В резултат на наложените от Запада санкции руските банки отчитат

...
В резултат на наложените от Запада санкции руските банки отчитат
Коментари Харесай

Руските банки се огъват под натиска на санкциите

В резултат на наложените от Запада наказания съветските банки регистрират загуба за първи път от години. Кремъл пресмята вредите върху финансовата система на стотици милиарди долари. Силната рубла, която беше укрепена посредством рестриктивни ограничения, също вреди на съветската стопанска система.
Санкциите, които Западът наложи на Русия поради експанзията ѝ против Украйна, още от първите месеци след влизането им в действие имат тежки последици върху финансовата система на страната. Банковият бранш там регистрира загуби от милиарди долари за първи път от години, признава в изявление върховен чиновник от Руската централна банка, защото институцията спря да разгласява данните след началото на войната, а на банките също беше неразрешено да оповестяват резултатите си. В същото време вътрешен документ на финансовото министерство, представен от западни медии, демонстрира тревожна картина за съветския финансов бранш и прави оценка вредите на стотици милиарди долари. Макар откъслечни, числата хвърлят светлина върху следствията от глобите против Кремъл, чиято успеваемост дълго време беше поставяна под въпрос.

Според вътрешен документ на Министерството на финансите, до който Bloomberg е получила достъп, финансовият бранш на Русия е претърпял големи " директни загуби " от глобите. Тук влизат забележителният удар върху фондовия пазар, капиталът на банките, както и 300 милиарда $ замразени валутни запаси. Документът е бил показан на среща на държавни чиновници от най-високо равнище предишния месец, като се концентрира върху финансовата система и не преглежда по-широкото влияние върху стопанската система.
Реклама
Презентацията обобщава вредите върху финансовата инфраструктура, включващи 80% от активите на банковия бранш, наранени от наказания, изключване на финансови институции от услугата за финансови известия Swift и загубата на достъп до основно съоръжение и програмен продукт. В нея се споделя, че принадлежности като деривати, хеджиране, еврооблигации и първоначални обществени предлагания са " на процедура изчезнали ". Друг документ,изготвен за чиновници от високо равнище, разкрива, че икономическият потрес в страната евентуално ще е по-дълбок и по-продължителен, в сравнение с управляващите в Москва публично признават.
Щетите от глобите върху финансовата система на Русия 40% спад на капитализацията на фондовата борса 300 милиарда $ замразени запаси на централната банка замразени еврооблигации за 4.6 трлн. рубли 10% спад на капитала на банковата система 563 милиарда рубли замразени ритейл и депозитарни активи. Източник: вътрешен документ на съветското финансово министерство, представен от Bloomberg Банките на минус
Банковият бранш в Русия е на загуба от 1.5 трлн. рубли(24.8млрд. долара)през първата половина на2022г., като това е първият негативен финансов резултат от най-малко седем години. Това стана ясно от изявление на заместник-председателя на Руската централна банка Дмитрий Тулин пред локални медии. Загубите не са изненада, откакто някои от най-големите кредитори в страната попаднаха под прицела на поредните пакети от наказателни ограничения на западните страни в отговор на войната. Sberbank, VTB, Alfa-Bank, Otkritie, Promsvyazbank и Sovcombank, които са в топ 20, са обект на забрани от Съединени американски щати, Европейския съюз и Англия. Техните активи и кореспондентски сметки във валутите на тези страни са замразени. Секторни наказания на Съединени американски щати и Европейския съюз бяха въведени против Rosselkhozbank и Gazprombank, а дружно с Московската кредитна банка (MCB) те са под ограничавания и от страна на Англия. Кореспондентски сметки в долари и евро на някои съветски банки бяха закрити даже без те да са публично глобени. А на 3 юни Европейският съюз наложи ограничаване против Националния сетълмент депозитар, което докара до блокиране на еврови сметки на кредитни институции.

Непосредствено след началото на войната страната беше на ръба на банкова рецесия, когато руснаците се редяха на дълги опашки, с цел да изтеглят спестяванията си, а рублата се срина до най-ниските равнища. Паниката значително беше овладяна посредством удвояване на лихвените проценти и въвеждане на ограничения като възбрана за изнасяне на непозната валута и ограничение на транзакциите с външния свят. Изискванията за минимални запаси пък бяха облекчени за някои кредитори.
Реклама Най-големите падат най-тежко
Според резултатите три четвърти от банките са били печеливши през първото полугодие, до момента в който едвам една четвърт са били нерентабилни. Към 1 юли в Русия оперират 329 кредитни институции, което значи, че към 80 от тях са имали негативен финансов резултат. Сред губещите обаче са някои от най-големите играчи, които попаднаха под прицела на глобите и са по-обвързани с интернационалните финансови пазари. Според регулатора под половината от 13-те редовно значими банки не са отчели чиста облага през първото полугодие, само че загубите им надвишават позитивните резултати на останалите.

Около две трети от загубите на банките през първото полугодие се дължат на интервенции, свързани с задгранични валути, разкри Тулин. Става дума за загуби от покупко-продажби с деривативни финансови принадлежности, най-вече суапове и форуърдни контракти, при чието прекратяването банките са отчели резултата по отношение на моментния курс, най-много загуба. Това може да се изясни с огромната флуктуация на курса на рублата - след първичния спад до към 0.0075 $ през март, след това тя се възвърне до предвоенното равнище от към 0.017 $. Загубите от деривативните принадлежности са били регистрирани в миг на слаб курс на рублата.

Вторият фактор е негативната преоценка на откритите валутни позиции. Много интернационалните банки имат открита балансова позиция за валутен риск, която не могат бързо да затворят. Така смяната на курса се отразява на финансовия резултат посредством валутната преоценка . Някои банки са изгубили първо от отслабването на рублата, а по-късно още веднъж от нейното подсилване , изясни Тулин. Според него е евентуално банковият бранш да приключи годината със същата или по-висока загуба.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР