В събота вечерта хеликоптер Ми-8 на руската гранична охрана навлезе

...
В събота вечерта хеликоптер Ми-8 на руската гранична охрана навлезе
Коментари Харесай

Ще пламне ли война и в Прибалтика?

В събота вечерта хеликоптер Ми-8 на съветската гранична защита навлезе в естонското въздушно пространство и хвърча в продължение на две минути над територия на НАТО, преди да се върне назад в Русия, заяви естонското държавно управление - прегледен образец за това това по какъв начин напрежението към Украйна се е популяризирало надалеч зоната на военните дейности.

Най-кръвопролитни остават сраженията в Донбас, където всекидневно по няколкостотин съветски и украински бойци губят живота си в артилерийски, танкови и градски сражения.

Противопоставянето обаче продължава да се разраства и на огромната геополитическа шахматна дъска.

Израз на това са хипотетичното украинско нахлуване с дрон в сряда против петролна рафинерия в Русия, наложената от Литва възбрана за преноса на основни промишлени артикули към съветския анклав Калининград, реториката за участие на Украйна в Европейски Съюз и все по-ожесточената борба за продобиване на сърцата и мозъците на хората по света и за подсигуряване на снабдяването с храни и горива.

Реториката и интензивността към балтийските страни в частност крие особена огромна опасност. Заедно с Полша някогашните руски републики Литва, Латвия и Естония са измежду най-ревностните поддръжници на Украйна, с най-твърдолинейна политика към Москва, повода за което се корени в техните опасения, че щом сегашната война завърши или утихне, Кремъл може да ги нападне.



След почналата на 24 февруари инвазия Съединени американски щати и съдружниците им изпратиха нови подкрепления към Балтийския район, а основаните там самолети на НАТО са вдигани под паника по няколко пъти на седмица, с цел да прехващат съветски самолети, приближаващи въздушното пространство на алианса. Същите дейности общо взето се повтарят и над Балтийско море - въпреки че директните прелитания на съветска авиация над територия на НАТО като това, за което беше обявено в събота, са относително редки. Естония незабавно изрази митинг и извика съветския дипломат.

В сряда Русия от своя страна извика непрекъснатия представител на Европейски Съюз, с цел да изрази митинг за възбраната на Литва върху транспорта на артикули под санкционен режим през територията ѝ към Калининград - съветско пристанище, обградено отвред по суша от Полша и Литва. Руските управляващи осъдиха опита за " икономическо задушаване " на анклава, който отдавана е считан за допустима точка на напрежение сред НАТО и Москва.

През седмицата в ефира на съветските телевизионни токшоута бяха отправени обвинявания към Съединени американски щати и Англия, че подхранват борбата в района, като упражняват напън върху балтийските страни да отворят " втори фронт " за похищение на вниманието на Русия от Украйна.



БИТКА НА ДОСТАВКИТЕ

Литва съобщи, че включването в следващия кръг наказания на Европейски Съюз на стоманата и черните метали не ѝ е оставило различен избор, с изключение на да блокира преноса им към Калининград, който допреди нашествието използваше железопътните връзки с Беларус през Литва като основен кулоар за доставяне, включително и на разположените в анклава съветски военни.

В позицията на Европейски Съюз се получи лек разнобой. Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер съобщи, че Литва е длъжна да прави " пропорционални инспекции " на тези артикули, само че други публични лица споделиха, че металите би трябвало да бъдат пропускани, в случай че минават директно от руско-беларуската зона за свободна търговия към " вътрешния пазар " на Русия в Калининград.

Друг въпрос е дали Литва ще отстъпи, в случай че Европейски Съюз стартира да отстоява по-усилено тази позиция. Въпреки всички демонстрации на европейска поддръжка и взаимност с Украйна - в това число говоренето за нейно участие в Европейски Съюз - за Германия и Франция в частност се счита, че имат мощно предпочитание да си запазят опциите за понижаване на напрежението с Москва.

Както бе обявено, прекосяването през територията на Литва на всевъзможни други артикули и на пасажери, остава свободно - литовски издания обаче предизвестиха, че " медийната нервност " в съветските медии може да е симптом за допустимо потребление от Москва на случая за опрощение за военно нахлуване или други дейности, и по тази причина съгласно тях Вилнюс би трябвало да изиска на литовска земя да бъдат ситуирани за непрекъснато още войски на НАТО.

Русия усили военната си интензивност в района, откакто Швеция и Финландия оповестиха своите кандидатури за участие в НАТО.

Според някои балтийски военни специалисти евентуално следва още по-голямо усилване на тези дейности по въздух и вода. Същевременно някои съветски анализатори даже позволиха, че Москва може да наложи обсада на литовското пристанище Клайпеда, въпреки че формален Вилнюс омаловажи сходни догатки.

Руски медии предложиха Литва и вероятно останалите балтийски страни да бъдат изключени от единната електропреносна мрежа в района, съществуваща още от руско време и позволяваща им да купуват ток от Русия - още една демонстрация на засилващата се наклонност жизненоважни доставки да бъдат употребявани като оръжие от двете страни.



ПОЛИТИЧЕСКИ ИЗМЕРЕНИЯ

Руски медии цитираха локалните управляващи в Калининград, съгласно които се обмисля увеличение на доставките по море от Санкт Петербург и по този метод да се компенсира всевъзможен дефицит на артикули, другояче доставяни с влакове през Литва. Преди нашествието Русия и анклавът ѝ имаха деен стокообмен с пограничните литовски области, само че след налагането на глобите търговията спря.

На срещата на самодейността Три морета, състояла се през седмицата в латвийската столица Рига - конгрес с присъединяване на 12 страни от Европейски Съюз от района на Балтийско, Адриатическо и Черно море - една от главните тематики беше независимостта от Русия в енергийната и всевъзможни други сфери. Лидерите на Полша и Литва приканиха за по-добра железопътна съгласуваност сред страните в района, което да улесни напредването на войски и снабдяването със артикули при вероятни бъдещи рецесии.

В кратковременен проект това значи по-голяма взаимозависимост от задгранични снабдители на газ като Съединени американски щати и Япония. Трите балтийски страни и Полша обаче от ден на ден влагат във възобновими енергийни източници, с цел да понижат зависимостта си от Русия.

Може би най-сложните измерения на това опълчване обаче са вътрешнополитическите. И Латвия, и Естония имат огромни рускоезични малцинства, а в месеците, откогато стартира нашествието, в печата се появиха рецензии към рускоезичното население за хипотетична поддръжка за Путин, в това число публицистични публикации на вестници, в които се предизвестява за " колаборационисти ".

Доколко сходни опасения имат съображение, остава неразбираемо - нашествието се трансформира в катализатор на поддръжка за НАТО и яд против Русия, включително от страна на доста от представителите на рускоезичните общности в района. Разпадането на ръководещата коалиция в Естония по-рано този месец, както се твърди, ненапълно е било обвързвано и с желанието да се сформира ново държавно управление без присъединяване на Естонската центристка партия - политическа мощ, чиито последователи са главно представители на рускоезичното малцинство, на фона на задълбочаващия се спор с Русия по въпроса за наличието на съветския и естонския език в просветителната система.

Засега заплахата от парещ спор в Балтийския район не наподобява огромна - най-много заради това, че Кремъл не разполага с нужните запаси за подобен. Ако в миналото обаче такава война в действителност избухне - а този риск безспорно нараства - то тя ще опълчи НАТО и Европейския съюз на Русия по метод, който може да се окаже по-опасен от сегашната.

*Изразените от създателя отзиви са негови персонални - бел. на Ройтерс (БТА)
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР