В резултат на динамиката на приходите и разходите на домакинствата

...
В резултат на динамиката на приходите и разходите на домакинствата
Коментари Харесай

Българите свиват спестяванията

В резултат на динамичността на приходите и разноските на семействата склонността им да икономисват се покачва през първото тримесечие на 2023 година по отношение на края на 2022 година, но това се дължи напълно на сезонността при този индикатор.

При сезонно изгладените данни склонността на семействата да икономисват част от получения си приход се намалява до 9.6% през първото тримесечие на 2023 година по отношение на 10.5% през четвъртото тримесечие на 2022 година, е извод в отчета на Българска народна банка " Икономически обзор ".

Според специалистите това намаляване може да се изясни с към момента ниските тласъци за икономисване поради негативните действителни лихвени проценти по депозитите за семействата.
 Българска национална банка (БНБ) Българска национална банка (БНБ) Източник: Zonanews

В същото време насъбраният размер на чистите активи на семействата в банковата система в края на първото тримесечие на 2023 година се повишава спрямо края на 2022 година, което се дължи на продължаващото повишаване на депозитите на семействата, без значение от негативните действителни лихвени проценти по депозитите. Последното може да се изясни с лимитираните други възможности за вложение на насъбраните от семействата спестявания, показват специалистите.

В бранша на семействата наклонността към ускорение на годишния растежна депозитите, почнала през третото тримесечие на 2022 година, продължава и през първите пет месеца на 2023 година, като в края на май 2023 година растежът възлиза на 10% (8.3% през декември 2022 г.).

" Продължаващото повишаване на заплатите и запазването на желанията на семействата за икономисване в банковата система са съществени фактори, които поддържат възходящата динамичност на депозитите на семействата. Потенциално въздействие за повишаването на депозитите на семействата оказва също анулираната през третото тримесечие на 2022 година такса за поддържане на парични наличия над избран размер от страна на огромните търговски банки ", показват от Българска народна банка.

През първите пет месеца на 2023 година годишният напредък на депозитите на неправителствения бранш в банковата система се резервира висок, само че стартира последователно да се забавя заради по-ниския ритъм на повишаване на депозитите на нефинансовите предприятия. Същевременно продължаващото повишаване на приходите от труд и запазването на желанията на семействата за икономисване в банковата система са съществени фактори, които поддържат ускоряването на растежа на депозитите на семействата, написа още в отчета, представен от Pariteni.bg.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР