В решение, което предизвика шокови вълни в Европа, Конституционният съд

...
В решение, което предизвика шокови вълни в Европа, Конституционният съд
Коментари Харесай

Polexit: Ще доведе ли полският ядрен удар по правния ред на ЕС до напускане на блока?

В решение, което провокира шокови талази в Европа, Конституционният съд на Полша в четвъртък постанови, че законите на страната имат превъзходство над тези на Европейския съюз. В дълго чаканото решение се споделя, че някои елементи от договорите на Европейски Съюз и правосъдните решения опонират на най-висшия закон на Полша, написа Euronews.

Якуб Ярачевски, координатор на проучванията в Democracy Reporting, назова този ход " масирана ескалация на рецесията на върховенството на закона в Полша ".

" Това е невиждано. Имаме държава-членка на Европейски Съюз, която декларира, че върховенството на правото на Европейски Съюз, една от главните хрумвания на общия юридически ред на Европейския съюз, частично не е дейно в Полша. Това не се е случвало преди ", сподели Ярачевски пред Euronews.

Лоран Печ, професор по европейско право в университета в Мидълсекс, съпоставя решението с " нуклеарен удар по правния ред на Европейски Съюз ".
 Полша постанови: Конституцията на страната е над европейското право
Полша постанови: Конституцията на страната е над европейското право

Членството в Европейски Съюз не дава висши правни пълномощия и не значи, че Полша е трансферирала суверенитета си към Европейски Съюз

" Веднага откакто решението бъде оповестено, полските съдии ще би трябвало да избират сред нарушение на законодателството на Европейски Съюз или непокорство на конституцията. Така че, в случай че не нарушават законите на Европейски Съюз, тъй като имат обвързване да ползват стандартите на Европейски Съюз за върховенството на закона според договорите, те ще бъдат изправени пред дисциплинарно произвеждане и вероятно също наказателно произвеждане ", сподели Печ.

Полската присъда провокира мощно наказание от страна на изпълнителната власт на Европейски Съюз и главните партии в Европейския парламент. Европейската комисия съобщи, че решението " поражда съществени опасения " и предложи Варшава да чака мощен отговор от Брюксел.

" Комисията няма да се поколебае да употребява пълномощията си според Договорите, с цел да отбрани идентичното използване и правото на Съюза ", се споделя в изказването.

Европейски Съюз в никакъв случай не е виждал правосъдна система на държава-членка да се опълчва толкоз намерено на основите на блока. И по този начин, какви разклонения ще има полското решение на процедура?

Euronews изследва по какъв начин невижданата присъда ще се отрази на връзките на Варшава с Брюксел в бъдеще.

Откъде пристигна решението?

Откакто дясната партия " Право и правдивост " пристигна на власт в Полша през 2015 година, тя беше упрекната в предприемане на стъпки за надзор на правосъдната система, в това число слагане на лоялисти в орган за назначение на съдии, принуждаване за пенсиониране на някои съдии от Върховния съд и основаване на закон за камара с пълномощия да дисциплинира съдии и прокурори.

През март Европейският съд постанови, че новите правила на Полша за назначение на съдии във Върховния съд могат да нарушат законодателството на Европейски Съюз, което има преимущество.

Решението на Европейския съд задължава държавното управление да се откаже от новите разпореждания и да съблюдава независимостта на правораздаването.

Това подтикна полския министър председател Матеуш Моравецки да изиска от Конституционния арбитражен съд да стартира обзор на върховенството на закона, който стартира през юли.

Мнозинството в трибунала съобщи в четвъртък, че участието на Полша в Европейски Съюз от 2004 година насам не дава на Европейския съд висша правна власт и не значи, че Полша е изместила своя суверенитет към закона на Европейски Съюз. В него се споделя, че нито един държавен орган в Полша не би се съгласил с външно ограничаване на своите пълномощия.

Печ акцентира, че решението е взето от " противозаконен " съд, който е необятно подложен на критика за неналичието на самостоятелност.

" Конституционният съд в Полша е необятно описван като марионетен съд. Така че това в действителност не е сериозен съд. Той направи всъщност това, което ръководещата партия искаше да направи съдът, а точно да предотврати използване на стандартите на правото на Европейски Съюз в Полша. "

Джералд Кнаус, ръководител на мозъчния концерн Европейска самодейност за непоклатимост, уточни решение от юли на Европейския съд, отнасящо се до " систематичен срив " на полската правосъдна система, който " към този момент не разрешава да се резервира външният тип на самостоятелност и безпристрастност на правораздаването и доверието, което съдилищата би трябвало да вдъхнат в едно демократично общество или да разсеят всяко рационално подозрение в съзнанието на обособените хора.

За Кнаус полската присъда в четвъртък " изненадващо няма да има огромно значение " и целият въпрос е дали решението на Европейския съд от юли ще бъде изпълнено.
 ЕНП: Правителството на Полша желае да извади страната от Европейски Съюз
ЕНП: Правителството на Полша желае да извади страната от Европейски Съюз

Напрежение сред Варшава и Брюксел

Как може да отговори Брюксел?

Експертите, интервюирани от Euronews, обявиха, че Европейски Съюз разполага с необятен набор от правни, финансови и политически принадлежности, с цел да отговори на полската присъда.

Европейската комисия към момента не е отключила заплащането на милиарди евро на страната от фонда на Европейски Съюз за възобновяване от Коронавирус. Може да откаже регистрация за плануваните за Полша 57 милиарда евро.

" Това са огромни пари, които те чакаха и не мога да видя по какъв начин тези пари ще бъдат изплатени в този момент с това решение ", сподели евродепутатът от " Зелените " Даниел Фройнд.

Европейската комисия би могла да сложи финансирането на Европейски Съюз според от зачитането на главните полезности на Европейски Съюз, като върховенството на закона и независимостта на правосъдната власт. Но занапред би трябвало да получи утвърждение от Европейския съвет, който включва водачи на страни от Европейски Съюз.

" Правилото за погашение на всички средства от Европейски Съюз е, че когато няма работеща система на правораздаване, парите не могат да текат. Така че Комисията има относително бърз лост, който те могат да издърпат, тъй че парите неотложно да спрат да текат, до момента в който справедливостта е вярно възобновена в Полша ", продължи Фройнд.

От правна страна, Кнаус сподели пред Euronews, че Европейската комисия " към този момент е направила най-важното нещо, като е отишла до Европейския съд с процедура за нарушаване ". Сега, добави той, Европейска комисия би трябвало да се върне в Европейския съд и да изиска от него да извърши решението си с санкция.

Ярачевски сподели пред Euronews, че Съдът на Европейската общественост има висящи голям брой каузи във връзка с Полша и че може да ги одобри като опция да спре да вземем за пример общите механизми за правосъдно съдействие с Варшава, като европейската заповед за арест.

" Също по този начин други държави-членки на Европейски Съюз биха могли да подхващат дейности, освен политически, само че и да заведат каузи против Полша пред Съда на Европейски Съюз за вреди на върховенството на закона и увреждане на общия юридически ред на Европейски Съюз ", сподели Ярачевски. Той цитира скорошен казус, когато Чешката република сезира Полша пред Европейския съд поради екологични вреди.

" Мисля, че през последните шест до девет месеца наблюдавахме повишаване на решителността на Европейски Съюз, те започнаха да подхващат по-решителни дейности и започнаха да водят още производства за нарушаване и започнаха да се разсънват ", сподели Гарван Уолш, някогашен консултант по външна политика на Британската консервативна партия и ръководител на Unhack Democracy, основана в Брюксел организация с нестопанска цел.

" Брюксел би трябвало да стои твърдо, тук не може да се приказва за рационален компромис. Ако полският Конституционен съд продължи както до момента, тогава ще последват доста други конституционни съдилища и това ще подкопае правилата на правото на Европейски Съюз, открити от 60-те години и 70-те години на предишния век ", сподели Уолш пред Euronews.

Кнаус добави, че " ефикасната връзка ", както от изпълнителната власт на Европейски Съюз, по този начин и от авторитетните държави-членки, би била от значително значение, с цел да се съобщи на полската общност, че нейните стъпки за отстояване на правния ред на Европейски Съюз не са антиполски, само че че " няма различен избор " с изключение на да реагира по подобен екзистенциален въпрос.
 Франция скочи: решението на съда в Полша е
Франция скочи: решението на съда в Полша е " офанзива против Европейски Съюз "

Съществувал риск от излизане на Полша от Европейски Съюз

Това ли е първата стъпка на Polexit?

Няколко гласа в Брюксел обявиха, че полската присъда приближи страната до по този начин наречения Polexit.

" Изглежда, че Polexit от правния ред на Европейски Съюз става неминуем. Той дейно прави съдействието невероятно ", сподели евродепутатът Софи ин `т Велд.

Говорителят на държавното управление Пьотр Мюлер сподели, че присъдата няма резултат върху области от договорите на Европейски Съюз като конкуренция, търговия, отбрана на потребителите и продан на услуги и артикули. Той твърди, че висшите съдилища в Германия, Франция, Испания и други страни от Европейски Съюз също отстояват върховенството на националните закони.

За Печ Polexit към този момент е почнал.

" Това стартира още през юли, когато те отхвърлиха валидността на всички заповеди на Съда на Европейски Съюз ", сподели професорът по право пред Euronews. " Това просто не е задоволително, нито съвместимо с участието в Европейския съюз. "

" Не бих показал този Polexit като излизане на Полша от Европейския съюз ", настоя Ярачевски. Подобно излизане не би било известно решение, защото почти 80% от хората в Полша поддържат участието на страната в Европейски Съюз.

" Това, което считам, че може да се случи, е един тип " юридически Polexit ", унищожаване на Полша от елементи от правната сфера на Европейския съюз, трансформирайки я в страна, която не взе участие пълноценно в Европейския съюз, както би трябвало като пълновръстен член ", сподели откривателят. " И това може да докара до доста нездравословно състояние както за Европейския съюз, по този начин и за Полша и полския народ. "

Кнаус сподели, че този сюжет е " по-лош от Брекзит " в смисъл, че може да докара до срив на правния ред на Европейски Съюз.

Какви ще бъдат идващите ходове на Варшава?

Полското държавно управление занапред ще разгласява решението в Journal of Laws, което е нужна стъпка за влизане на решението в действие.

Макар че това нормално се прави в границите на няколко дни, на държавното управление бяха нужни три месеца, с цел да разгласява спорната присъда на съда през октомври предходната година, забраняваща законния аборт в страната.

" Възможно е в този момент полското държавно управление да се въздържа от издание на това решение и да изпрати известие до Комисията, апелирам, оттеглете се или ние ще публикуваме това и ще подпалим правния ред на Европейския съюз ", сподели Ярачевски.

" Мисля, че полското държавно управление и полският министър председател преиграха с ръка. Някои хора в полското държавно управление може да си помислят, че това са хардбол тактики, които ще накарат Европейската комисия да се отдръпна и да отключи фонда за възобновяване. "

" Но мисля, че те всеобщо са подценили вероятните правни и политически последствия от това решение. "

Едно извънредно значимо събитие, което би трябвало да се следи от Варшава, е по какъв начин полските съдии ще реагират на решението, сподели Ярачевски.

" Едно доста значимо нещо, което би трябвало да се наблюдава в този момент, е по какъв начин и какво ще създадат полските съдии, освен във Варшава, само че и в дребните градове, дали ще имат честността и смелостта да се борят с решението на Конституционния арбитражен съд на Полша и да зачитат върховенството на правото на Европейски Съюз, макар заплахата от дисциплинарно произвеждане против тях, макар заплахата те да бъдат сплашени и унизени от държавното управление. И това доста сериозна пада върху самостоятелната храброст на тези хора. "
 Премиерът на Полша приветства решението на съда, оспорващо върховенството на Европейски Съюз законодателството
Премиерът на Полша приветства решението на съда, оспорващо върховенството на Европейски Съюз законодателството

" Искаме общественост на почитание, а не групиране на тези, които са равни и по-равни "

Няколко полски опозиционни партии в петък сигнализираха за евентуалното изхвърляне на Варшава от Европейски Съюз, а една прикани за всеобщи демонстрации, написа " Политико ".

Изцяло подкрепена от Франция и Германия, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи в петък, че ще " употребява всички пълномощия ", с които разполага, с цел да наложи правото на Европейски Съюз.

Доналд Туск, водач на най-голямата опозиционна партия в Полша " Гражданска платформа " и някогашен ръководител на Европейския съвет, прикани хората да излязат на улицата в неделя в отговор на решението на полския парламентарен съд.

" Операцията за извеждане на Полша от Европа, планувана от Ярослав Качински, стартира с цялостна скорост. Ако останем бездействащи, нищо няма да го спре ", сподели Туск в изказване в петък.

Премиерът Моравецки, който самичък изиска съда да преразгледа делото, отхвърли всяко предложение, че Варшава ще би трябвало да напусне Европейски Съюз.

Най-видните опозиционни политици афишират решението като първа стъпка към Polexit.

Заместник-председателят на " Гражданска платформа " Борис Будка назова присъдата " път към Polexit... Човек не може да бъде член на Европейски Съюз, без да съблюдава главните правила, на които се основава общността ".

Томаш Гродзки, ръководителят на сената, горната камара на полския парламент, който също идва от " Гражданска платформа ", съобщи, че опозиционните сенатори са шокирани от решението и че " това е сериозна стъпка да ни отдалечи от правните правила, правилата на правораздаването и правилата на правовата страна, които са стандарти в Европейски Съюз. "

Партията на левицата изиска полемика за бъдещето на Полша в границите на Европейски Съюз по време на идващото съвещание на Сейма, долната камара на Народното събрание на Полша, несъмнено за сряда.

Правителствените чиновници успокояват, че са уверени, че ще получат средства от Европейски Съюз.

" Ще получим тези пари. Разбира се, това ще изисква интензивни полемики ", сподели Павел Яблонски, заместник-външният министър на страната.

Говорителят на държавното управление Пьотр Мюлер добави, че Комисията " няма правно съображение да удължава процеса на одобрение на проекта на Полша " за приемане на средства за пандемия.

Според скорошно изследване, извършено от SW Research за полския ежедневник Rzeczpospolita, в случай че тази година се организира референдум за присъединение към Европейски Съюз, единствено 16,2% биха се противопоставили на участието.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР