В Русия се откриват средно по три нови черкви на

...
В Русия се откриват средно по три нови черкви на
Коментари Харесай

В Русия се освещават по три църкви на ден, но детски градини няма

В Русия се откриват приблизително по три нови черкви дневно. На някои места те са даже повече от магазините за хранителни артикули. В същото време детски градини не доближават, а броят на лечебните заведения понижа на половина, написа Константин Габов за " Дойче веле ".

Провалилите се плановe за създаване на православен храм в централен парк в съветския град Екатеринбург - след всеобщи национални митинги - не е единственият сходен скандал в Русия. По сходен сюжет се развиха и събитията в Москва през 2015 година, където гражданското неодобрение спря построяването на черква в парка " Торфянка ".

Три храма дневно

Руската православна черква (РПЦ) открива стремително нови православни храмове в страната. В края на май патриарх Кирил заяви, че дневно се освещават приблизително по три нови храма. " Но не тъй като имаме доста пари и се чудим по какъв начин да ги похарчим, а тъй като след години, в които хората бяха обречени на атеизъм, с мозъците и сърцата си схванаха, че без Бог нищо не става ", посочи той.

Мрежата от православни интернет-издания Prihod.ru поддържа думите на патриарха с съответни числа: към началото на 2019 година в страната е имало 38 649 настоящи черкви, като през последните 10 години броят им се е нараснал с над 9 хиляди. Това значи, че дневно са отваряли порти приблизително по три нови храма.

Дякон Андрей Кураев не вижда нищо изненадващо в ударното създаване, по стахановски, на нови черкви в страната. В тази връзка той напомня, че това се случва след дълги години на застой по време на руската власт. " Също като в стопанската система е: в случай че някоя незадоволително развита страна стартира да реализира високи темпове на напредък, това напълно не значи, че внезапно тя е изпреварила другите. Просто изходната база е доста ниска. Затова и тези числа не са изненадващи. Все още не сме се възродили изцяло ", показва духовникът.

През 2011 година в Москва беше призната специфична стратегия за ускорено създаване на черкви. Документът, наименуван " Храм 200 ", планува построяването на 200 нови черкви в съветската столица. Тогава кметът на Москва Юрий Лужков даде обещание на патриарх Кирил, че в съветската столица " няма да остане място без храм в непосредствена непосредственост ". За 8-те години от този момент насам са издигнати 48 нови черкви, а 29 други са в градеж. Парите за тяхното създаване се събират от дарения, а градските управляващи оказват помощ с терените и връзките.

" Не съм срещу храмовете, само че няма детски градини и поликлиники "

Скоро в московския регион Ростокино ще се появи още един православен храм. За доста от жителите на квартала той ще се окаже по-близко, в сравнение с най-близкия магазин за хранителни артикули. Земята, върху която той се построява, е част от предпазена територия, в която попада и най-старият мост в Москва - над река Яуза – построен още по времето на Екатерина Велика.

Руският богослов Константин Михайлов счита, че изборът на мястото в Ростокино не е по никакъв начин инцидентен: " Изграждането на храм в парка е доста комфортно - земята е общинска, а общината с готовност я преотстъпва на църквата. Това е доста по-лесно, в сравнение с теренът да бъде изкупен от притежателите на земята. Освен това една църква в парк е доста по-атрактивна, това я прави по-привлекателна ", споделя той за Дъждовни води и добавя, че за Руската православна черква е значимо да показва наличие в основни точки на съветския мегаполис.

 В Русия се освещават по три църкви дневно, само че детски градини няма
© Associated Press

След митинги на жителите на Ростокино, строителството краткотрайно беше спряно, само че по-късно бе обновено. " Нямам нищо срещу построяването на храма, само че се тормозя, че в региона няма задоволително детски градини, а наскоро закриха и локалната поликлиника. До нея имаше център за физиотерапия, който също затвори порти ", споделя Елена, която не желае да назове фамилното си име. Според държавната статистическа работа Росстат, от 2000 до 2017 година броят на лечебните заведения в Русия е намалял на половина - от 10 700 на 5 300.

Има ли недостиг на черкви?

71% от съветските жители се дефинират като православни. Това обаче не значи, че всички те постоянно вървят на църква. Според създателите на проучването от американския център " Пю ", за доста руснаци православието е обвързвано с националната еднаквост. От съветско проучване на публичното мнение, направено от ВЦИОМ, излиза наяве, че единствено 9% от православните руснаци съблюдават всички религиозни обреди. А още по-малък е делът на тези от тях, които вървят постоянно на църква - по-малко от 5%.

Според уеб страницата " Приходы.ру ", на всеки 5540 руснаци през днешния ден се пада по един православен храм. Много или малко е това? " Не можем да твърдим, че в страната има сериозен проблем с дефицит на черкви. Вярно е, че за Великден доста хора посещават литургиите и не всички съумяват да си намерят място в черквите. Но по този начин е единствено на огромните християнски празници. По-скоро вижте какъв брой хора посещават неделната работа ", споделя богословът Михайлов.

Тези думи се удостоверяват от гледката в откритата през предходната година църква в московския регион Отрадное: на последната неделна работа участваха 75 души. А черквата, вдигната по програмата " Храм 200 ", предлага място за 500 богомолци.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР