В резултат на руската инвазия в Украйна през миналата година

...
В резултат на руската инвазия в Украйна през миналата година
Коментари Харесай

Броят на жертвите на противопехотни мини в Украйна се е увеличил десетократно през миналата година

В резултат на съветската инвазия в Украйна през предходната година броят на убитите и ранените от противопехотни мини в страната се е нараснал десетократно по отношение на 2021 година съобщи ДПА. 
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 12049
През 2022 година в Украйна са документирани 600 сходни случая, заяви на конференция в Женева Международната акция за възбрана на противопехотните мини (МКЗПМ).

През същия интервал броят на жертвите в международен мащаб е намалял от 5544 на 4710. От тях 1700 са били убити, а останалите са били ранени. Значителен спад на потърпевшите от този вид оръжия е регистриран в Афганистан, само че това се дължи най-вече на обстоятелството, че талибанските управляващи не събират съвсем никакви данни по този проблем, означи МКЗПМ.

Противопехотните мини се употребяват, с цел да се спре напредването на противников сили и се взривяват при контакт. Те могат да останат скрити подземен в продължение на десетилетия и 85% от убитите и ранените са деца и други цивилни, които инцидентно са попаднали на тях. 

Договорът от Отава, който е подписан от 164 страни, не разрешава противопехотните мини от 1999 година насам.

Според показания през днешния ден отчет на МКЗПМ  от нахлуването си в Украйна през февруари 2022 година до момента съветските сили са сложили противопехотни мини в 11 от 27-те украински области. Въпреки това МКЗПМ заяви, че Украйна също е употребила това оръжие минимум един път в град Изюм в Харковска област, който по-късно попада под съветски надзор. Най-малко 11 души са станали жертва на мините в Изюм.

Украйна е подписала контракта от 1999 година и е единствената от 164-те страни, която е нарушила задължението си да не употребява противопехотни мини, отбелязва ДПА. Русия, сходно на Съединени американски щати и Китай, не е подписала Договора от Отава. 

Сирия, където съгласно отчета на МКЗПМ  през 2022 година са били убити или ранени 834 души, е единствената страна в света, която регистрира по-голям брой произшествия с противопехотни мини от Украйна.

Държавите, в които има заложени такива оръжия, са общо 60. 

МКЗПМ съставлява мрежа от над 1000 неправителствени организации от повече от 100 страни и е движещата мощ зад контракта от Отава. МКЗПМ е лауреат на Нобеловата премия за мир от 1997 година, отбелязява Българска телеграфна агенция. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР