В събитието участва и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова

...
В събитието участва и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова
Коментари Харесай

Започна храмовият празник на Троянската света обител „Успение Богородично”


В събитието взе участие и кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова

Започна  храмовият празник на Троянската света обител „ Успение Богородично ”, като на 14 август 2023 година бе отслужено вечерно свещенодействие с чина на Опелото на Пресвета Богородица. Това стана на специфична платформа във вътрешния  двор на манастира, който на следващия ден, на 15 август, отбелязва своя храмов празник.

В събитието взе участие и  кметът на Община Ловеч Корнелия Маринова, която по-рано получи специфична покана от Велички свещеник Сионий, свещеник на Троянската света обител. Преди богослужението тя благодари на свещеник Сионий за вниманието. Това е най-важният празник за светата Троянска обител, който постоянно събира многочислени вярващи в силата на чудотворната икона „ Света Богородица Троеручица “. Нейното наличие в манастира е огромна Божия благосклонност към нашия народ, която ни подарява с религия и вяра пред всички превратности в дългата наша история, припомни  кметът на Ловеч.

Корнелия Маринова се помоли пред чудотворната икона за благоденствие и прогрес на публичните начинания, възпламени и свещ в символ на респект към Бога. Кметът на Община Ловеч поздрави  доста другари, които срещна в манастира. Утре сред  гостите ще бъдат част от Светия синод, министър и други публични лица, оповестиха осведомени.

На присъстващите положително усещане направи стройната организация  на събитието с завършени пространства  за влизане и излизане, качественото озвучаване на пространството и  обезпечената защита. Всичко това допуска да се избегне обичайна тълпа на Голяма Богородица.

Кулминацията става на 15 август в 11:00 часа, когато тръгва  шествието с чудотворната икона Пресвета Богородица „ Троеручица ” от храма до параклиса, където е станало  първото знамение.

Сутринта  в 7 часа има още празнична полунощница с чина на Игуменската лития,  празнична утреня в 8 часа, празнична архиерейска света литургия в 9 часа, както и  празнична вечерня с акатист на Успение Богородично в 18 часа. 

На 16 август (сряда) от 17 часа има  вечерня, а от 18 часа - Ктиторска панихида (молитвено възпоменание за всички показали се в Христа игумени, братя и донори на светата обител)

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР