В Русе много хора подават оплаквания от некачествено саниране на

...
В Русе много хора подават оплаквания от некачествено саниране на
Коментари Харесай

Некачествено саниране на блокове в Русе - кой поема отговорността?

В Русе доста хора подават недоволства от некачествено саниране на жилищните им блокове по националната стратегия. За последните месеци в общината са получени над 10 тъжби за течащи покриви и падаща мазилка.

Някои от компаниите обявиха пред Българска национална телевизия, че ще поемат отговорност и ще отстранят вредите. Общината пък се заканва да ги съди.

Последните тъжби са от живеещите в 5 от санираните блокове. Ремонтите при тях са приключени през 2018 и 2019 година, а гаранционният им период е 7 години.

" Основните проблеми са неприятно, некачествено осъществяване на хидроизолации, на топлоизолации по покриви, по стени. На места има проблеми с монтажа на дограми ", изясни Магдалина Илиева, заместник-кмет на община Русе.

Живеещите в блок „ Изола планина " в русенския квартал „ Дружба " са подали най-вече тъжби. Последната е от март. В единия вход - поради напукана мазилка, а в другия - поради течащия покрив.

" От известно време имаме подаден сигнал за тия тук опустошения на самата мазилка. Просто некачествено осъществяване и разследване на влагата, допускам, че това е повода да се разрушава ", споделя Росинка Петрова.

Не са единствено течовете и неприятните миризми - хората към този момент се тормозят и за живота си. В блок Елба покривът също тече. Хората са обезверени, че строителната компания ще се върне да го ремонтира и към този момент разискват вид сами да се оправят. От община Русе са създали оглед на вредите и са потърсили компаниите реализатори.

" За страдание в договорите не са планувани средства като суми за гаранционно поддържане на обектите, което считам, че е било доста недалновидно и единственият метод да бъдат отстранени дефектите, в случай, че изпълнителят не се е отзовал, е общината да извади тези средства и по-късно със правосъдни искове да си търси парите от изпълнителя ", сподели зам.-кметът на община Русе.

Два от блоковете са санирани от русенски компании. От едната ни обясниха, че в блока, който са ремонтирали, тече единствено над един от жилищата на последния етаж и при всеки сигнал се отзовават, само че не могат да открият казуса. Имат подозрения, че покривната настилка се нарушава от компаниите, които обслужват антените на мобилните и интернет операторите. Такова е съмнението и на управлението на другата компания, тъй като те също са открили разкъсвания на минералната вата.

" Качват се хората на покрива, с цел да стигнат до антената, и са нарушили хидроизолацията. Търсихме с архитекта хрумвания да не се къса хидроизолацията. Да се създадат пътеки от водоустойчив шперплат, да им бъдат обработени ъглите и краищата на тези пътеки да не наранят хидроизолацията. Търсим съществено решение, което да реши казуса не за тази зима единствено, само че за зими напред ", споделя Калин Калинов - шеф на строителна компания.

Друга компания от Пазарджик отговори, че са ремонтирали единствено част от дефектите, защото не им е бил обезпечен достъп до пространствата. И се надяват до края на месеца да приключат с отстраняването и на останалите проблеми.

Според хората, макар положителната концепция на акцията за саниране - да се удължи животът на панелните блокове, с цел да станат по-малко енергоемки, осъществяването се е оказало незадоволително. От община Русе са дали 3-седмичен период за отстраняването на нередностите.

Репортер: Даниела Василева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР