В Рим по времето на император Диоклетиан живяла заможна жена

...
В Рим по времето на император Диоклетиан живяла заможна жена
Коментари Харесай

Какъв празник честваме днес?

В Рим по времето на император Диоклетиан живяла заможна жена на име Аглая. Бонифаций бил неин плебей, който тя сложила за шеф на парцелите си. Бил млад и хубав мъж, добросърдечен и великодушен към бедните (каквото означавало и името му - " добротворец " ), само че се увличал по пиене и разврат.

Двамата скоро се влюбили и имали загадка връзка, тъй като разликата в тяхното състояние не разрешавала да се оженят. А двамата към този момент били християни и по тази причина имали скрупули за противозаконната си връзка. Докато търсели решение, чули, че на Изток има жестоки гонения против християните.

Затова Аглая решила да изпрати Бонифаций там да откри мощи на мъченици и да ги донесе вкъщи в Рим, тъй че благословението на мъчениците да ги освободи от възприятието за виновност, което изпитвали, написа Българска телеграфна агенция.

Аглая осигурила спътници и средства за пътуването. А когато бил подготвен да тръгне, добросърдечният Бонифаций се обърнал към господарката си и я попитал дали тя би приела и почитала личните му кости като свети мощи. Тя приела тези думи за една от нормалните му смешки и не им обърнала внимание, когато го изпратила на път.

След седмици пътешестване Бонифаций и спътниците му пристигнали в киликийския град Тарс в Мала Азия, където чули, че има огромно гонение против християните. Бонифаций отишъл да види какво става в града и на стадиона се натъкнал на доста тела на убити мъченици. Той посочил състрадание към тях и по този начин се разкрил пред бойците като християнин. Затова бил хванат, изтезаван и най-после обезглавен.

Спътниците му разбрали, че Бонифаций е погубен на стадиона, подкупили стражите и взели останките му, които отнесли в Рим при неговата стопанка. Аглая си спомнила последните му думи, оплакала го и погребала останките му. Тя самата изживяла остатъка от дните си като примерна християнка, вършейки положителни каузи.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР