В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Записки от Шато

...
В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Записки от Шато
Коментари Харесай

"Записки от Шато Лакрот: Резиденция Злокучане" на Мария Касимова-Моасе

В рубриката " Четиво " Дневник разгласява фрагмент от " Записки от Шато Лакрот: Резиденция Злокучане ", с създател Мария Касимова-Моасе, възложен от Издателство " Колибри "

Мария Касимова-Моасе се завръща с нова порция искрящо възприятие за комизъм! За положително или зло, " Записки от Шато Лакрот: Резиденция Злокучане ", художник на корицата е Дона Дякова, придвижва колоритните герои от първата книга на българска земя.

Спомняте ли си щурото лято в Шато Лакрот, което българката Калина прекара дружно с семейството на парижкия си брачен партньор Дидие? Е, нямаше по какъв начин осем месеца по-късно интернационалното семейство да не върне жеста и да не посрещне френската рода на българска територия!

Така дребното шопско село Злокучане ще се окаже центърът на вселената, където изисканата мадам Жонвиев и отнесеният мосю Жан-Батист, деверът Станислас и досадните племенници ще преживеят шеметни летни месеци в компанията на вуйна Дочка и лелинчо Трифон Гагаузки, локалния злокучански хайлайф в лицето на поп Архимедий, бай Мите Интеуекто и кака Маца Хърбата, както и куп остарели и нови колоритни герои, без които тази история просто нямаше по какъв начин да бъде написана.

Мария Касимова-Моасе е журналистка и писателка, авторка на сборниците " Близки срещи със смесени усеща " (2017) и " Монолози " (2022) и на романа " Балканска рапсодия " (2018), издадени от " Колибри ". Забавните персонални истории, случили се около брака й с французин, стават мотив да напише комедийния разказ " Записки от Шато Лакрот ", основан първо като автентичен аудиосериал за платформата Storytel. След забележителния му триумф идва и сезон 2 на аудиосериала " Записки от Шато Лакрот: Резиденция Злокучане ", който към този момент има отлично печатно издание.

Като четец на " Дневник " може да купите книгата със специфична отстъпка от най-малко 10% в. Кодът за нея е 10Dnevnik. Поръчайте книгата

Ако в настояща промоция има по-висока отстъпка - тя важи за вашата покупка.

Откъс от " Записки от Шато Лакрот: Резиденция Злокучане " на Мария Касимова-Моасе

 Записки от Шато Лакрот: Резиденция „ Злокучане ”С код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Моят татко, артистът, споделяше, че е по-трудно да разсмееш някого, в сравнение с
да го разплачеш. Животът ми сподели, че е тъкмо по този начин.
Тази история е моят реверанс към божественото умеене на човечеството да
се смее.

Първа глава, в която нероден ниньо завърта Злокучане и Франция

Ако има положение, в което у теб живеят няколко души по едно и също време, без да страдаш от биполярно разстройство, то това е бременността. Поне моята е такава. На четиресет години, българка, омъжена за французин, майка на две своенравни деца от първи брак с българин, аз, Калина Гъндева дьо Лакрот, към този момент осем месеца изхабявам плода на нашата българо-френска обич. Към това е съпричастна целокупната рода - на брачна половинка ми Дидие и моята.

Това значи, че имаме разпуснат, артистичен, само че доста стимулиран и приветлив тим: свекър и свекърва, вуйна и лелинчо, децата ми, брат ми, както и брата, сестрата и племенниците на моя Дидѝ. Да не не помни и испанските домакини семейство Понс и техния наследник. След ненадейното си завръщане от Бразилия, той завладя сърцето на Летисия дьо Лакрот и скоро щеше да стане шурей във семейството. Признанието, че съм бременна, пред тесния кръг на ТАКАВА необятна фамилна аудитория не се случи като по филмите.

Когато го разгласих във френското шато на Жонвиев и Жан-Батист дьо Лакрот, по време на сватбата ни с Дидие в края на предишното лято, и визия нямах, че съобщавам раждането на нов политико-демографски и цивилизационен международен ред. Той стартира с увисналите от изненада ченета на всички. И с жизнерадостния фалцет на мадам Жови:

- Ооооо, мон дьоооооо ме мон дьо, мон дьо, мон дьооооо Ма птит Калина, ти ще ставаш майка! Кел ситуасион ампекабл!
- Ме, Калина, ма шери мон амур ъъъ, мамон... муа аз беба - заекваше Дидие, който също за първи път чу, че ще става татко. - Ме мамон, Калина към този момент е майка от шестнайсет години - на Радина, апре... след това Петър

- Мон пти шу, на всяко дете си майка за първи път, тъй като в никакъв случай не знаеш какво тъкмо отглеждаш! Жаме! Ето виж, чакахме от брат ти Станислас да стане нещо. А той - нищо! С неговата пърцо пръцо практология, нали по този начин се споделя медицината пур льо кю, за заднѝк, пардон После - неуспех с дамите!

Надявахме се на естествени внуци - финалмо! А то тези доста мъчно търпими онфон с нюль едукасьон ѝ невъзможни имена ъъъ Клод-Буда и Софи-Индира Да не приказваме за травматичните им спомен, свързани със светския будизъм на татко им. Кел фамии!

Маман си е мааман - цапната в устата и откровена до безсрамие. Но пък произнесе името ми без никаква неточност! И още - назова ме " ма птит ". Преведено на български, това си е " блага моя Калинче " или " мъничката ми Калина ". Е, не реализирах ли връх в връзките българска снаха - френска свекърва?!

Следващата реакция пристигна от зет ми Станислас:
- Поздравления, Калина! Мислех, че като опознаеш това семейство, в никакъв случай няма да пожелаеш да участваш в размножаването му, само че всеки тук прави тази неточност. Муа, евидамон, два пъти! И маман в никакъв случай няма да спре да ми натяква по какъв начин

- Ооо, я престани, сил ту пле! - върна топката мадам. - С твоите фоли амур сме ангаже тут ла фамий!

Всичките ни очаквания да срещнеш фам нормаль, вместо фам фаталь, завършиха с това натурално белгийско момиче, което пусна на независимост ле мадам кокошките и запълни басейна с пясък! Воала! Сега най-малко Калина и Дидие ни дават още една птит есперонс, една вяра, че и от нашите гени може да се роди нещо мислещо. Дори и когато другите гени са по този начин да се каже бюлгарски.

- Мамон, ме кески тю ди, какво приказваш - опита да недоволства Дидие, само че Летисия го прекъсна с нормалния си писък.

- Ооо-лала-лала, ма шери Калина, горката ти! На лез онфон в това семейство постоянно им е било мъчно - питай психоаналитиците ми! Колко години търсих себе си измежду тези странни хора, роднините ми Добре че в този момент срещнах Арррррмандо и мммм - Летисия натърти на р-то и замечтано отнесе взор към Армандо, синът на Мерседес и Раул Понс, който превърташе сред пръстите си шнолата с голям лилиум, допреди малко придържала косата ѝ.

- И шер Калина, моли се единствено това почтено дете, което носиш, да не е надарено и неоценено като вуйна си.
- Е, може пък този път времон да ни се роди талант, не спа?! - раздруса лакираните си руси букли мадам Жонвиев. - А ти, Летисия, също не е зле да помислиш за едно бебе. Здравите гени на твоя еспаньол Армандиньо може да омекотят ръбатия ти темперамент и от вас да излезе един най-обикновен, просто естествен Дьо Лакрот! Дори не е нужно да е надарен Даже по-добре да не е! Просто Дьо-Ла-крот!

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР