В родния град на новоизбрания министър-председател на Армения разцъфва надежда,

...
В родния град на новоизбрания министър-председател на Армения разцъфва надежда,
Коментари Харесай

Новият премиер Никол Пашинян носи надежда за промяна в Армения

В родния град на новоизбрания министър-председател на Армения разцъфва вяра, защото хората го считат за човек, който е съумял да изрази техния от дълго време надигащ се яд и в този момент ще се концентрира върху потребностите им.

Никол Пашинян оглави траяли седмици антиправителствени митинги, които отхвърлиха опит на дълго управлявалия водач на кавказката страна да избегне рестриктивните мерки върху мандатите и да остане на власт. Серж Саркисян беше заставен да напусне поста, а 42-годишният Пашинян беше избран за министър-председател на 8 май.

Сармен Амирян, който е бил съученик на Пашинян в град Иджеван, сподели, че опозиционният водач е кадърен да изрази публичните претенции за унищожаване на мощно публикуваната беднотия, високата безработица и ширещата се корупция, процъфтявала при остарялото ръководство.

" Опозицията сложи диагнозата и дефинира заболяванията ни. Сега е належащо да ги излекуваме, да намерим вярното лекарство ", сподели той. " Не единствено аз, а цялата страна " се гордее с Никол, сподели 78-годишният му татко Вова Пашинян. " А той даже е подготвен да даде живота си за своя народ. "

Все отново Пашинян е изправен пред

голям брой страховити провокации в Армения -

обедняла някогашна руска република, отслабена от икономическата обсада, обвързвана с спора поради противоречивия район Нагорни Карабах. Пашинян сформира ново държавно управление от разнородна група политически съдружници, само че би трябвало да работи с парламент, доминиран от партията, която жигосах като корумпирана, и да се оправи с безизходицата в Нагорни Карабах.

Протестите в Армения започнаха предишния месец, когато Саркисян, който беше президент на Армения едно десетилетие, се опита да се задържи на власт, като се реалокира на министър-председателския пост. Саркисян задейства конституционни промени, даващи на министър-председателя по-голяма власт, в сравнение с президента. Когато той се отдръпна поради ограничаването върху мандатите, неговата партия бързо го дефинира за министър-председател.

 Поддръжници на Никол Пашинян
© Reuters

Поддръжници на Никол Пашинян

Този ход разгневи мнозина арменци. След като се изправи пред всекидневни митинги, обхванали арменската столица и други огромни градове, Саркисян се отдръпна, а неговата партия насилствено се съгласи да разреши на Пашинян да управлява страната.

" Хората излязоха против корумпираното държавно управление, което изцяло загуби позор ", сподели 23-годишният преподавател Армен Макинян, включил се към митингите в Иджеван.

Пашинян постоянно е бил бунтовник.

Той беше изключен от Ереванския държавен университет, където учеше публицистика, поради рецензиите му към управляващите. През 2010 година беше приет за отговорен в образуване на всеобщи протести и наказан на седем години затвор, само че беше освободен на идната година по силата на прошка.

Баща му си спомня, че един път неговият наследник му споделил: " Ако не се боря, по какъв начин ще живее нашият народ? В беднотия? Безработица? "

Подобно на останалата част от страната, Иджеван - 20-хиляден град на значима автомагистрала, свързваща Армения с Грузия, е малтретиран от безработица и тежка беднотия след затварянето на цех за обработка на бентонитова глина и други предприятия преди години.

" Хората поддържаха опозицията, тъй като Пашинян видя основните ни проблеми ", сподели 28-годишната висшистка Мелине Мадатян, приключила логика на психиката, само че работеща в този момент като продавачка за 60 $ на месец.

 Новият министър председател Никол Пашинян носи вяра за смяна в Армения
© Reuters

Азербайджан и Турция са затворили границите си с Армения поради спора в Нагорни Карабах, прекъсвайки търговията и оставяйки Армения в полуизолация. Армения има директен достъп по суша единствено до Грузия и Иран.

Регионът Нагорни Карабах в Азербайджан е под контрола на етнически арменски сили, подкрепяни от Армения от края на шестгодишна сепаратистка война през 1994 година През буферната зона постоянно избухват престрелки. Голям брой хора бяха убити за четири дни сражения през 2016 година Пашинян посети Нагорни Карабах ден откакто беше назначен за министър-председател, с цел да удостовери непоколебимия ангажимент на Армения към района.

Най-важният съдружник на Армения е Русия,

която дава заеми и е основен източник на вносни артикули и главен изхабен пазар. Русия преглежда връзките с Армения като стратегически значими и има военна база там. Пашинян дава обещание още повече да разшири връзките с Москва.

Около една трета от 3-милионното население на Армения са се преместили да живеят и работят в чужбина, а техните парични преводи съставляват близо 14 % от брутния й вътрешен артикул. Дори по-големият брат на Пашинян - 51-годишният Армен, се е преместил в Русия, където в последна сметка е почнал личен бизнес.

" Хората напущат и страната става все по-празна и бедна ", сподели Армен Пашинян. " Някой трябваше да спре тази пълзяща злополука. " Той е сигурен, че брат му ще успее да откри решения на многочислените проблеми на Армения. " Той е работлив, може да споделя верните думи на хората и хората го схващат ", съобщи Армен Пашинян. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР