В рубриката Четиво Дневник публикуваоткъс от Личните бележници на Антон

...
В рубриката Четиво Дневник публикуваоткъс от Личните бележници на Антон
Коментари Харесай

"Личните бележници на Антон Чехов"

В рубриката " Четиво " Дневник публикуваоткъс от " Личните бележници на Антон Чехов " с създател А.П.Чехов, възложен от Издателство " Кръг "

" Личните бележници на Антон Чехов " - определени мемоари наруския класик за първи път в независим том на български.Изданието дава панорамен погледвърху богатия вътрешен свят на писателя

Искало ли ви се е да влезете в мозъка на обичан публицист и да видите по какъв начин се раждат концепциите му? Откъде потеглят героите му, какво го въодушевява? С " Личните бележници на Антон Чехов " можете да извършите таман това - да наблюдавате вълненията на съветския класик и освен да научите повече за креативния му развой, само че и да откриете същински съкровища измежду привидно инцидентните му мемоари.

Издателство " Кръг " разгласява най-хубавото от записките на Антон Чехов в независима книга за първи път на български. Съставител и преводач на изданието е Денис Коробко (носител на премия от Съюза на преводачите в България за работата си по " Предел на забравата " от Сергей Лебедев - " Кръг ", 2020 г.), а в красивата корица и живия вътрешен дизайн читателите ще разпознаят стила на Милена Вълнарова.

" Личните бележници на Антон Чехов " събира най-характерното и скъпото от записките на Чехов и дава рядка опция на читателя да надникне в богатия вътрешен свят на съветския публицист. " Иван не харесва София, тъй като мирише на ябълки ", " Тя подписваше писмата си като Чайка " или " 7 дек. 1901 приказвах с Л. Толстой по телефона " - бележниците на Чехов съхраняват мислите на писателя през последните четиринайсет години от живота му - от 1891-ва до 1904-та.

На пръв взор фрагментарна, тази дребна книга предлага повсеместен взор върху живота и мисленето на Антон Павлович и съставлява сама по себе си произведение, в което посредством мислите си пред читателя се разкрива основният воин - самият Чехов.

Познавачите на Чехов ще намерят измежду страниците изречения, трансформирали се в основа на негови произведения, само че и облици, които не съумява да въплъти в приключени текстове преди ранната си гибел. Редица мемоари са свързани с повестта " Три години ". Сред късите бележки има препратки към " Цариградско грозде ", " Йонич ", " Душичка ", " За любовта ". Появяват се герои от " Три сестри " и " Вишнева градина ", от голям брой написани и ненаписани произведения.

Усещането, което прочитът на " Личните бележници " оставя, е за другарство със самия Чехов, с разбирането му за света и хората - с цялата фамилиарност, която този неприсъствен диалог разрешава. Книгата е подобаваща за фенове на създателя, само че и за писатели, които желаят да схванат по какъв начин се раждат концепциите на значимия съветския класик. Тя е скъпа и за всеки, който се вълнува от естеството на човешката природа.

 Личните бележници на Антон ЧеховС код Dnevnik10 получавате най-малко 10% отстъпка
Откъс от " Личните бележници на Антон Чехов "

Онова, което изпитваме, когато сме влюбени, е може би обикновено положение. Влюбването демонстрира на индивида какъв би трябвало да бъде. Във Виена пият вино Vöslauer.

5 Vol-au-vent

Старците са лакоми.

Когато той и жена му, в черна рокля, изящна, се сбогуваха преди потегляне със сестра му, смущаваше го [мисълта] и го измъчваше мисълта, че ще се наложи да пътува в едно купе с младата си брачна половинка.

Киш е безконечен студент.

Тя към Ярцев: Вие сте душа човек.

Той си спомни, че от самото начало нито един път не е бил в положително въодушевление.

Изпращаше пари на зетя и след гибелта на сестра си.

Момчетата бяха бичувани в обора.

Опитва се да научи по кое време ще е стогодишнината на компанията, с цел да се постарае да получи дворянство.

Тя се обличаше по московски, учеше в Москва и това му харесваше. Мъжът на сестрата след вечеря: " Всичко на този свят си има край. Да знаете: в случай че се влюбите, ще страдате, ще грешите, ще се разкайвате, а щом спрете да обичате, всичко това ще свърши ". Любовницата на зетя е почнала да побелява. Зетят беше доста хубав.

Зетят пиеше доста малко или не пиеше въобще.
Той не пропи, а изяде положението си.

Киш е от вида добродушни непрокопсаници.
Неспособен на каквото и да било човек. Не извършва поръченията както би трябвало.

Струва му се, че схваща изкуството и античния жанр... Той с тип на ценител преглежда картините, а антикварят през това време четка незнанието му, презира го и го одрусва с колкото си пожелае. Същото е и на изложбите, и в магазините... Понякога дълго оглежда картините, графиките, дрънкулките и внезапно вземе та купи някой отпадък, лубочна рамчица и се издаде.

Дълго писмо от брат ми: написа какъв брой е значимо здравето, за въздействието на заболяванията върху душeвността, само че нито дума за това по какъв начин е, за Москва. Неприятно чувство.

Костя пийнал в Соколники: " Природо, прегърни ме! ". Всички бяха на градус, отхвърлиха се от каретата и се насочиха към дома с конската железница. На гувернантката ѝ е поръчано да се грижи за библиотеката. На всяка книга е написала: " Тази книга принадлежи на еди-кой си ". Глупава е. Не можеше да изясни на Саша делението.

Киш по време на обществен спор.
- Значи, в случай че не съществуват пари, всички ще пазарят в дюкяните на вересия ли?

Когато го пращат да купи две места в театъра, той неразбираемо за какво наема ложа; когато купува мезета в магазина, моли да му нарежат колбаса и кашкавала на късчета.

Всяка събота Киш върви в цирка на Соломонски.

Харесваше му, че годеницата му е набожна, че има безапелационни възгледи и убеждения. Когато му стана брачна половинка, тази решителност към този момент го възмущаваше.

Зетят ухажва младата му жена. Казва ѝ: Имате потребност от ухажор.

В Москва, до момента в който гледаше новите си познати, тя си мислеше: какъв брой са грозни мъжете в Москва!

Зетят: " Да знаете, няма жена, която да не изневерява. Но това не значи нищо. Това не вреди никому ".

В купето зетят ѝ споделя: " Но от какво се страхувате? Какво извънредно има в това? Нима това ще ви навреди? ". Волован (фр.) - ядене от многолистно тесто. - Бел. ред.
От лубок (рус.) - тип графика, отличаваща се с простота и досегаемост на облиците, в началото е тип национално творчество. - Бел. прев.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР