В резултат на последните промени в цените на природния газ

...
В резултат на последните промени в цените на природния газ
Коментари Харесай

Битовите потребители на природен газ ще бъдат допълнително компенсирани заради високите цени

В резултат на последните промени в цените на природния газ ще се създаде спомагателна помощ и за битовите консуматори на природен газ, с цел да се понижат разноските за отоплителния сезон. Това сподели министърът на енергетиката Александър Николов на чуване по време на взаимно съвещание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по енергетика. Размерът на помощта ще се съобрази с новото ценово решение, с което от 1 януари се увеличи цената на природния газ с над 30 %.

" Следва да съобразим помощта и размерът й с новото ценово решение и ще бъдат оповестени, незабавно откакто имаме изясненост до каква степен може да разтеглим помощта предвид на това да се вместим във опциите както на държавния бюджет, по този начин и с евентуално в допълнение разноски, които са осъществят било от Фонда за сигурност на енергийната система или дивиденти от сдруженията, които са под шапката на Българския енергиен холдинг ", съобщи Николов, представен от Българска телеграфна агенция. Правителството към този момент реши да задели 200 млн. лева в поддръжка на топлофикациите и потребителите на природен газ, само че към момента няма изясненост по какъв начин тъкмо ще се разпределят тези средства. По мотив скъпата електрическа енергия за бизнеса, министърът разяснява, че обезщетенията са разширени до всички енергоразпределителни сдружения. Според него по този метод се понижава натискът за преносни услуги и това е спомагателна помощ. Тъй като това се прави в народен мащаб, е много по-ефективно предвид на неналичието на каквито и да било опасности от блокиране на процеса от страна на Европейската комисия, посочи Николов. Той добави, че Министерството на енергетиката е прегледало безспорни всички ограничения, които са взети в страните членки на Европейски Съюз.
Енергийният министър напомни, че обезщетенията за скъпия ток за бизнеса за декември са 75 % от разликата за базова цена за юли 2021 година от 185,59 лв. за мегаватчас до растежа на съответния месец по публични борсови цени, само че не повече от 30 на 100 от действителната борсова цена. Асен Василев: Държавата няма да поеме целия риск за бизнеса Драматичната обстановка в електроенергийния бранш се дължи не толкоз на нараснало ползване или по-малко предложение на българския пазар, колкото на свързването на българския пазар с интернационалните пазари и извънредно огромното равнище на експорт, което подвига цените. Това напомни и заместител министър-председателят по еврофондовете и министър на финансите Асен Василев по време на днешното взаимно съвещание на комисиите по бюджет и финанси и по енергетика. По този мотив към този момент бяха изплатени обезщетения за месеците октомври и ноември, напомни министър Василев. Със свое решение държавното управление одобри спомагателни 450 млн. лв. за обезщетения от бюджета. Освен това още 410 млн. лв. от спестявания в бюджета. Т.е. общо 860 млн. лв. Министерството на финансите е планувало като бюджетни средства за в допълнение подкрепяне на бизнеса в интервала декември, януари и март. Това са бюджетните средства. Освен това има пари и във Фонда за сигурност на енергийната система, които могат да бъдат употребявани. Биха могли да бъдат употребявани за подкрепяне и свръхпечалбите в държавните енергийни сдружения, добави вицепремиерът. Според Министерството на финансите схемата би трябвало да бъде уравновесена. " Не може страната да поеме цялостния риск на бизнеса ", посочи Василев. Според него страната би трябвало да поеме това, което е спомагателен риск, само че не може изцяло да се трансферира рискът от държавните субекти към страната. По думите му това би било извънредно неприятна процедура и тя води до деформиране на пазара и до неприятно държание на " играчите на пазара в бъдеще ".
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР