В Резиденцията на британското посолство в София се проведе четвърти

...
В Резиденцията на британското посолство в София се проведе четвърти
Коментари Харесай

Добрият контрол на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2 е основа за превенция на диабетната остеопороза

В Резиденцията на английското посолство в София се организира четвърти модул от образованието за здравни публицисти „ Часът на диабета ". Той се провежда от АстраЗенека България с поддръжката на Посолството на Англия в България и персонално посланика - Нейно Превъзходителство Ема Хопкинс.

„ Ранното сложно лекуване на диабет вид 2 е от значително значение за положителния надзор на заболяването. Фокусът върху предварителната защита на затруднения и на съпътстващи болести като остеопорозата е стъпка в вярната посока на лекуване на пациента ", сподели Зоя Паунова, изпълнителен шеф на АстраЗенека България.



Фокусът бе подложен върху остеопорозата като едно от затрудненията на захарен диабет вид 2. Гост преподавател по тематиката бе проф. Анна-Мария Борисова, ръководител на Българско сдружение по ендокринология.

Остеопорозата визира към 200 милиона души в света. Около 80% от болните с остеопороза са дами и единствено 20% са мъже над 50-годишна възраст. Данните сочат, че 40% от дамите и 30% от мъжете ще имат една или повече фрактури до края на живота си, в резултат на болестта.

Остеопорозата протича безсимптонно и се диагностицира едвам откакто настъпи фрактура или се откри смяна в стойката. Тя е съществена причина за счупвания. Най-често се откриват компресионни фрактури на гръбнака, които могат да доведат до смяна във височината на прешлена и до смяна във формата на гръбначния дирек, а това може да бъде причина за неподходяща работа на белия дроб и сърцето. Следващите по периодичност са фрактурите на бедрото, които основават усложнения в напредването, краткотрайна или трайна инвалидизация и покачват риска от гибел.

Част от рисковите фактори за остеопороза са: наследственост; хронични болести (захарен диабет, ревматоиден артрит, продължителен колит, хормонален дисбаланс водещ до загуба на кост); тютюнопушене; алкохолизъм; затънал метод на живот; диета бедна на белтък, калций и витамин D; кортикостероиди, други медикаменти и прочие

За предварителната защита на остеопорозата е нужна смяна в питателните привички и асортимент на храна богата на белтък, калций, витамин D.

Проф. Борисова подчертава върху връзката сред остеопороза и диабет. Захарният диабет е рисков фактор за остеопороза и фрактури. Повишените равнища на кръвната захар в допълнение усилват риска. Ето за какво ранното реализиране на добър надзор на кръвната захар при пациентите със захарен диабет вид 2 е основа за предварителна защита на диабетната остеопороза. Тя означи, че по-високият риск от фрактури при диабетиците може да се дължи на по-чести контузии заради нараснала периодичност на паданията при тях в резултат на невропатия, очни проблеми, хипогликемии. Друга причина може да бъде промененото качество на костната тъкан. Провежданото антидиабетно лекуване също е рисков фактор за пораждане на фрактури.

По мотив рекомендациите за физическа интензивност както за предварителна защита на двете болести - диабет и остеопороза, по този начин и за техния надзор, четвърти модул от „ Часът на диабет " приключи с къса проява на извършения за възстановяване на координацията и равновесието. Те бяха водени от Мария Гарванова - рехабилитатор - кинезитерапевт в Клиниката по ендокринология към УМБАЛ „ Софиямед ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР