В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Гунди - какъвто

...
В рубриката Четиво Дневник публикува откъс от Гунди - какъвто
Коментари Харесай

"Гунди – какъвто не го познавате" на Авторски колектив

В рубриката " Четиво " Дневник разгласява фрагмент от " Гунди - какъвто не го познавате ", от Авторски колектив, възложен от Издателство " Труд "

Всичко за легендата Гунди - в ново допълнено издание!

Ако беше жив, на 4 май Гунди щеше да навърши 80 години. За страдание, остава вечно на 28. Но книгата " Гунди - какъвто не го познавате " има една съществена цел - да не бъде забравена легендата Георги Аспарухов. Авторският екип - Кристиан Иванов, Елица Младенова, Добромир Добрев и Георги Иванов - е подбрал в първата част на книгата 28 момента от живота на Гунди - от раждането му до датата на нелепата му гибел, когато на 30 юни 1971 година с Николай Котков са пометени от камион на прохода " Витиня ".

Специално за изданието са предоставени неповторими авторски фотоси на огромния занаятчия в спортната снимка Петър Спасов. Снимки за книгата изпращат и доста елементарни хора, фотографски мемоари са открити в задграничния щемпел, а архивни фрагменти от погребението му са предоставени от Антоанета Георгиева.

В допълненото издание, в особено основаната графа " Народът за Гунди ", е събрано всичко ново, което създателите са научили за легендата на българския футбол за тези пет години от първото издание на книгата. Историята на великата деветка продължава да бъде дописвана с още и още незнайни обстоятелства и случки, разказвани от хора, докоснали се до него.

" Идеята за новото юбилейно издание пристигна след диалог с рекордьора по мачове за " Левски " Стефан Аладжов. Аладжата ни описа по какъв начин последовател на " сините " повече от половин век пази кичур с коса на Гунди. Какво по-голямо доказателство за магията, която поражда всичко обвързвано с огромния голмайстор? " - споделят създателите.

А в книгата има доста персонални истории - на брачната половинка на Гунди - Лина, на сина му Андрей, кого се дами за дъщерята на друга легенда Павел Панов, на Янка Рупкина, на Стефан Аладжов, на редица известни и по-малко известни хора, докоснали се до Гунди.

Като четец на " Дневник " може да купите книгата със специфична отстъпка от най-малко 10% в. Кодът за нея е 10Dnevnik. Поръчайте книгата.

Ако в настояща промоция има по-висока отстъпка - тя важи за вашата покупка.

Откъс от " Гунди - какъвто не го познавате " на Авторски колектив

 Гунди – какъвто не го познаватеС код 10Dnevnik получавате най-малко 10% отстъпка

Историята на " холивудската фотография на Гунди "

Малко прочут факт е, че " холивудският " портрет на Гунди е най-скъпата българска фотография. Историята е споделена от Георги Папакочев. Той е публицист, работил през златните години на радиото и печата след 1989 година Син е на Петър Папакочев, фотографа, снимал някои от най-известните портрети на фамозни българи. Сред тях са естрадните звезди Емил Димитров и Лили Иванова и несъмнено, футболист No1 на XX век Георги Аспарухов-Гунди.

" Пред обектива на моя татко Петър Папакочев е заставал целият хайлайф на страната от средата от 30-те години чак до края на XX век ", споделя синът му Георги, който се съгласява да повдигне и завесата за забавната история към портрета на Аспарухов.

" Съпругата на Гунди, госпожа Величка Маркова, в действителност е главната " виновничка " той да пристъпи прага на студиото на моя татко - споделя Георги Папакочев. - Преди това госпожа Маркова се е снимала сама при Папакочев, харесала е доста фотосите си и е дала обещание на фотографа да попита своя брачен партньор дали не би желал също да има портрет от него. "

Като непретенциозен и лишен от всякаква суетност състезател, Гунди дълго е отлагал идването в студиото, заради което фотографът, ревнив левскар и обожател на футболната звезда, решил да употребява ходатайството на тогавашния свещеник на Троянския манастир, също клиент на Папакочев и непосредствен другар на сем. Аспарухови. При екскурзия в манастира игуменът загатнал на Гунди, че има специфична покана за фотография от Папакочев, и скоро цялото семейство на футболиста пристигнало в студиото.

Въпросният " холивудски " портрет на Георги Аспарухов е изпълнен в така наречен висок ключ във фотографията, тоест на бял декор и мощно осветяване, което го прави много друг от други изображения на футболиста. Известно е, че фотосите на великия Гунди скоро се трансформират в най-крадените авторски, бездарно репродуцирани и продавани нелегално от амбулантни търговци по стадионите и панаирите изображения на огромния футболист. Парадоксално, само че това не ядосваше изключително доста Петър Папакочев.

" Георги беше толкоз огромен футболист, че дано повече хора го помнят в най-добрия му тип и от най-добрите му години ", споделяше фотографът.

Интересно е, че тази фотография на Гунди оказа помощ на " Левски " в сложен миг за клуба от чисто финансова позиция. В средата на 90-те години на предишния век на благотворителен търг за подкрепяне на футболния клуб " Левски " състоятелен спонсор на тима закупи автентично копие на едно от изображенията на Гунди, благосъстоятелност на неговата брачна половинка, за фантастично звучащата тогава сума от 10 000 евро. Така портретът на известния футболист се трансформира в най-скъпо оценената фотография в България до през днешния ден.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР