В Русия днес започна масово производство на единствения изцяло местен

...
В Русия днес започна масово производство на единствения изцяло местен
Коментари Харесай

Защо Русия пуска в небето конкурент на МС-1

В Русия през днешния ден стартира всеобщо произвеждане на единствения напълно локален магистрален аероплан Ту-214. Това е доста по-морално и механически стар модел аероплан от директния му съперник МС-21. Въпреки това, през идващите 10 години този лайнер ще бъде доста настоящ. Защо Русия се нуждае от Ту-214?

Серийното произвеждане на пътнически аероплан Ту-214 стартира в Казанския авиационен цех. За да се откри производството му, беше належащо единствено да се пресъздаде салонът. В същото време производството в завода беше осъвременено: цехът за щамповане беше реконструиран и инженерното съоръжение беше обновено. Според проекта тази година би трябвало да бъдат предадени на оператори три пътнически Ту-214. По-рано беше обявено, че такива самолети са поръчани на лизинг от самолетната компания “Ред Уингс ”, както от “Аерофлот ”.

Основното преимущество на Ту-214 е, че се създава извънредно от локални съставни елементи, без задгранични. И това е единственият аероплан в сегмента за дълги дистанции, който в този момент се създава всеобщо в Русия. Този аероплан обаче не е на пазара, защото моралът е морално стар.

„ Това е безвреден и първокласен аероплан, само че е стар, по-слаб във всички връзки от МС-21. Например, употребява повече гориво. Основният проблем е тричленната пилотска кабина, когато са нужни трима души вместо двама водачи. Това е изцяло друга технология за образование на водачи и поддръжка на полета. На процедура няма такива експерти, които да са подготвени да обучат подобен екипаж. Освен това това са спомагателни финансови разноски за всеки аероплан “, споделя Роман Гусаров, основен шеф на “Авиа.Ру ”.

„ Следователно, в случай че погледнем в бъдещето, съветските самолетни компании нямат потребност от подобен аероплан като Ту-214, в случай че не го модернизират. И няма смисъл да се надгражда, откакто има аероплан МС-21. Това е аероплан от последващо потомство, който по всички индикатори превъзхожда Ту-214 “, добавя специалистът.

Все отново може да се твърди по този начин в естествена пазарна обстановка, само че в този момент обстановката е друга поради глобите. Руският авиационен пазар е в сложен временен интервал, който ще отнеме идващите 10 години.

„ Със съществуващите ограничавания и неналичието на съоръжение през този временен интервал, Ту-214 може да бъде потребен и да остане настоящ до 2030 година “, споделя Гусаров.

„ Авиокомпаниите схващат, че е належащо да се премине от задгранични машини към домашни самолети, само че най-оптимистичните прогнози за стартирането им демонстрират, че преходният интервал ще продължи към 10 години “, споделя Гусаров.

Защо толкоз дълго? „ Това е елементарна математика. Русия би трябвало да размени към 700 задгранични самолета за дълги дистанции. През 2024 година по проект ще бъдат създадени пет или шест самолета МС-21. Ако всичко върви по добър сюжет, тогава всяка година производството ще се удвоява. По-бързо не става. Удвояването така и така е доста висок % на покачване “, споделя Гусаров.

Ако през 2024 година се създават пет самолета МС-21, то през 2025 година - 10 МС-21, през 2026 година - 20 самолета, през 2027 година - 40, а едвам през 2028 година заводът ще може да създава 70-75 МС-21 годишно. Едва по-късно самолетните компании ще могат да изпитат видим приток на нови магистрални самолети. Въпреки това, това въпреки всичко няма да е задоволително, с цел да размени цялото непознато съоръжение в размер на 700 броя. Втората стратегия е производството на 20 самолета “Сухой Суперджет ” от 2025 година, който е изцяло заменящ вноса.

„ До 2030 година ще бъдат създадени към 300 самолета МС-21 и “Сухой Суперджей ”, а имаме потребност от 700. Към 2032-2033 година можем да получим тези 700 самолета за дълги дистанции, с цел да сменяем вносните. Това дава десетгодишен временен интервал “, изяснява Гусаров.

Що се отнася до Ту-214, той ще се създава по два-три самолета годишно, в най-хубавия случай по пет на година. Отчитайки потребностите на пазара за заменяне на вноса, това не са размерите, които могат да повлияят на обстановката на пазара. Ако произвеждате с такава скорост (пет самолета годишно), тогава ще са нужни 140 години, с цел да сменяем 700 задгранични самолета.

„ Следователно производството на Ту-214 ще продължи като „ краткотрайна тапа “ до 2030 година Когато се появи МС-21 и размерите на неговото произвеждане се усилят доста, тогава няма да има потребност от Ту-214 “, споделя Гусаров.

И какво ги чака тези пуснати самолети след 2030 година, когато МС-21 към този момент ще се пече като пирожки и ще стига на всички? Разбира се, Ту-214 няма да бъдат дадени за скрап, те ще бъдат потребни.

„ Самолетът няма да изчезне. Той ще откри своето място в небето. Мисля, че 20-50 Ту-124, сглобявани в продължение на 10 години, ще бъдат предадени на държавна работа от комерсиалните самолетни компании. И тези самолети ще извършват съвършено държавната работа и изцяло ще се оправдаят “, счита ръководителят на “Авиа.ру ”.

Първият клиент на Ту-214 е самолетната компания “Ред Уингс ”. Интересът ѝ е напълно логически, защото самолетната компания експлоатира самолети Ту-204 от същото семейство. Ту-214 е осъвременен Ту-204.

„ Виждам, че е добра концепция всички създадени самолети Ту-214 да бъдат трансферирани на една самолетна компания, да вземем за пример “Ред Уингс ”, с цел да се сътвори конструкция на нейна база, която експлоатира тези самолети, образова личен състав и ги обслужва. Да могат да се отдават тези самолети на други самолетни компании, дружно с подготвен екипаж и контракт за техническа поддръжка и впрочем. Би било комфортно за други самолетни компании. И те може би ще да се заинтересуват от този аероплан ”, твърди събеседникът.

Що се отнася до завода в Казан, където започва всеобщото произвеждане на Ту-214, това сигурно е голяма поддръжка за завода и града. Сега обаче заводът би трябвало да намерения над това, че след 10 години пазарът може да не се нуждае от Ту-214 и по тази причина би трябвало да се впише в нов план, да вземем за пример за произвеждане на съставни елементи за МС-21, твърди Гусаров. Това към този момент няма да е произвеждане на цялостен аероплан, само че е по-добре да се създаде крило или част от съвременен аероплан, който има бъдеще и по-далечни вероятности. Това ще обезпечи по-дълъг живот на предприятието.

„ Не бих желал да е като в Съветския съюз, когато се произвеждаше нещо, с цел да се запазят заводът и работните места. За страдание Съветският съюз се разпадна от такава философия. По-добре е тези работни ръце и сили да бъдат ориентирани към съвременно произвеждане “, заключва събеседникът.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР