В Русенско един свещенослужител се грижи за енориашите в няколко

...
В Русенско един свещенослужител се грижи за енориашите в няколко
Коментари Харесай

Много села в Русенско са без свещеник дори за празниците

В Русенско един духовник се грижи за енориашите в няколко обитаеми места

За страдание и на тези празници ще има села в България, които ще останат без свещеници. Остър дефицит се усеща в Русенска епархия. А неналичието изключително мощно се усеща по огромните празници. Ден-два преди празника на отец Серафим му се постанова да набере върбови клончета и да ги освети. След това потегля да обиколи църквите в селата в Беленска околия, с цел да остави признака на благословението за празника.

Повече от 10 години отец Серафим се грижи за енориашите в няколко села. Едно от тях е Копривец, където е манастирът „ Света Петка “. Отива ден по рано, тъй като на самия празник ще служи литургия в друго обитаемо място.

„ Свещениците в цяла България, освен в Русенска епархия са малко, свещеници няма, полето за работа е огромно. Налага се на един духовник да обслужва няколко обитаеми места, само че се стараем на огромните празници да посетим няколко обитаеми места, с цел да може да предадем благословението на празника”, споделя отец Серафим, предава

Хората които отиват в храма за празника не са доста. Всички те са водени от нуждата от духовна поддръжка и почитание към традициите и усещат неналичието на свещеника по празници

„ Искаме да идваме по празници, да поговорим с отчето, когато ни домъчнее за нещо, да споделим. Всеки си има страдания, като отиде на черква малко се разтоварва”, твърди Петрана.

И макар, че не може да е във всички храмове по празниците, отец Серафим пожелава да ги посрещнем: "С най-светлите одежди, с най-светлото въодушевление и с най-голямата обич, която можем да имаме в себе си”.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР