организира в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото за връзка на Европейския парламент в България.

95 деца общо пробягаха дисциплините от 600 м., 5,10 и 21 км., а 500 деца се включиха в лекоатлетическите игри на Националния стадион „Васил Левски“. Похвално е, че петима от застаналите на старта участници в ученическото състезание успяха да изминат най-дългата дистанция – 21 км, като най-бърз беше Хакан Сабит. На него му отне 1 час, 49 минути и 55 секунди, за да пробяга разстоянието.

На 29 август, неделя, програмата на Kaufland София полумаратон продължи с Breakfast Recovery Run – безплатно бягане и закуска в парка, както и със състезание по бягане на 600 м. дистанция за деца, което отново се проведе на Националния стадион "Васил Левски" като част от безплатното ученическо бягане RUN4EU.И тази година наред с насърчаването на по-активния начин на живот акцент в Kaufland София полумаратон бе ограничаването на пластмасата за еднократна употреба. За целта пластмасовите бутилки за еднократна употреба на събитието бяха заменени с рециклируеми картонени чашки, в експо зоната и по трасето бяха разположени водни станции, в кетъринг зоната се използваха само дървени прибори и картонена посуда, а в експо зоната и на всяка станция по трасето бяха поставени контейнери за събиране на отпадъци от опаковки, осигурени от ЕКОПАК.

Пълните резултати от третото издание на Kaufland София полумаратон можете да намерите на официалния уебсайт на събитието: https://bit.ly/3ysj8Ll.

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Източник: actualno.com