В региона на Грьонинген в Нидерландия се намира най-голямото доказано

...
В региона на Грьонинген в Нидерландия се намира най-голямото доказано
Коментари Харесай

Следващата енергийна криза в Европа

В района на Грьонинген в Нидерландия се намира най-голямото потвърдено газово находище в Европа. Десетилетия рандеман предизвикват леки трусове, които са създали хиляди къщи нестабилни. Това накара държавното управление да понижи газовите потоци до най-малко и да обещае да затвори находището до 2024 година Цените на газа в този момент са толкоз високи, че в случай че разреши естествен рандеман, държавното управление може да направи всеки притежател на клатещ се дом милионер. Но това е политически невероятно. Дори в разгара на енергийна рецесия, която може да се утежни през 2023 година, поддръжката за увеличение на производството на сила е нестабилна.

Повечето компании и семейства разбираемо се концентрират върху това да останат на топло (и платежоспособни) през тази зима, а не през идната. Политиците се борят да им оказват помощ с милиарди евро. В началото на септември немската държавна коалиция се споразумя за нов пакет от ограничения на стойност 65 милиарда евро, а в края на месеца добави още 200 милиарда евро. Новото държавно управление на Италия ще бъде подложено на неотложен напън да усили избавителните пакети, които към този момент доближиха 3% от Брутният вътрешен продукт.
Кризата няма да завърши напролет
Ето обаче неприятната вест. Кризата в Европа няма да завърши напролет. Инвестиционната банка Goldman Sachs неотдавна предвижда цени на газа през лятото на идната година към 235 евро/mwh, по-високи от днешните (цената преди пандемията беше към 20 евро). Германските фючърси за електрическа енергия за четвъртото тримесечие на 2023 година са по-скъпи от тези за четвъртото тримесечие на тази година. Дори във Франция, където политиците се надяват, че многото нуклеарни реактори, които сега са затворени за поддръжка и ремонт, ще проработят през 2023 година, същинското безпокойствие е идната зима, а не тази, съгласно един енергиен началник.
Реклама
Има няколко аргументи цените да останат високи. Ако зимата е изключително студена, газовите складове в Европа може да бъдат на практика празни до март. През 2022 година съветският газ оказа помощ за запълването им, до момента в който Русия не понижи доставките през лятото в отговор на глобите. Освен в случай че те не се възобновят през 2023 година, газът за попълване на европейските складове ще би трябвало да идва от другаде. Но се чака дребното в допълнение предложение да удари международните пазари преди 2024 година, споделят анализатори. Саботажът на подводните тръбопроводи предходната седмица, евентуално от Русия, е още една причина да се тревожим, че доставките могат да бъдат лимитирани през идната година, както и просрочените затваряния за поддръжка на уреди в Норвегия.
Конкуренцията сред европейските страни за газови доставки ще бъде доста сериозна.
Газовото находище в Грьонинген в Нидерландия е единственото, което евентуално може да промени ситуацията в Европа, споделят специалисти. От него са добити 42 милиарда куб. метра през 2014 година и към момента може да се добиват 20-25 милиарда, към 5% от потребностите на Европа от газ, съгласно компаниите, които имат концесията за употреба на находището. Но политиката към него е комплицирана. Правителството се забави с укрепването на къщите и компенсирането на притежателите. Сега то слага тяхната сигурност преди всичко.
Нови газови връзки
За благополучие потенциалът за култивиране на вноса се усъвършенства. Плаващият LNG терминал за полутечен природен газ в Еемшавен на нидерландското крайбрежие преди малко влезе в употреба, а Германия е напът да добави още два тази година. Дългоочакваният водопровод, свързващ Норвегия с Полша през Дания, стартира работа през октомври, като в бъдеще през него ще минават до 10 милиарда куб. метра годишно. Нов водопровод с към половината от този потенциал от Полша до Словакия също ще стартира да работи, а френско-германският интерконектор се преоборудва, с цел да разреши скоро доставки на изток.
Реклама
Но конкуренцията сред европейските страни за тези доставки ще бъде жестока. Полша не е осигурила доставки след настоящия отоплителен сезон, с цел да запълни напълно своя дял от новия водопровод, съгласно нейната национална газова компания PGNIG. Германия се бори да подпише по този начин наречените съглашения за взаимност с някои от своите съседи, с цел да обезпечи доставки при положение на дефицит тази зима. Междувременно Берлин не желае да подпише по-дългосрочни контракти за LNG, с цел да си обезпечи доставки от чужбина, и вместо това, наподобява, се доверява на своята покупателна дарба да пренасочва доставките на LNG към своите крайбрежия, в случай че е належащо, за сметка на по-бедните страни. Платформата на Европейски Съюз за улеснение на взаимните покупки на газ, с цел да се помогне на тези страни да обезпечат по-добри цени, към момента не е пусната онлайн.

Високите цени на газа също са съществена причина електрическата енергия в Европа да продължи да бъде скъпа. Възстановяването на цялостния потенциал на френската нуклеарна сила е от решаващо значение, защото Франция нормално е експортьор на електрическа енергия, само че съгласно актуалните държавни прогнози това ще отнеме време. Германия насилствено възнамерява да удължи живота на две от трите си оставащи атомни електроцентрали, и то единствено доникъде на април, макар личния ѝ разбор, който демонстрира, че това ще спести малко газ. Полша към този момент ограничи износа на електрическа енергия за Германия, с цел да понижи личните си цени на електрическа енергия и да избегне потреблението на прекалено много въглища, макар че публично твърди, че го прави, с цел да подсигурява сигурността на електроснабдяването. Шведското държавно управление е под напън да направи същото.

Колкото по-дълго продължава рецесията, толкоз по-трудни ще стават политическите спорове вътре и сред страните. Собствениците на жилища в Грьонинген, съперниците на нуклеарната сила в Германия и политиците в цяла Европа, които пазят потребителите от високите цени, всички имат своите аргументи да го създадат. Но груповият резултат ще бъде лимитирано предложение на сила, прекалено търсене и високи цени на всички места през 2023 година

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР