В реакторното отделение на Втори енергоблок на Беларуската АЕЦ (генерален

...
В реакторното отделение на Втори енергоблок на Беларуската АЕЦ (генерален
Коментари Харесай

Във Втори енергоблок на Беларуската АЕЦ започна заваряването на главния циркулационен тръбопровод


В реакторното поделение на Втори енергоблок на Беларуската АЕЦ (генерален архитект и реализатор – инженеринговото поделение на „ Росатом “ – Групата компании ASE) стартира един от най-важните стадии от строителството – заваряването на основния циркулационен водопровод (ГЦТ).

Началото на заваряването е старт към подготовката на системите и оборудването на първи силует към промивка при отворен реактор. Производител на основния циркулационен водопровод, както и на другото основно съоръжение на реакторна зала е машиностроителното поделение на „ Росатом “ - Атмоенергомаш. Това е единственият снабдител на безшевни тръби за основен циркулационен водопровод в Русия. Преди това тръбите са били внасяни.

„ Заваряването на ГЦТ е една от основните интервенции на стадий строителство на енергоблока. На нея й се обръща особено внимание, защото от датата на довеждане докрай на процеса се дефинира целият график за хидроизпитанията на реактора “, означи вицепрезидентът и шеф на плана за създаване на Беларуската АЕЦ от „ АСЕ “ Виталий Медяков.

Заваръчните съединения на ГЦТ (28 шева) би трябвало да дават отговор на изключително строги условия, защото от това зависи сигурността и успеваемостта на работата на енергоблока. Успоредно със заваръчните действия експертите на главния реализатор и възложителя ще организират поетапен надзор на всички изпълнявани интервенции – образен, измервателен, радиографски, капилярен и ултразвуков.

Ориентир в работата ще бъдат периодите за заваряване на ГЦТ на Първи енергоблок на Беларуската АЕЦ, което експертите извършиха за 78 денонощия. При осъществяване на дейностите ще бъде употребен голям опит (повече от 70 оферти за подобрения), получен от съветските експерти в границите на реализирането на Производствената система на „ Росатом “ (ПСР в енергоблоковете на Калининската, Ростовската и Нововоронежката АЕЦ). Тогава бе направена предварителна окрупнена сборка на блоковете на тръбопровода. Това разреши да се редуцира и количеството на заваръчните шевове от 36 до 28, и времето на софтуерния развой за заваряването от 305 денонощия на 255.

Беларуската АЕЦ с два реактора ВВРЕ-1200 с обща мощ 2400 мегавата се построява по съветски план в Островец (Република Беларус). За първата Беларуска АЕЦ бе определен съветският план от потомство „ 3 плюс “, който изцяло подхожда на интернационалните правила и рекомендациите за сигурност на МААЕ.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР