В реалния свят прилаганата в момента стратегия за енергиен преход

...
В реалния свят прилаганата в момента стратегия за енергиен преход
Коментари Харесай

Босът на Saudi Aramco: По-добре забравете за отказване от нефта и газа

В действителния свят прилаганата сега тактика за енергиен преход очевидно се проваля на множеството фронтове и по тази причина политиките би трябвало да се преценяват с действителността, в която търсенето на изкопаеми горива ще продължи да пораства. Това съобщи Амин Насер - изпълнителен шеф на петролния колос Saudi Aramco, по време на конференцията CERAWeek, оповестява CNBC.

" Моето предложение е следното: би трябвало да се откажем от фантазиите за премахването на нефта и газа и вместо това да влагаме съответно в тях на база реалистичните догатки за търсенето ", уточни той. Според него " зелената " сила сега не е нито конкурентна от икономическа позиция, нито разполага с нужната инфраструктура.
 Енергийният преход може да изтрие 1 милион работни места до 2050 година
Енергийният преход може да изтрие 1 милион работни места до 2050 година

Ще бъдат заличени към 400 000 работни места в световния въгледобив

По думите му прогнозите на Международната енергийна организация за пик на търсенето на петрол, газ и въглища през 2030 година обгръщат единствено Съединени американски щати и Европа и е нужно да се обърне внимание и на разрастващите се страни. Според Насер Глобалният Юг съставлява 85% от популацията на света, виталният стандарт в тези страни се усъвършенства и по този начин се усилва търсенето на горива - а единствено 5% от световните вложения се осъществят там.

Амин Насер беше безапелационен, че различните енергийни източници са потвърдили своята некадърност да заменят обичайните - макар 9,5 трлн. $, вложени в тях през последните 20 години. Едва 4% от тока по света е от вятър и слънце, до момента в който електрическите автомобили са едвам 3%, уточни той. На този декор, търсенето на петрол и газ пораства и замяната на въглищата със синьото гориво е довела до две трети от спада на въглеродните излъчвания в Съединени американски щати, добави той.
 Доклад дава изясненост по кое време петрол, газ и въглища ще правят отстъпка на ВЕИ
Доклад дава изясненост по кое време петрол, газ и въглища ще правят отстъпка на ВЕИ

Масовото нахлуване на " зелената " сила ще изисква замяна на мрежи и вложения за по $600 милиарда годишно

Според боса на Saudi Aramco, светът би трябвало да насочи напъните си към възстановяване на успеваемостта на обичайните горивни системи. По думите му през последните 15 години направеното в тази посока е понижило световното търсене с близо 90 млн. барела на ден - до момента в който ВЕИ са виновни за едвам 15 млн. барела за същия интервал.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР