В събота вечерта на 28 август в центъра на София

...
В събота вечерта на 28 август в центъра на София
Коментари Харесай

Бегачи от 11 държави се включиха в третото издание на Kaufland София полумаратон

В събота вечерта на 28 август в центъра на София се организира третото издание на Kaufland София полумаратон и безплатното тичане за възпитаници RUN4EU. Въпреки нестабилното време през миналия уикенд близо 1100 деца и възрастни взеха присъединяване в спортните дисциплини в границите на събитието.

Kaufland София полумаратон притегли интереса на бегачи от 11 страни – България, Белгия, Китай, Румъния, Германия, Италия, Ирландия, Испания, Англия, Украйна и Северна Македония. Стотици бегачи дойдоха за старта в 20:00 часа, с цел да премерят сили в трите дисциплини – 5, 10 и 21 км., като близо 550 участници финишираха сполучливо. Трасето включваше част от центъра, стигаше до кварталите „ Младост “ и „ Студентски град “, а финалът беше на Националния стадион „ Васил Левски “.



Големият победител при мъжете е Георги Жеков, който измина полумаратонската отдалеченост (21 км.) за 1 час, 14 минути и 47 секунди. Втори финишира Деян Колев (1:26:45), а трети - Александър Владимиров (1:27:13). При дамите най-бърза бе Боряна Попова – тя измина трасето за 1 час, 42 минути и 31 секунди. Второто място бе заето от Теодора Петкова, а третото – от Памела Найденова.

В 10-километровата отдалеченост победиха Ангел Ангелов и Тоня Тонева, надлежно, при мъжете и дамите. Най-късото трасе – 5 км, обичайно провокира огромен интерес, защото е уместно както за опитни, по този начин и за начинаещи бегачи. Първи при мъжете финишира Стефан Йорданов, а при дамите - Маринела Цекова.



В рамките на Kaufland София полумаратон и тази година се организира безплатното ученическо съревнование RUN4EU, което се провежда в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и Бюрото за връзка на Европейския парламент в България.

95 деца общо пробягаха дисциплините от 600 м., 5,10 и 21 км., а 500 деца се включиха в лекоатлетическите игри на Националния стадион „ Васил Левски “. Похвално е, че петима от застаналите на старта участници в ученическото съревнование съумяха да изминат най-дългата отдалеченост – 21 км, като най-бърз беше Хакан Сабит. На него му лиши 1 час, 49 минути и 55 секунди, с цел да пробяга дистанцията.

На 29 август, неделя, програмата на Kaufland София полумаратон продължи с Breakfast Recovery Run – гратис тичане и закуска в парка, както и със съревнование по тичане на 600 м. отдалеченост за деца, което още веднъж се организира на Националния стадион " Васил Левски " като част от безплатното ученическо тичане RUN4EU.



И тази година наред с насърчаването на по-активния метод на живот акцент в Kaufland София полумаратон бе ограничението на пластмасата за еднократна приложимост. За задачата пластмасовите бутилки за еднократна приложимост на събитието бяха сменени с рециклируеми картонени чашки, в експо зоната и по трасето бяха ситуирани водни станции, в кетъринг зоната се използваха единствено дървени принадлежности и картонена посуда, а в експо зоната и на всяка станция по трасето бяха сложени контейнери за събиране на боклуци от опаковки, обезпечени от ЕКОПАК.

Пълните резултати от третото издание на Kaufland София полумаратон можете да намерите на формалния уеб страница на събитието: https://bit.ly/3ysj8Ll.

Още от ОЩЕ СПОРТ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР