В резултат на светкавичните действия на криминалистите от Районно управление-Самоков

...
В резултат на светкавичните действия на криминалистите от Районно управление-Самоков
Коментари Харесай

Бърза реакция на полицията в Самоков: Спасяват жертва на телефонна измама

В резултат на светкавичните дейности на криминалистите от Районно управление-Самоков и ОДМВР-София, участник в скица за телефонна машинация бил арестуван , възстановявайки спестяванията на жертвата.

Случаят почнал през вчерашния ден към 13:00 часа , когато гражданин на Самоков потърсил помощ от полицията, съобщавайки за осъществена против него телефонна машинация . Потърпевшият, възрастен мъж, бил измамен от позвъняване на чужд, който се показал за полковник от полицията . Измамникът убедил жертвата, че щерка му е предизвикала пътен случай и за освобождението й под гаранция са нужни средства . В резултат на това, разтревоженият пенсионер събрал всичките си налични спестявания – 3720 лв. и 1150 евро , и ги оставил на входната врата на двора си.

След бързо извършено следствие, чиновниците на РУ-Самоков открили, че парите са били взети от мъж , който се отдръпнал от адреса с лек автомобил. В хода на оперативно-издирвателни дейности, осъществени взаимно с криминалисти от ОДМВР-София, съпричастният към измамата бързо бил разпознат на една от столичните автогари.

64-годишният самоковец бил арестуван за период до 24 часа, направил цялостни признания и непринудено предал отнетата парична сума . По случая е формирано досъдебно произвеждане по член 209 от Наказателния кодекс.

В този подтекст от полицията показаха парещ зов към жителите :

„ Не давайте пари, поискани по телефона от непознати! Рискувате да бъдете излъгани! “ Ако получите позвъняване от чужд, който се показва за полицейски чиновник и изиска вашите спестявания под какъвто и да е претекст, това е опит за машинация. Полицията в никакъв случай не би поискала такова подпомагане от жителите. “

При сходни позвънявания , жителите се приканват да запазят самообладание, да потърсят контакт с околните си за инспекция на информацията и неотложно да алармират на телефон 112 или да се обръщат към най-близкото ръководство на Министерство на вътрешните работи.

Този случай служи като увещание за всички да бъдат бдителни и да защищават себе си и своите спестявания от евентуални измамници , демонстрирайки в това време успеваемостта и бързата реакция на българските правоохранителни органи в битката против престъпността.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР