В редиците на управляващата във Великобритания Консервативна партия има растящо

...
В редиците на управляващата във Великобритания Консервативна партия има растящо
Коментари Харесай

Недоволството сред торите срещу британския премиер се разраства

В редиците на ръководещата във Англия Консервативна партия има растящо неодобрение, а повода са опасенията на депутатите ѝ, че може да изгубят местата си поради абсурда към купоните на " Даунинг стрийт " по време на най-строгите локдауни на страната поради ковид, заяви някогашен министър. По думите на Дейвид Дейвис, един от критиците на премиера Борис Джонсън, сътрудниците му считат, че " ще изгубят местата си " поради срутва в поддръжката за торите след сагата към по този начин наречения Партигейт.

Дейвис съобщи това на фона на все по-засилени апели към министър-председателя да си подаде оставката след обнародвания от висшия държавен чиновник Сю Грей отчет със заключенията от следствието за нарушавания на противоепидемичните ограничения в държавните резиденции " Даунинг стрийт " 10 и Уайтхол по време на локдауните в Англия.

Разбра се, че измежду имената на депутатите на торите, изпратили писма за снемане на доверието от премиера, е и това на някогашния здравен министър Стив Брайн.

В тази група попада и Ан Мари Морис, народен представител от Нютън Абът. Тя удостовери пред организация Прес асосиейшън, че е била възобновена на длъжността учредителен секретар в парламентарната група на торите, откакто през януари беше отстранена от нея поради решението си да поддържа импортираната от опозицията мярка за понижаване на налога добавена стойност върху сметките за тока.

Сър Греъм Брейди, ръководител на " Комитет 1922 ", парламентарна секта на торите, е задължен да изиска избор на доверие към Джонсън, в случай че получи най-малко 54 писма с сходно искане.

Над 20 депутати намерено обявиха, че са снели поддръжката си от премиера, само че действителният брой може да е доста по-голям, защото процедурата е загадка.

Брайн разгласи, че отчетът на Грей не е трансформирал мнението му, че " настояването на избор на доверие към премиера е неизбежно ".

" Всичко, което мога да направя като редови народен представител, е да оказа помощ за настояването на избор на доверие, както междувпрочем съм правил и в предишното ", удостовери той в изказване на уеб страницата си от сряда, публикувано от медиите едвам в събота. " Откакто стартира цялата тази сага, постоянно съм казвал, че няма да пазя и че не мога да пазя това, което не може да бъде предпазено. Не може тези, които основават разпоредбите, по-късно да ги нарушават ", добави той.

В петък групата на недоволните се усили със сър Боб Нийл, консервативният ръководител на правната комисия на Камарата на общините, който също удостовери, че е изпратил писмо, с което снема доверието си от ръководството на Джонсън.

Алиша Кърнс, също народен представител от торите, упрекна жителя на " Даунинг стрийт " 10, че е " подвел " Народното събрание с уверенията си, че противоепидемичните ограничения се съблюдават.

В отчета на Грей, която всъщност също е държавен представител, се разкриват детайлности по какъв начин почерпки за изпращане на напускащи сътрудници са излизали отвън надзор, като държавни сътрудници са повръщали след несъразмерна приложимост на алкохол, нагрубявали са защитата и даже са развалили детска люлка в градината на резиденцията на " Даунинг стрийт ".

В документа се установи, че министър председателят - който беше санкциониран от полицията за това, че е участвал на ваучър за рождения си ден през юни 2020 година, когато събиранията на закрито бяха неразрешени - е участвал и на редица почерпки на " Даунинг стрийт " за изпращане на напускащи чиновници по време на цялостните локдауни в Англия поради пандемията.

Грей показва, че на тези празненства той е държал речи и пиел алкохол, макар че като част от ограниченията за секване на разпространяването на вируса обществените контакти за останалата част от обществото бяха неразрешени.

Предупреждението на Дейвис за растящо неодобрение измежду съпартийците му бе отправено, откакто социологическата организация Югав разгласява изследване, съгласно което в случай че изборите бяха през днешния ден, консерваторите биха спечелили единствено в три от общо 88-те по този начин наречени колебаещи се мажоритарни изборни региона, което заплашва болшинството им в Камарата на общините.

Според проучването даже самият Джонсън ще загуби в интерес на лейбъристите двата региона, от които е определен - Ъксбридж и Саут Райслип, а обичайни в предишното бастиони на лейбъристите като Блайт Вали и Стоук он Трент ще се върнат под контрола на ръководената от сър Киър Стармър съпротива.

За консерваторите ще останат единствено Ашфилд, Басетлоу и Дъдли-Север съгласно Югав.

Джеймс Джонсън, някогашен социолог на " Даунинг стрийт " от времето на мандата на Тереза Мей, сподели, че действителните резултати може да се окажат даже още по-лоши от предвижданията в това проучване.

" Имайте поради, че то не регистрира тактическото гласоподаване и някои локални особености на дадените изборни региони ", написа той в Туитър. " Тактическото гласоподаване сега оказва помощ на лейбъристите и демократичните демократи, тъй че действителната картина за торите е даже по-лоша от обрисуваната от това изследване. "

Дейвис, който е някогашен министър за Брекзит, сподели в ефира на предаването " Днес " на радио Би Би Си 4, че когато става дума за партийното управление, това за което торите си мислят са вероятните изборни загуби поради това управление, както и казусът, че " Партигейт " разсейва обществото от други значими въпроси.

Още през януари той прикани Джонсън да подаде оставка, обръщайки се към него с апела " за Бога, подай си оставката ", а в този момент съобщи, че " от този момент въобще не си е трансформирал мнението по този въпрос ".

Помолен да разяснява дали недоволството измежду торите се разраства, Дейвис сподели следното: " Това безспорно е по този начин по две аргументи. Първо, искрено казано, те считат, че ще изгубят местата си. Смятат, че партията ще загуби идващите избори. Второ, този скандал има неприятно отражение върху страната като цяло. От една страна, той гълтам цялото публично внимание и по този начин пречи на решаването на други проблеми, а от друга вреди на репутацията на страната ".

Бившият правосъден министър Робърт Бъкланд съобщи за предаването " Седмицата в Уестминстър " също по " Радио 4 ", че в случай че торите понесат " тежки провали " на частичните избори идния месец в Уейкфилд, Тивъртън и Хънитън, то тогава " измененията ще станат наложителни ".

Бъкланд въпреки всичко изрази вяра, че партията ще успее да избегне загуби от сходен мащаб, които биха предиздвикали " членовете на консерваторите още веднъж съществено да се замислят за това кой да ги поведе ".

Въпреки че беше подложен на рецензии за причините, които приведе в своя отбрана във връзка със абсурда " Партигейт ", предходната седмица министър председателят реши да разгласи промени в етичния кодекс на министрите, ход, който съгласно съперниците му размива въпроса за наказванията на министрите.

Според осъвременената версия на този кодекс министрите няма автоматизирано да губят поста си, в случай че нарушат залегналите в него стандарти за държание, а вместо това ще могат да се извинят или краткотрайно да не получават заплата.

Крис Брайънт, ръководител на етичната комисия на Камарата на общините, сподели в ефира на предаването " Днес ", че това решение демонстрира за какво е нужно да има самостоятелна инспекция, когато се проверяват нарушавания на министри.

Лейбъристкият народен представител, който си направи самоотвод и по този начин и не оглави следствието на комисията за привилегиите на Камарата на общините за това дали министър председателят е подвел Народното събрание с уверенията си за " Партигейт ", сподели, че при сегашната система " всички контролни механизми не престават да са в ръцете на министър-председателя, а е ясно, че в своите очи той постоянно е почтен ".

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР