В Русенския университет се проведе конференция по проект Мултидисциплинарен подход

...
В Русенския университет се проведе конференция по проект Мултидисциплинарен подход
Коментари Харесай

Конференция за превенция на жените – жертви на перинатално насилие събра експерти от няколко държави в РУ

В Русенския университет се организира конференция по план „ Мултидисциплинарен метод за предварителна защита, различаване, скриниране и справяне с другите форми на перинатално принуждение – МАР “, финансиран от Европейска комисия. Проектът си слага за цел възстановяване на качеството на услугите, предоставени на претърпели и евентуални жертви на перинатално принуждение за предварителна защита, ранно различаване и съответна помощ.

Проектът е ориентиран към: бременни дами (потенциални) жертви на домашно или принуждение, учредено на пола; обществени служащи, лекари (в частност гинеколози) и здравни служащи (в частност акушерки); Неправителствени организации и експерти, работещи с дами – жертви или в риск от насилие; институции, ангажирани в здравната и обществените системи на районно и национално равнище.

Страни – сътрудници в плана са: Италия, България, Гърция и Словения. Асоциирани сътрудници за България са: Русенският университет, Община Русе и УМБАЛ Канев.

Конференцията бе открита от зам.-ректора по научноизследователската активност доцент доктор Десислава Атанасова, която изрази своето удоволетворение, че университетът има опцията да се включи в този план и това да докара до придобиване на характерни познания и умения както от преподавателския състав, по този начин и измежду студентите от съответните катедри по повод тази толкоз характерна форма на домашно принуждение, перинаталното такова.

Г-жа Деана Димова, шеф на „ Сдружение Център Динамика “, българският сътрудник в плана, акцентира значимостта на тематиката за перинаталното принуждение и благодари за съдействието и поддръжката, както на асоциираните сътрудници в лицето на Русенския университет и Университетска болница Канев, по този начин и на всички останали институции, които до този миг се включиха интензивно в дейностите в районен аспект. След това господин Умберто Бетарини, планов управител на плана от италианска страна, показа главните цели на плана, а точно: рационализиране на уменията на съответните експерти за ранно различаване на дамите в риск и дамите – жертви; подкрепяне на експертите в процеса на обосноваване на дамите за докладване на случаи на насилие; възстановяване на системата за събиране на данни за пренатално насилие; Усъвършенстване на успеваемостта за превъзмогване на отрицателните последствия за самите дами и техните бъдещи деца, както и върху родителския потенциал на тези жени; поощряване на взаимоотношението сред обособените институции, структури и снабдители на услуги; повишение на осведомеността и смяна на отношението в необятната аудитория и най-много след очевидците на принуждение, учредено на пола, уязвимите групи към дамите – жертви на перинатално принуждение.

Участниците бяха поздравени и от госпожа Дани Колева, програмен шеф на УНИЦЕФ за България, която още един път акцентира виновното отношение към сензитивната тематика за ситуацията на децата в България, както и изрази поддръжка във връзка с бъдещи начинания за разпространяване на информация и противопоставяне на перинаталното принуждение.

Представители на всички сътрудници в резюме показаха разбор на известността на казуса в техните страни, споделиха забавна информация за извършените интензивности, както и направени заключения на този стадий. Старша акушерка Галя Добрикова от АГ отделението на УМБАЛ КАНЕВ показа резултати от пилотирането на инструмент за скриниг на територията на отделението през последните месеци на предходната година. Всички участници във форума се сплотиха към заключението, че тематиката е извънредно значима, само че за жалост не е част от публичната полемика и постигнатите резултати в границите на план МАР би трябвало да се търси вид за тяхното надграждане.

Преди приключването на конференцията, участниците в оповестения по-рано от катедра „ Мениджмънт и Социални действия “ на Русенския университет и Сдружение „ Център Динамика “ конкурс за постер на тематика " Споделено бъдеще за трансформираща смяна. Превенция и справяне с перинаталното принуждение " по отношение на 19 март – Международния ден на обществената работа, получиха своите документи от доцент Свилена Рускова – началник на катедрата. На отличените претенденти на 1,2 и 3 място плановият управител господин Умберто Бетарини връчи специфични награди.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР