В Русе китайски език се изучава в СУ Васил Левски,

...
В Русе китайски език се изучава в СУ Васил Левски,
Коментари Харесай

Интересът на българите към китайския език се увеличава

В Русе китайски език се учи в СУ " Васил Левски ", а в Русенския университет е открита и класна стая " Конфуций "

Като изключим интервала на пандемията и обвързваните с нея ограничавания, ползата на българите към Китай, неговия език и просвета, се усилва, разяснява шефът на Институт Конфуций - София Аксиния Колева, предава Българска телеграфна агенция.

Днес настава китайската Нова година или така наречен Пролетен празник (Чундзие) и по този мотив Колева описа за опциите за проучване на китайски език, които институтът предлага, и какви са спецификите при проучване на езика.

Владеенето на 2000 - 3000 йероглифа е задоволително за базова просветеност

春节快乐 – единствено с тези четири йероглифа се изписва на китайски пожеланието „ Честит Пролетен празник “. Китайският език (путунхуа) е сричков, тонален, граматически изолиращ език, описа Аксиния Колева. Това значи, че сричката е съществена фонетична единица, която се характеризира с закрепен звуков състав и избран звук. Сричката нормално съставлява и морфема, т.е. има свое значение, а графично се изобразява с писмен знак, споделя специалистът. В началния курс на образование усвояването на обособените тонове, които апропо имат и смислоразделително значение, съставлява избрана компликация. Но тя се преодолява в границите на първата година, изясни тя.

Друга компликация съставлява китайската книжовност, която е йероглифна. Изписването на обособения писмен знак има своите правила и в него съществуват детайли, които могат да ни дадат информация към коя категория се отнася той. Приема се, че владеенето на 2000 – 3000 йероглифа е изцяло задоволително за базова просветеност, разяснява шефът на Институт Конфуций.

Определена компликация съставлява и фактът, че йероглифът не носи информация за звуковия си състав, по тази причина е въведена латинизираната фонетична транскрипция " пинин ", която записва с латински букви звуковия състав на йероглифа. Овладяването на тази система също съставлява избрана компликация в началния стадий на образование по китайски език, разяснява тя.

Няма възрастови ограничавания за уроците по китайски език

Китайският език е извънредно забавен език и в това отношение може да съставлява предизвикателство, което всеки може да опита да преодолее, разяснява Аксиния Колева. Институт Конфуций - София провежда курсове по китайски език за възрастни и за деца в разнообразни формати. Курсовете са два пъти седмично от 18:30 до 20:00 ч., а в събота и неделя са денем.

Предлагат се и самостоятелни уроци за тези, които желаят. На огромно внимание се радват курсовете за деца, като изискването е децата да са навършили 7 години. Обучението по езика се води от висококвалифицирани и сертифицирани китайски преподаватели. За улеснение на децата, в детските курсове има и български учител по китайски език. Пандемията, несъмнено, повлия и върху нашата активност, само че наклонността за увеличение броя на учещите китайски език в България се резервира, означи шефът на Института.

В момента там се организират пет курса за възрастни и пет за деца. Има курс по краснопис, курс по китайска живопис, самостоятелни уроци. Общият брой на курсистите е към 100 души.

При предпочитание, в Института могат да предложат курсове по бизнес китайски, по древнокитайски, китайски език за екскурзоводи, чаена гала, играта „ го “, тайдзицюен (древна китайска система за самоусъвършенстване, асимилиране на бойни умения и оздравителни упражнения), и доста други аспекти на китайската обичайната просвета.

От откриването си през 2006 година до момента Институтът е основал 21 образователни центъра в София и страната, измежду които седем Класни стаи " Конфуций ". Тези образователни заведения с проучване на китайски език са ситуирани в университетите в Русе, Пловдив, Благоевград и в междинни учебни заведения в цялата страна. Там се образоват към 2000 души.

Класни стаи " Конфуций " са открити в Пловдивския университет, Русенския университет, Югозападния университет в Благоевград, учебно заведение „ Максим Горки “ в Стара Загора, столичните учебни заведения 18-о, 138-мо и 101-во.

Класните стаи " Конфуций " нормално се основават в образователни заведения, където китайски език се учи интензивно и където евентуалните благоприятни условия за бъдещо развиване са огромни. Те съставляват самобитни центрове за китайски език и просвета, изясни Аксиния Колева.

Тя описа, че проучването на китайски език - в курсове или в образователни заведения с преподаване на китайски, е директно обвързвано с изпитите за притежаване на китайски език, които институтът е оторизиран да организира - изпитите HSK, HSKK и YCT. Всеки, изучавал китайски език даже за малко време, може да се яви на тези изпити, които са интернационално приети. Явилите се на изпитите, при покриване на съответното равнище на притежаване на китайски език, може да аплайват за стипендия посредством Институт Конфуций.

Между март - май 2021 година 11 възпитаници и студенти аплайваха в Институт Конфуций - София за Международна стипендия за преподаватели по китайски език. Всички български претенденти бяха утвърдени и признати в влиятелни китайски университети, означи Колева.

През 2023 година предстоят изпитите HSK, HSKK и YCT и съревнование „ Китайски езиков мост “

След двегодишно спиране, през предходната година започнахме последователно да възвръщаме някои от нашите културни действия, разяснява Аксиния Колева.

През август Институтът за поредна година провежда в родопското село Момчиловци летен лагер по китайски език и просвета. Освен класовете по китайски език, курсистите учеха китайски песни, занимаваха се с краснопис, участваха на чайна гала, учеха се да изрязват фигурки от хартия и се срещнаха с китайска кухня, описа тя.

Всеки уикенд курсистите и жителите на с. Момчиловци са имали опция да научат повече за разнообразни аспекти на китайската просвета, показани от изтъкнати български експерти. Тематични лекции са срещнали хората с китайските обичайни музикални принадлежности, с Пътя на коприната, с обичайните китайски празници, с тайдзицюен, китайска медицина и акупунктура.

Второто огромно културно събитие на Института за предходната година - на 5 и 6 ноември, е празникът на китайската просвета и технологии, взаимно с китайски компании. Като част от Международния ден на Институт Конфуций, събитието имаше за цел да показа задачата на Институт Конфуций - София, историята на неговото развиване, академичната атмосфера и най-важните му достижения. В същото време, на вниманието на многочислените посетители бяха демонстрации и тест драйв на китайски коли. Този празник притегли към 2800 души и беше необятно отразен в китайски и български медии, описа Колева.

На 14 януари т.г., в Голямата зала на Института беше проведен празник за посрещане на Китайската нова година по лунния календар, напомни тя. Сред присъстващите бяха представители на китайското посолство, другари и сътрудници на Института от китайска и българска страна, а в художествената стратегия участваха възпитаници, учещи китайски език. Мотото - “Две култури ръка за ръка посрещат Пролетния празник “, демонстрира по-доброто схващане и другарството сред Китай и България, разяснява шефът на Институт Конфуций.

През март тази година следва осъществяване на изпитите HSK, HSKK и YCT, а през април - на Международното съревнование " Китайски езиков мост " за студенти, възпитаници от междинните учебни заведения, което от две години включва и възпитаници от началните учебни заведения. Заключителният стадий на надпреварата се организира в Китай и там се състезават най-хубавите кандидати от целия свят. В програмата на Института за тази година е и Седмата интернационална конференция „ Пътят на коприната “ при започване на юни, която обичайно се организира на всеки две години. Тя притегля учени и откриватели от целия свят, а научните отчети се разгласяват в алманах, описа Аксиния Колева.

Тя означи, че предстоят още доста начинания на Институт Конфуций и напомни, че активността на института като учебен и културен център - част от световната мрежа Институти Конфуций в света, е разпространяване на китайски език и просвета. Ние се стремим тази активност да бъде забавна и да притегля от ден на ден българи, добави Колева и предложения всички, които се интересуват от китайската просвета, да посетят института, където има богата библиотека.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР