В резултат на активната дарителска кампания, проведена от депутата от

...
В резултат на активната дарителска кампания, проведена от депутата от
Коментари Харесай

Планинските спасители от Банско с нова важна придобивка! Подариха им бус за кучета спасители

В резултат на дейната дарителска акция, извършена от депутата от ПП-ДБ Манол Пейков, спасителите от ПСС Банско и техните правилни помощни кучетата получиха чисто нов бус. Ключовете на буса бяха връчени на публична гала завчера. Ето какво показа в пост депутатът Манол Пейков.:

В началото на май, по гледище на госпожа Galina Vasilcheva (на която дължа специфична признателност!) се срещнах с част от екипа на Планинска избавителна работа Банско – група корави, всеотдайни и прекомерно безмълвни мъже, с които разговаряхме над час и половина за многочислените им проблеми (от неналичието на Закон за доброволчеството и специфичен режим на придвижване на колите им, през пробойните в статута и бюджета им, до тъжното положение на автопарка на избавителната работа – състоящ се от коли със междинна възраст много над 25 години).

Една от повдигнатите тематики беше неналичието на уместно транспортно средство за професионално образования екип от кучета спасители (22 в цяла България, от които съвсем половината – в региона на Банско). В резултат на това кучетата пътуват с часове в купето дружно с водачите си, което ги държи непрекъснато нащрек – и при идването си на терен, вместо да са отпочинали и подготвени за работа, те към този момент са изтощени.

Давайки си сметка, че лобирането и работата по нужните законови промени, които да регламентират статута, урегулират бюджета и подобрят ситуацията на спасителите ще лишават месеци, а може би и години, още на идващия ден след срещата ми с хората от Банско стартирах акция на " Манол Пейков и другари " за закупуване на подобаващ бус за кучетата спасители.
(Следва да отбележа, че момчетата от ПСС Банско бяха хвърлили око на напълно съответен бус, който екипът на Мото Пфое, занимаващ се с коли втора ръка, бе намерил за тях след дълго търсене – " съвсем " нов (на 50, 000 км), 4х4 (задължително изискване), на отлична цена (30-40% под пазарната за този автомобил и два пъти и половина под цената за нов бус от същия клас).

Благодарение на в а с, единствено за седмица акцията ни събра над 56, 000 лв. – които съгласно прогнозите трябваше да са задоволителни освен за покупката на буса, само че и за всички нужни усъвършенствания по него, а точно: изработка на самостоятелен отоплителен апарат, багажник със стълба на покрива, няколко нови прозореца, тапицирана стена, отделяща климатизираното багажно поделение от купето, както и кафези за кучетата (бусът побира четири кучета и четирима спасители едновременно).

Мото Пфое пое ангажимент да оборудва буса за към месец и половина – и извърши обещанието си съвсем буквално, с единствената разлика, че ни даде спомагателна (и то забележителна!) отстъпка за упоменатите усъвършенствания и добави брандиране и облепяне на буса за своя сметка.

И не щеш ли през днешния ден, 8-и август 2023-а, тъкмо в 14:00, спасителите Nasko и Любо от ПСС Банско дойдоха, дружно с кучетата Норд (немска овчарка) и Нико (белгийска овчарка), с цел да инспектират и одобряват готовия бус по време на къса тържествена гала, проведена от домакините от Мото Пфое и посетена от значителен брой хора с микрофони и фотоапарати.

След като всеки от нас изрече своите благодарности (на първо място – на в с и ч к и донори, сетне – на всички останали, забъркани в проекта), мотопфойци разкриха пред нас една огромба крайна изненада – чисто н о в високопроходим пикап Форд Рейнджър, който бе публично възложен на ПСС Банско напълно безплатно, за (първоначален) период от една година (с опция и вяра срокът да бъде продължен след това за неустановен срок).
Наистина си струваше да сте там в този миг – не за друго, а с цел да видите лицата на спасителите.
Ето по какъв начин положителното поражда положително, а по търкулнатата по ската снежна топка се полепя от ден на ден и повече сняг.
Благодаря ви, другари!, написа депутатът.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР