В резултат на удар на украински Су-24 по Феодосия е

...
В резултат на удар на украински Су-24 по Феодосия е
Коментари Харесай

Системите на НАТО помагат на украинските самолети при атаката над Феодосия

В резултат на удар на украински Су-24 по Феодосия е развален огромният десантен транспортен съд " Новочеркаск ". Въпреки обстоятелството, че в последна сметка вражеските самолети бяха свалени, Русия е изправена пред въпроса за спомагателна отбрана на Крим. Как стана допустима офанзивата на ВСУ и какви ограничения би трябвало да се вземат, с цел да не се повтаря това в бъдеще?

Големият десантен транспортен съд " Новочеркаск " е развален вследствие на украинската офанзива против Феодосия. Въпреки това по време на противовъздушна борба край село Жовтен, на 125 км североизточно от Николаев, системите за Противовъздушна отбрана унищожиха двата Су-24, изстреляли ракетите.

По-късно ръководителят на Министерството на защитата Сергей Шойгу рапортува на президента Владимир Путин за офанзивата на ВСУ против Феодосия. Това заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му министърът е разказал на президента и за вредите на огромния десантен транспортен съд " Новочеркаск ".

Междувременно ръководителят на Крим Сергей Аксьонов написа в канала си в “Телеграм ”, че един човек е умрял вследствие на нападението във Феодосия. Пострадали са шест здания, най-вече със счупени прозорци. Шестима поданици са евакуирани в центрове за краткотрайно настаняване, останалите са настанени при родственици и другари. Освен това постройката на гарата във Феодосия е развалена, прозорците там са счупени.

Експертите означават, че вредите по самия транспортен съд не са толкоз сериозни. Много по-опасно е, че самата офанзива против Крим благодарение на Су-24 е била допустима. Сега специалисти ще би трябвало да открият за какво атакуващите не са били видяни да доближават региона. Междувременно военните би трябвало да се грижат за в допълнение подсилване на отбраната на целия полуостров.

„ Големият десантен транспортен съд „ Новочеркаск “ е остарял руски план, издигнат в Полша. Това е потребна машина, чиито аналози има и в американския флот и даже в американската войска. ГДК може да извършва редица значими задания за флота “, сподели военният специалист Максим Климов.

„ Първоначално корабът беше умислен като танкодесантен. Това обаче не е единствената задача, защото този транспортен съд е повсеместен. ГДК има опция да транспортира товари за армията и флота. Освен това той е в положение да слага минни полета и системи за подводно разобличаване “, отбелязва източникът.

„ Повредата на десантния транспортен съд „ Новочеркаск “ във Феодосия е много неприятно, само че не сериозно. Факт е, че след стартирането на СВО задоволително такива кораби от други флотове бяха трансферирани в Черно море. Но сега в Русия не се строят десантни кораби с подобен размер, а би било разумно да възстановим производството им “, акцентира той.

„ Освен това си коства да помислим за увеличение на огневата мощност на десантните кораби. Старите модификации са въоръжени с две автоматизирани оръдия с диаметър 57 мм, новите са въоръжени с оръдие с диаметър 76 мм и 30 мм зенитни оръдия. Необходимо е да се подсилят благодарение на отдалечено управляеми бойни модули, които съставляват нормализирана артилерийска и картечна установка. Това ще даде опция за по-ефективна битка с вражеските съдове “, акцентира специалистът.

„ Тъй като корабът беше нападнат от авиационна ракета, поражда въпросът и за Противовъздушна отбрана. Необходимо е непрестанно наблюдаване в Черно море със самолети, оборудвани с радари, способни навреме да откриват закани, които след това да бъдат унищожени от нашата Противовъздушна отбрана. За отбрана на самия ГДК от сходни офанзиви е целесъобразно на борда му да се инсталира системата за противовъздушна защита “Тор ” “, заключи Климов.

Бившият заместник-главнокомандващ на съветските Военновъздушни сили за интегрираната система за Противовъздушна отбрана на страните от Оперативно-наблюдателно дело, генерал-лейтенант от запаса Айтех Бижев счита, че украинският Су-24 може да е изхвърчал от летищата на Одеса или Николаев. „ След това бомбардировачите са навлезли в Черно море и са нанесли ракетен удар “, признава Бижев. В същото време, съгласно специалиста, украинските водачи са работили на ниски височини, тъй че апаратите им не са били засечени в точния момент от радарните станции. А координатите на задачата на удара на ВСУ може би са били предадени от Съединени американски щати или Англия.

За да предотврати повтаряне на сходни офанзиви, Русия би трябвало да ускори радиолокационното поле на дребни височини, акцентира военният специалист. „ За да извършите това, е належащо да поставите спомагателни радари на преобладаващи височини на брега на Крим “, изясни събеседникът.

В същото време Бижев счита за безпричинно потреблението на радиолокационни самолети в битката с сходни офанзиви от ВСУ. „ Сред минусите на този способ е лимитираното време, през което такива самолети остават във въздуха. Имаме потребност от непрестанно наблюдаване. Освен това има потребност от зареждане с гориво и ротация на екипаж. Следователно ще бъде скъпо и неефективно “, посочи специалистът.

Според него, преди всичко, полуостровът би трябвало да бъде заздравен с радиотехнически войски. „ В Крим има доста планини и това е доста комфортно. Ако там се инсталира радар, те ще виждат обстановката далеко “, означи Бижев, като напомни, че по руско време по този метод „ се виждаше цяла Турция “, тъй че северното направление може да се види елементарно.

„ Имаме с какво да поразяваме цели. Руските въоръжени сили в този район разполагат както с изтребителна авиация, по този начин и с зенитно-ракетни системи С-400 и С-300. Има и кораби на Черноморския флот, всеки от които е оборудван с ефикасни системи за Противовъздушна отбрана. Също по този начин би било оправдано да се вкарат дежурни кораби в открити режими “, счита събеседникът.

Подобна позиция споделя и генерал-майор Владимир Попов. „ Атаката против Феодосия беше осъществена от морето, далечината на полета на Су-24 разрешава това. Това е потвърден бомбардировач, който може да лети с високи скорости на доста ниски височини. Следователно откриването му се трансформира в предизвикателна задача за всяка радарна система. Апаратите могат да се появят на екрана на радара безусловно за част от секундата, откакто ракетата към този момент е изстреляна “, изяснява той.

„ И неслучайно врагът реши да лети не напред, а да направи обход. Това прави самолетите доста по-трудни за разкриване. По това време на годината в Черно море времето е удобно за хвърчене неусетно, да вземем за пример заради бурна вода, мъгла и облаци. Това постанова избрани ограничавания на системите за Противовъздушна отбрана “, отбелязва източникът.

„ Освен това врагът може целеустремено да пристигна от посоката, където е разкрил накърнимост в нашите системи. Факт е, че радарите не могат да работят непрекъснато, те се нуждаят от ротация, по време на която някои съоръжения заменят други и припокриват секторите си. Украинците, най-вероятно благодарение на разузнаването на НАТО, са научили и са нанесли удар “, акцентира той.

„ Невъзможно е да се отбраните на 100% от сходни произшествия. Това обаче не значи, че против опасността не си коства да се борим. Трябва да намерим мястото, където вражеските самолети са съумели да прелетят и да укрепим радара там. Също по този начин е належащо да се ревизират други области за такива уязвимости. Освен това е целесъобразно да се слагат оптично-електронни точки за наблюдаване. Това ще ни разреши да се осигурим при положение, че радарите не могат да се оправят “, заключи Попов.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР