В събитието, открито от кметския наместник Иван Колев, традиционно взеха

...
В събитието, открито от кметския наместник Иван Колев, традиционно взеха
Коментари Харесай

Шести Фестивал на билките се проведе на 24 и 25 юни в село Младен



В събитието, намерено от кметския наместник Иван Колев, обичайно взеха присъединяване голям брой самодейни и професионални сформира, групи от покрайнината и град Севлиево. Кметът благодари на локалната общественост, която година след година провежда и развива традицията на Еньовден, на основателите за фестивала и на Община Севлиево - за поддръжката.



Доц. Ангел Гоев описа за магията на еньовденското бране на билки, като означи какъв брой значимо е да си пазим традициите, тъй като „ народ без обичаи не е народ “. Етнологът Татяна Цанкова увлекателно показа в границите на празника хумора в еньовденските песни.



След занимателната игра за различаване на билки, публиката беше впечатлена от споделената история, обвързвана с най-ценното – основаването на нов човешки живот. Десетки минаха за здраве през венеца, изработен от лековитите треви, които порастват по това време на годината.



Гостите на Фестивала останаха доста впечатлени от демонстрациите на Юлия Ганчева, която образно сподели по какъв начин се вършат извлеци, мехлеми и изясни по какъв начин да бъдем виновни към здравето си.



Много вълнуваща част от фестивала бе награждаването на спечелилите от състезанието за детска рисунка на тематика „ Традициите, мистичната хубост на Еньовден “. Младата Елпида Лайлакиду - секретар на национално читалище „ Просвета 1918 година “ в село Младен, беше аранжирала прекраснонад 200 рисунки.



Първият ден завърши с бурни хора и осъществяването на неповторимия глас на България - Петя Панева.

Фестивалът на билките води началото си от преди 10 години, основан от тогавашния кмет Иван Стоянов и Петя Димитрова от съдружие АКСЕЛС за запазване на естествените благосъстояния. Събитието се организира с понкрепата на Община Севлиево.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР